17:22 25.03.2021

АРМА розпочало пошук управителя ділянки нафтопроводу "Самара-Західний напрямок"

3 хв читати
АРМА розпочало пошук управителя ділянки нафтопроводу "Самара-Західний напрямок"

Національне агентство з питань виявлення, розшуку і управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА) оголосило про початок конкурсного відбору управителя для заарештованої частини нафтопродуктопроводу "Самара-Західний напрямок", що належить ТОВ "Прикарпатзахідтранс", повідомляє прес-служба АРМА.

"Оскільки йдеться про стратегічно важливий об'єкт, до учасників конкурсу висунуто додаткові вимоги: зокрема наявність ліцензії на право провадження господарської діяльності з транспортування нафти й нафтопродуктів магістральними трубопроводами на території України, а також щонайменше п'ять років досвіду відповідної діяльності" - зазначив глава АРМА Віталій Сигидин.

За його словами, АРМА прийматиме документи для участі в конкурсі з 9 квітня включно.

Як повідомлялося, 23 лютого 2021 року Вищий антикорупційний суд ухвалив рішення про арешт і передання в управління АРМА всього майна та інфраструктури стратегічного нафтопроводу. До визначення переможця конкурсу об'єкт перебуває на відповідальному зберіганні АТ "Укртранснафта".

Ділянка нафтопродуктопроводу "Самара-Західний напрямок" протяжністю близько 1,1 тис. км призначена для прокачування дизельного пального з Росії та Білорусі і для внутрішніх потреб України, і для транзиту до Європи, зокрема в Угорщину. Проектна потужність магістралі - 3,5 млн тонн на рік.

Українська ділянка "СЗН" донедавна належала ТОВ "Прикарпатзахідтранс" (Рівне). До 2016 року компанія була структурним підрозділом "Транснафтопродукту" російської "Транснафти". У лютому 2016 року "Транснафта" продала "Прикарпатзахідтранс" швейцарській International Trading Partners AG.

У березні 2019 року Антимонопольний комітет України (АМКУ) дозволив виробничому унітарному підприємству "Нафтобітумний завод", що належить великому приватному білоруському нафтотрейдеру "Інтерсервіс", отримати контроль над ТОВ "Прикарпатзахідтранс". Нині ТОВ "Прикарпатзахідтранс" зі статутним капіталом 105 млн 563,427 тис. грн належить ВУП "Нафтобітумний завод" (51%), International Trading Partners (48%) та Анатолію Шеферу (1%).

Трубопровід був збудований за часів СРСР і після проголошення незалежності України мав перейти у власність держави на підставі правонаступництва. Водночас дочірня компанія російської АК "Транснафтопродукт" зазначений трубопровід у власність України не передала. У 2011 році Господарський суд Рівненської області визнав право власності на частину нафтопродуктопроводу "Самара - Західний напрямок", що проходить територією України, за Україною, а Апеляційний і Вищий господарський суд у 2014-2015 роках рішення підтвердили.

Проте в 2015 році Госпсуд Рівненської області рішення скасував нібито за нововиявленими обставинами. У подальшому, в 2017 році, той самий суд рішенням визнав право власності на частину нафтопродуктопроводу за ТОВ "Прикарпатзахідтранс". У його основу було покладено висновок судової інженерно-технічної експертизи експертів ДП "УкрДІАП" про те, що цей трубопровід не є магістральним. НАБУ вважає такий висновок завідомо неправдивим, тому спільно зі Службою безпеки України в лютому цього року висунуло підозри експерту.

Президент України Володимир Зеленський указом від 19 лютого 2021 року ввів у дію рішення РНБО "Про вжиття заходів для захисту майнових інтересів держави", яким, зокрема, доручив Кабміну визначити центральний орган виконавчої влади, відповідальний за збереження та експлуатацію частини нафтопродуктопроводу, що проходить територією України.

Глава РНБО Олексій Данілов дав вказівку всім відповідним органам у законний спосіб повернути нафтопродуктопровід у власність держави й розібратися, чому він опинився у приватних руках.

"Нафтогаз України" 22 лютого дозволив АТ "Укртранснафта" взяти на тимчасове зберігання заарештоване майно ТОВ "Прикарпатзахідтранс" за умови відповідної компенсації витрат коштом держави.

"Укртранснафта", 100% акцій якої перебувають в управлінні НАК "Нафтогаз України", є оператором нафтотранспортної системи країни.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА