17:22 05.04.2018

Три міста розпочинають створення місцевих порталів відкритих даних

3 хв читати

Житомир, Івано-Франківськ та Кропивницький створять міські портали відкритих даних, зробивши доступною для своїх мешканців важливу інформацію – від даних про функціонування комунальних служб до інформації про міський бюджет. Про це повідомили представники міст, уряду та проекту USAID/UK aid «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах» під час підписання меморандуму про участь у пілотній програмі з відкритих даних у Києві у четвер.

Житомир, Івано-Франківськ та Кропивницький цього року перемогли у конкурсі на участь у пілотному проекті серед 18 міст України. У рамках проекту вони отримають експертну й фінансову підтримку для створення локальних порталів відкритих даних. Також участь у проекті дасть змогу містам приєднатися до Міжнародної Хартії відкритих даних і відкриє для них можливість залучати міжнародних експертів та реалізовувати найкращі практики у своїх містах.

«У керівників цих міст є найголовніше – політична воля зробити міську владу більш прозорою і підзвітною, - зазначив керівник проекту USAID/UK aid «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах» Петро Матіяшек.-  Ми зі свого боку забезпечимо другу критично важливу складову – експертизу найкращих українських фахівців з відкритих даних і безпосередньо кошти на створення і запуск порталів.  Пілотний проект стане важливим кроком до більшої прозорості міської влади та забезпечення мешканцям цих міст доступу до важливої інформації, а також підвищить рівень довіри до місцевої влади».

Під час реалізації проекту буде проведений аудит даних, які є у розпорядженні міської ради, її виконавчих органів і комунальних підприємств – аналіз того, яка інформація є і в якому стані. Крім того, відбудуться консультації з громадами і будуть визначені пріоритетні набори даних, що становлять інтерес для мешканців міста, визначать розпорядників найбільш актуальної та важливої інформації, зручні формати подачі цієї інформації.

Результатом участі міст в пілотному проекті стане запуск порталу відкритих даних для кожного міста.

Другий рік поспіль міські ради, які прагнуть покращити якість життя громади та ефективність і прозорість управління містом через забезпечення доступу до важливої інформації у форматі відкритих даних, приймали участь у конкурсі “Відкриті дані для міста”. Першими пілотними містами у 2017 році стали Вінниця та Чернівці. Ці міста за допомогою фахівців проекту USAID/UK aid “Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах” працювали над розробкою нормативної бази, провели аудит даних, отримали рекомендації щодо підготовки та публікації наборів відкритих даних, а також створили корисні для міста веб-інструменти. Крім того, у вересні 2017 року Вінниця та Чернівці долучилися до Міжнародної хартії відкритих даних та разом з експертами розробили плани дій з реалізації її принципів. Ці міста взяли на себе зобов’язання перед світовою спільнотою щодо розвитку відкритих даних у своїх громадах.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА