17:52 20.12.2021

Автор ДМИТРО ТЕРЗЕМАН

ОКУ в сфері приватного копіювання - чи є легітимна організація на збір роялті?

5 хв читати
ОКУ в сфері приватного копіювання - чи є легітимна організація на збір роялті?

Дмитро Терземан - адвоката, керуючий партнер АБ «Терземан та партнери». 

 

Акредитованою організацією колективного управління у сфері приватного копіювання Громадською спілкою «Український музичний альянс» (УМА), протягом 2021 року було подано позови до імпортерів про стягнення відрахувань за період 2020 - 2021 рр. Загальна ціна позовів становить більше 10 млн. грн. Всі справи знаходяться на розгляді суду першої інстанції. 

Однак, 04 листопада 2021 року постановою Шостого апеляційного адміністративного суду у справі №640/7679/20 апеляційні скарги ГС «Український музичний альянс» та Мінекономіки - залишено без задоволення, а рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 03 липня 2020 року, без змін -  https://reyestr.court.gov.ua/Review/101006218. Зазначеним рішенням було визнано протиправними та скасовано рішення Комісії від 21.12.2019 про акредитацію УМА у сфері обов`язкового колективного управління - відтворення в домашніх умовах (приватна копія), а також наказ Мінекономіки від 18.02.2020 № 267 «Про акредитацію організації колективного управління» - https://reyestr.court.gov.ua/Review/90234137.  

 

Таким чином, станом на сьогодні у сфері обов`язкового колективного управління – «відтворення в домашніх умовах і в особистих цілях творів, виконань, зафіксованих у фонограмах, відеограмах, їх примірниках, а також аудіовізуальних творів та їх примірників» відсутня акредитована організація колективного управління. Більш того, оскільки наказ Мінекономіки від 18.02.2020 № 267 є актом індивідуальної дії, такий наказ втрачає чинність з моменту його прийняття суб’єктом владних повноважень, тобто – з 18.02.2020 року. 

 

Отже, оскільки всі позови до імпортерів у 2021 року УМА подавала як акредитована ОКУ та у відповідності до норм Закону України «Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав», то втрата акредитації призводить до втрати права звернення з вищезазначеними позовами та, як наслідок, до відмови судом у задоволені позовів. 

 

Але, не чекаючи рішення касаційної інстанції у справі про позбавленням акредитації, представники УМА у всіх господарських справах за позовами до імпортерів почали подавати заяви про зміну підстав позову. Згідно тексту таких заяв УМА продовжує діяти як «уповноважена» організація колективного управління на підставі Свідоцтва, виданого ще у 2007 році Державним департаментом інтелектуальної власності Міністерства освіти і науки України. 

 

Мотивуючи свою позицію, представники УМА посилаються на п.2 розділу IV «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України  «Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав» (№2415), згідно якого, свідоцтва УМА втрачає чинність «з оголошеної Установою відповідно до частини четвертої статті 16 цього Закону дати закінчення прийому заяв на участь в конкурсі на акредитацію у відповідній сфері» 

 

Відповідне оголошення було опубліковано Мінекономіки 23.09.2019 року, а датою закінчення прийому заяв про акредитацію організації колективного управління у зазначених сферах в оголошені було визначено - 28.10.2019 року. 

 

Однак, на думку УМА, оскільки Мінекономіки формально було  порушено процедуру  проведення відкритого конкурсу, то такий конкурс не відбувся, а дата закінчення прийому заяв фактично не визначена.   

 

На мою думку, як адвоката, така позиція УМА є безпідставною та такою, що не ґрунтується на нормах Закону.  

 

Так, дійсно, датою втрати чинності свідоцтва у сфері відтворення в домашніх умовах Закон №2415 пов’язує з датою закінчення прийому заяв на участь в конкурсі на акредитацію (пункт 2 розділу IV «Прикінцеві та перехідні положення»). Однак, пунктом 3 розділу IV Закону №2415 встановлено обов’язок Установи опублікувати оголошення про початок відкритого конкурсу у чотирнадцятимісячний строк з дня набрання чинності цим Законом. 

 

Такий обов’язок Мінекономіки виконало у визначений Законом строк та 23.09.2019 року опублікувало на своєму офіційному веб-сайті відповідне оголошення.  

 

Всі наступні дії щодо формування складу Комісії, приймання документів, порядку проведення конкурсу перенесення дати конкурсу тощо - є похідними, тобто такими, що здійснюються на підставі норм підзаконних нормативно-правових актів та не відміняють «дату закінчення прийому заяв» визначеного Законом, а саме - дату закінчення дії свідоцтв уповноважених організацій колективного управління.   

 

Треба звернути увагу, що 29.09.2019 року на офіційному веб-сайті  Мінекономіки було опубліковано оголошення, в якому зазначалося що «з 28 жовтня 2019 року втратили чинність всі раніше видані свідоцтва про облік організацій колективного управління та свідоцтва всіх уповноважених організацій колективного управління, видані до набрання чинності цим Законом». 

  

Також, необхідно нагадати, що відповідно до п.2 Наказу Мінекономрозвитку від 18.03.2019 року №436 «Про реєстрацію організації колективного управління» Громадській спілці «Український музичний альянс» з урахуванням частини п’ятої та шостої статті 12 Закону України «Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав» не дозволяється здійснювати діяльність у сферах розширеного та обов’язково колективного управління, визначених у пунктах 2 і 3 пункту 1 цього наказу, до моменту її акредитації в порядку, установленому зазначеним Законом».  

 

Таким чином, Свідоцтво №2/У від 20.12.2007 року, яке було видане Об`єднанню підприємств «Український музичний альянс» (правонаступник – Громадська спілка «Український музичний альянс) Державним департаментом інтелектуальної власності Міністерства освіти і науки України втратило чинність 28.09.2019 року. 

 

Додатковим підтвердженням безпідставності позиції УМА щодо чинності повноважень «уповноваженої» організації колективного управління у сфері відтворення в домашніх умовах є норма пункту 31 розділу IV «Прикінцеві та перехідні положення» Закону №2415, якою встановлено, що «Тимчасово, до узгодження остаточних розмірів тарифів у процесі переговорів або визначення їх судом, але не пізніше ніж до 31 грудня 2021 року, користувачі, що відповідно до вимог цього Закону зобов’язані сплачувати винагороду за відтворення в домашніх умовах і в особистих цілях творів, виконань, зафіксованих у фонограмах, відеограмах, їх примірниках, а також аудіовізуальних творів та їх примірників, сплачують відповідній акредитованій організації винагороду згідно із ставками відрахувань, що діяли протягом останніх трьох років до набрання чинності цим Законом». 

 

Таким чином, з 28.10.2019 року та на сьогодні не існує акредитованої організації колективного управління у сфері обов`язкового колективного управління «відтворення в домашніх умовах» (приватне копіювання) яка має право збирати та розподіляти авторську винагороду. 

 

Чекаємо на нові конкурси та сподіваємось, що цього разу Мінекономіки проведе їх з додержанням всіх процедур, прозоро та без корупції. І в Україні з'явиться легітимна на збір коштів для авторів ОКУ.  

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ЕДУАРД МКРТЧАН

"План-Б". як уникнути блокади фермерів ЄС

НАТАЛІЯ АЛЮШИНА

Із "хати скраю" мають вирости українські "зуби дракона"

СЕРГІЙ ТАБАКОВ

Два роки трансформації: як Україна реформує сферу довкілля всупереч викликам війни

ВІКТОРІЯ ЛІТВІНОВА

Спеціалізація на захисті природних ресурсів: чому це важливо?

МИХАЙЛО ЦИМБАЛЮК

Україні необхідно збільшити ренту за транзит російської нафти, а виручені гроші скерувати на потреби ЗСУ

ВАЛЕНТИН НАЛИВАЙЧЕНКО

Послання Чорнобиля людству: ціна правди і нехтування ядерними загрозами

ОЛЕКСАНДР КРАМАРЕНКО

Коли воно знадобилось

ОЛЕКСІЙ МОВЧАН

Чому скасування мораторію на продаж майна держпідприємств — це ще один крок на шляху до європейських стандартів бізнесу

ВІКТОР ЛЯХ

Допомога Україні на $60 мільярдів, батько Майка Джонсона та українські пожежники-рятувальники: що тут спільного?

ВОЛОДИМИР БОРЕЙКО

Держлісагентство проти Червоної книги

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА