14:13 05.11.2012

Найчастiше фальшивомонетники пiдробляють гривню - представник МВС України

2 хв читати

Кiлькiсть злочинiв, пов'язаних iз пiдробкою грошових знакiв, за останнi роки значно зменшилася, повiдомив начальник вiддiлу департаменту Державної служби боротьби з економiчною злочиннiстю МВС України Володимир Федорук у програмi "Соцiальний статус. Вашi права" на телеканалi Tonis.

За його словами, якщо у 2002-2009 роках фiксувалося 1500 таких злочинiв щорiчно, то вже у 2010 роцi їх було 1000, у 2011-му - 800, за дев’ять мiсяцiв цього року - 400 випадкiв пiдробки грошей.

"Кiлькiсть таких злочинiв зменшується завдяки обережностi, обiзнаностi громадян", - сказав В.Федорук.

При цьому вiн застерiг, що не варто забувати про пильнiсть, розплачуючись на ринках, у кiосках i особливо - в мiсцях стихiйної торгiвлi. Там шахраї найчастiше збувають пiдробки. При цьому жертвами зазвичай стають люди похилого вiку.

"Звертайте увагу на захиснi елементи купюри: рельєфнi частини, захисну стрiчку, водяний знак. Це можна зробити без спецiальних пристосувань. Якщо бодай один iз них вiдсутнiй або здається пiдозрiлим, треба звернутися до правоохоронних органiв iз вiдповiдною заявою. Бажано згадати, вiд кого були отриманi купюри, щоб повiдомити про це спiвробiтникам мiлiцiї. I в жодному разi не варто намагатися її збути", - радить представник МВС.

За його словами, якщо людина, виявивши пiдробку, сама звернулася до мiлiцiї, нiякого переслiдування з боку правоохоронцiв не буде. А якщо намагатися збути купюру, свiдомо знаючи, що вона фальшива, за це передбачено кримiнальну вiдповiдальнiсть - до 12 рокiв позбавлення волi.

Незважаючи на те, що гривня - досить захищена валюта, частiше пiдробляють саме її, оскiльки внутрiшню валюту простiше збути. "Цього року було зафiксовано 35 випадкiв пiдробки євро, 20 злочинiв iз фальшивими доларами, в iнших випадках фальшивомонетники пiдробляли гривню", - повiдомив В.Федорук. Вiн уточнив, що здебiльшого пiдробляються купюри номiналом 200 та 50 гривень, трохи рiдше - номiналом 100 грн.

Представник МВС порадив, обмiнюючи валюту, не гнатися за дрiбною вигодою i довiряти в цьому питаннi лише обмiнним пунктам i банкiвським установам.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В Івано-Франківській області атаковано об'єкт критичної інфраструктури, повітряні цілі збито, без жертв

На Хмельниччині під час нічної атаки збито три цілі, інфраструктурні об'єкти не пошкоджено

За добу на Харківщині внаслідок ворожих обстрілів загинули два мирні жителі

ППО знищила за ніч 84 повітряні цілі: 58 "шахедів" і 26 ракет, які атакували Україну, - командувач ПС

РФ у п'ятницю вдарила по трьох ТЕС ДТЕК, поранено енергетика

Над Черкаською областю збито шість "шахедів", є влучання в об'єкт енергоінфраструктури

Росіяни вночі та вранці обстріляли шість ОТГ Сумської області

Уночі над Дніпропетровською областю було збито 24 БПЛА і ракети

Ворог атакував 13 населених пунктів Херсонської області, є постраждалі та жертви

Уночі над Дніпропетровською областю було збито десять БПЛА і чотири ракети, є постраждалі

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА