14:17 08.06.2021

Україна може повернутися до ідеї консорціуму з управління ГТС - радник міністра

2 хв читати
Україна може повернутися до ідеї консорціуму з управління ГТС - радник міністра

Україна може повернутися до ідеї залучення європейських та американських компаній до управління своєю газотранспортною системою (ГТС), таку думку висловила радник міністра енергетики України Лана Зеркаль в ефірі ICTV.

"Це може бути та сама ідея, яка була у 2019 році щодо спільного консорціуму із залученням європейських та американських компаній до використання української труби", - наводить її слова прес-служба міністерства.

За словами Зеркаль, такий крок посприяє зняттю експортної монополії "Газпрому" на продаж газу, оскільки європейські споживачі отримають доступ до ГТС, вирішуючи який маршрут постачання газу для них вигідніший.

"Це геополітична проблема і вона має вирішуватися на геополітичному рівні із застосуванням механізмів, притаманних геополітиці. "Північний потік-2" став каменем спотикання для всієї Європи і для трансатлантичних відносин. Це вже не лише питання України. Ця газова труба стала питанням і предметом міжнародних перемовин на найвищому рівні", - зазначила Зеркаль.

Вона нагадала, що за допомогою партнерів України в Європейському Союзі вже вдалося внести зміни до третьої газової директиви ЄС, які передбачають її застосування до "Північного потоку-2".

"Дуже важливо, щоб вона була застосована в повному обсязі. Тому що це дасть можливість збалансувати ринкові відносини, якщо "Північний потік-2" буде все ж таки добудований, сертифікований і запущений", - сказала вона.

За її словами, у ЄС є інструментарій, який може убезпечити Україну від застосування "Північного потоку-2" в повному обсязі, залишивши українську ГТС без транзиту.

"Але для цього треба працювати з Європейською Комісією, а також з іншими країнами, які також не зацікавлені в тому, щоб "ПП-2" був запущений", - резюмувала Зеркаль.

Як повідомлялося, весною 2019 року НАК "Нафтогаз України", АТ "Укртрансгаз" і ПАТ "Магістральні газопроводи України" (МГУ) уклали угоду про створення спільної робочої групи з п'ятьма провідними європейськими операторами, зацікавленими в підтримці процесу анбандлінгу й подальшу участь в управлінні українською ГТС. До робочої групи увійшли GRTgaz S.A. (Франція), N.V. Nederlandse Gasunie (Нідерланди), Snam S.p.A. (Італія), Eustream a.s. (Словаччина) і Fluxys S.A. (Бельгія).

Пропускна здатність ГТС України на вході становить 288 млрд куб. м, на виході - 178,5 млрд куб. м, зокрема до країн Європи - 142,5 млрд куб. м, Молдови - 3,5 млрд куб. м.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА