09:34 23.10.2021

АПЕ пропонує вирішити проблему газопостачання бюджетників за рахунок механізму балансуючої групи газопостачальників із ГК "Нафтогаз Трейдинг"

3 хв читати
АПЕ пропонує вирішити проблему газопостачання бюджетників за рахунок механізму балансуючої групи газопостачальників із ГК "Нафтогаз Трейдинг"

Асоціація постачальників енергоресурсів (АПЕ) вважає за доцільне зберегти бюджетних споживачів за діючими газопостачальниками, які є членами АПЕ і мають у своєму розпорядженні 6,5 тис. договорів із бюджетниками, на умовах створення ними балансуючої групи з ТОВ "Газопостачальна компанія (ГК) "Нафтогаз трейдинг" і використання газового ресурсу ТОВ за ціною 16,4 грн за 1 тис. куб. м.

Про це повідомляється в листі голови правління АПЕ Артема Компана на ім'я президента Володимира Зеленського, текстом якого володіє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Звертаємося до вас з проханням сприяти вирішенню питання щодо забезпечення необхідним ресурсом природного газу членів асоціації - постачальників бюджетним установам та організаціям на тих умовах, які зазначені в меморандумі, тобто за ціною 16,4 грн за куб. м, з ресурсу ТОВ "ГК "Нафтогаз Трейдинг" обсягом, достатнім для належного проведення опалювального сезону 2021-2022 рр., використовуючи механізм балансуючої групи", - йдеться в листі.

Як повідомлялося, під час засідання президії Конгресу місцевих і регіональних влад при президентові України 30 вересня 2021 року центральна і місцева влада спільно з НАК "Нафтогаз України" підписали меморандум щодо врегулювання проблемних питань у сфері постачань тепла і гарячої води в майбутньому опалювальному сезоні. Документом, зокрема, зафіксовано, що для бюджетних організацій на період до 1 січня 2023 року діятиме "пільговий" тариф на газ у розмірі 16,4 грн за 1 куб. м із ПДВ без вартості транспортування.

Водночас, як зазначив Компан, запропонований меморандумом механізм закупівлі газу бюджетниками за "пільговою" ціною у ГК "Нафтогаз Трейдинг" не був узгоджений із вимогами чинного законодавства, зокрема, з вимогами закону "Про державні закупівлі". При цьому єдиним власником природного газу в Україні, який може бути реалізований бюджетним установам і організаціям за ціною, передбаченою меморандумом, є група "Нафтогаз".

"Водночас у стислі терміни провести нові торги, зокрема щодо підписання договорів із ТОВ "Нафтогаз Трейдинг" для дотримання вимог законодавства не вбачається можливим", - вважає голова АПЕ.

До того ж, на його думку, закони обмежують бюджетні організації в праві купувати природний газ за прямими договорами, а діючі постачальники обмежені в можливостях закуповувати ресурс на тих самих умовах, що і "дочка" НАК "Нафтогаз" - ГК "Нафтогаз Трейдинг". У результаті ТОВ, не маючи розвинутої інфраструктури в регіонах, не зможе в стислі терміни підписати тисячі договорів із бюджетними та релігійними організаціями.

"Проблему забезпечення газом бюджетних і релігійних організацій можна вирішити, не скасовуючи чинні закони та нормативні акти. Згідно з останніми змінами до Кодексу газотранспортної системи на сьогодні в Україні можливе створення балансуючих груп постачальників природного газу", - стверджує Компан.

Як пояснив голова асоціації, наразі члени АПЕ, які здійснюють постачання природного газу побутовим споживачам, як раз підписали договори про створення балансуючої групи з ТОВ "ГК "Нафтогаз Трейдинг" і відповідні договори купівлі-продажу природного газу в рамках такої балансуючої групи. Через механізм балансуючої групи власник ресурсу - "Нафтогаз" - може контролювати цільове використання (постачальниками) реалізованого ресурсу.

"Цей досвід можна використовувати для налагодження постачань газу вітчизняного видобутку для потреб бюджетних та релігійних організацій. При цьому останнім не доведеться підписувати нові договори постачання зі зривом опалювального сезону та порушувати вимоги законодавства про державні закупівлі", - вважає Компан.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

"Миколаївобленерго" у 2024 р. має намір оновити парк пошкодженої з початку війни автотехніки

"Інтерпайп" пропонує скоригувати систему бронювання працівників у прифронтових регіонах

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА