13:29 13.05.2024

СБУ затримала агентів російської військової розвідки, які планували серію терактів у Києві до 9 травня

2 хв читати
СБУ затримала агентів російської військової розвідки, які планували серію терактів у Києві до 9 травня

Служба безпеки України затримала агентурно-бойову групу російської військової розвідки, яка планувала на 9 травня серію терактів у будівельних гіпермаркетах Києва та біля популярного кафе.

"Контррозвідка СБУ запобігла чотирьом терактам у Києві, які мали відбутися 9 травня. У результаті багатоетапної спецоперації у столиці затримано агентів російського ГРУ, які встановлювали вибухові пристрої в будівельних гіпермаркетах відомої мережі та біля одного з кафе", - повідомляє СБУ в понеділок.

За наявними даними, саморобні вибухові пристрої були замасковані в упаковки з-під чаю. "Вони складалися із таймера, детонатора і пластичної вибухівки із запалювальною сумішшю, яка мала спричинити масштабні пожежі", - уточнюється в повідомленні.

У СБУ зазначають, що, за задумом російської спецслужби, вибухівка мала здетонувати в пікові години відвідуваності гіпермаркетів, щоб завдати максимальної шкоди цивільному населенню.

Згідно з повідомленням, зловмисники планували розмістити вибухівку серед легкозаймистих матеріалів - щоб швидко ліквідувати пожежу не вдалося.

"Ще один теракт мав відбутися біля популярного київського кафе. Російські агенти хотіли закласти вибухові пристрої у запарковану поруч автівку", - інформують у СБУ.

Отже, як пояснюють в українській спецслужбі, Головне управління Генштабу збройних сил РФ (більш відоме як ГРУ) хотіло дестабілізувати ситуацію в Україні, а також "надіслати сигнал у символічний для них день 9 травня про нібито наявність у Києві російського підпілля, яке чекає приходу "руского міра".

У повідомленні наголошується, що СБУ спрацювала на випередження, зірвавши плани ворога.

"Кожен крок злочинців задокументовано – на них чекає заслужене покарання. Як і кожного, хто намагається працювати на користь рф. Символічно, що дати, до яких росіяни хочуть приурочити свої теракти, поступово стають символом провалу їхніх спецслужб", - наводяться в повідомленні слова глави СБУ Василя Малюка.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти за день 12 разів обстріляли сім громад Сумської області

Прем'єрка Італії Джорджа Мелоні найближчими тижнями планує візит до Китаю

Макрон закликав ООН і лідерів країн світу вплинути на РФ, щоб вона схвалила Олімпійське перемир'я і припинила агресію

16 червня: Яке сьогодні свято, все про цей день

Зеленський обговорив із президентом Кенії створення хабів для українського зерна в портах Африки

Активність окупантів на Времівському напрямку зросла втричі, а на Покровському ворог втратив понад 200 осіб

Зеленський обговорив "Формулу миру" із президентом Аргентини

Троє загиблих і п'ятеро поранених у результаті обстрілу окупантами села у Волноваському районі Донецької області касетними боєприпасами в день Саміту миру

Україна починає шлях до миру з позиції сили - президент Фінляндії

Президент Гани: Українська формула миру є ключовою рамкою для досягнення тривалого миру

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА