18:42 04.12.2020

В Україні обсяги продажу в "чорну п'ятницю"-2020 виявилися гіршими за торішні - банкіри

4 хв читати
В Україні обсяги продажу в "чорну п'ятницю"-2020 виявилися гіршими за торішні - банкіри

Українські банкіри, опитані агентством "Інтерфакс-Україна", відзначають незначне зростання транзакцій на тижні з 23 до 29 листопада, на який припадає "чорна п'ятниця", і пояснюють його впливом пандемії на фінансове становище та поведінку споживачів.

"Цього року в "чорну п'ятницю" і вихідні після неї приріст розрахунків у нашому банку становив 38% (проти 47% у 2019 році). Таке зниження ми пов'язуємо з пандемією, що негативно позначається на фінансовому становищі та очікуваннях споживачів", - сказав начальник управління розвитку карткового бізнесу та споживчого кредитування Акордбанку Олександр Кутас.

Водночас частка операцій за чеком від 1 тис. грн у "чорну п'ятницю" становила 5%, що на 2 процентні пункти вище за звичайний показник (3%), зазначив банкір.

За словами Кутаса, суттєвий приріст обсягу і кількості операцій відзначався лише в саму "чорну п'ятницю" (27 листопада), що пов'язано з психологією поведінки споживачів, які очікують найбільших знижок саме цього дня.

Він також пояснив, що карантин вихідного дня суттєво не вплинув з огляду на перебудову економіки під нові реалії роботи, зокрема популяризацію онлайн-розрахунків і доставки товарів.

У свою чергу радник голови правління Кредитвест банку Василь Невмержицький відзначив відсутність яскраво вираженого піку продажу, кредитування і транзакцій у "чорну п'ятницю" цього року у зв'язку з розширенням рамок акції на тиждень через карантин вихідного дня.

"При цьому зростання за всіма показниками порівняно з попереднім тижнем становило близько 20-30%, що набагато гірше за торішні показники. Якщо порівнювати обсяги продажу в "чорну п'ятницю" 2019 року і "чорний тиждень" 2020 року, то загальне падіння обсягів продажу становило близько 40%. Це стосується і транзакцій, і кредитування", - повідомив він.

Він зазначив, що на падінні обсягів продажу позначився карантин вихідного дня і безперервні дискусії щодо запровадження локдауну в тій чи тій формі, які стимулюють населення консервувати вільні гроші, забезпечуючи мінімальну подушку безпеки.

За інформацією начальника управління розробки продуктів департаменту роздрібного бізнесу банку Південний Ольги Коломієць, у "чорний тиждень" обсяг торговельних транзакцій, які здійснили держателі карток банку, був на 6,96% більший, ніж за тиждень до цього, з 16 до 22 листопада. Водночас обсяг операцій зі зняття готівки та обсяг початкових переказів p2p на тижні розпродажів знизився відповідно на 3,98% і на 7,43% порівняно з тижнем раніше.

Подібні показники відображає і статистика Укрсиббанку. За даними прес-служби, з 23 до 29 листопада кількість транзакцій порівняно з попереднім тижнем не змінилася і збереглася на рівні 2,3 млн, проте середня сума транзакції збільшилася на 8% - до 301 грн.

Незначне зростання відзначила і прес-служба ПриватБанку, за даними якої користувачі карток у тиждень розпродажів оплатили за безготівковим розрахунком 33,26 млн покупок на 8 млрд грн, що відповідно на 2,3% і на 12,7% вище за показники минулого тижня (16-22 листопада).

Водночас, за інформацією банку, 23 листопада оборот у мережі торговельних терміналів зріс до 1,7 млрд грн, а найбільше зростання оплат картками було зафіксовано в продовольчих магазинах (632 млн грн) і магазинах електроніки (358 млн грн).

Згідно з повідомленням, обсяг продажу товарів у кредит зріс порівняно з показниками попереднього тижня втричі до 485 млн грн, зокрема обсяг онлайн-розстрочки в інтернет-магазинах - учетверо, до 180 млн грн, обсяг продажу в розстрочку в офлайн-магазинах - утричі, до 205 млн грн.

"Якщо на початку тижня розпродажів домінували покупки в інтернеті, в понеділок і вівторок велику частину покупок у розстрочку клієнти здійснювали онлайн, то вже в четвер і п'ятницю "живі" магазини повернули собі лідерство за обсягами оплат", - зазначив керівник напряму обслуговування торговельних підприємств ПриватБанку Євген Васильцов, слова якого наводить прес-служба.

Подібну тенденцію зростання відзначив і ПУМБ, за даними якого кількість кредитів у розстрочку за тиждень "чорної п'ятниці" сягнула 32 тис. на загальну суму 363 млн грн.

Зокрема, банк видав кредити в розстрочку на придбання побутової техніки 18,6 тис. разів на загальну суму 299 млн грн, а кількість оформлених кредитів на купівлю товарів в онлайн-сервісі "Сплачуй частинами" становила 13,4 тис. на суму 64 млн грн.

"Загалом протягом "чорного тижня" українці купили товарів за кредитними картками ПУМБ на 274,3 млн грн. Це вдвічі більше порівняно з торішньою "чорною п'ятницею" (період із 28 листопада до 1 грудня - ІФ)", - зазначили в банку.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Посівна-2024 випереджає на 8,3% минулорічну - посіяно 476,7 тис. га ярих

РФ останніми атаками вибила 10-12% наявної в березні потужності генерації е/е - директор ЦДЕ

Експорт українським морським коридором за 7 міс. сягнув 33,8 млн тонн - Кубраков

Українсько-польські переговори аграрних асоціацій - є розуміння щодо широкої низки продуктів, щодо зерна рішення немає

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА