13:41 03.12.2012

Фракцiя КПУ вимагає заслухати iнформацiю про скандальний LNG-термiнал

3 хв читати

Фракцiя Комунiстичної партiї України вимагає заслухати в парламентi iнформацiю щодо пiдписання угоди про створення консорцiуму з будiвництва LNG-термiнала.

"Давайте ми заслухаємо iнформацiю, що це за ганьба, яку зробили для всiєї України", - запропонував лiдер Комунiстичної партiї України Петро Симоненко пiд час засiдання погоджувальної ради парламенту в понедiлок.

"Я наполягаю вiд iменi фракцiї: давайте ми заслухаємо iнформацiю про пiдписання за участю уряду Азарова з якимсь невiдомим чоловiком", - додав вiн.

За словами П.Симоненка, народнi депутати мають знати умови, за яких пiдписували цей документ.

Спiкер Верховної Ради Володимир Литвин, у свою чергу, запропонував, щоб iнформацiю про будiвництво LNG-термiнала вiд нового уряду заслуховував новий склад парламенту.

"Про будiвництво термiнала для прийому скрапленого газу: я думаю, давайте домовимося так - це для наступної Верховної Ради. Коли розглядатиметься питання про надання згоди на призначення прем'єр-мiнiстра України, якраз i поставити це питання (на розгляд - IФ), тому що наразi, я думаю, у зв'язку з тим, що значна частина, тобто вiсiм членiв Кабiнету Мiнiстрiв України, зайдуть до Верховної Ради, то незрозумiло буде, кого заслуховувати", - сказав В.Литвин на засiданнi погоджувальної ради в понедiлок, вiдповiдаючи на пропозицiю комунiстiв.

Як повiдомлялося, 26 листопада Держiнвестпроект пiдписав угоду про спiвпрацю з компанiєю Gas Natural Fenosa (Iспанiя) в рамках будiвництва LNG-термiнала в Одеськiй областi. З iспанської сторони документ пiдписав Джордi Сарда Бонвехi (Jordi Sarda Bonvehi), який ранiше також фiгурував як представник компанiї Enegas (Iспанiя), нiбито зацiкавленої в iнвестуваннi в український LNG-термiнал.

Однак компанiї Gas Natural Fenosa i Enegas заявили, що нiяких контрактiв не пiдписували, а Джордi Сарда Бонвехi не є їхнiм представником. Iспанськi компанiї додали, що не розглядають питання участi в консорцiумi з будiвництва LNG-термiнала в Українi.

Як пояснив куратор Нацiонального проекту "LNG-термiнал" Вiталiй Дем'янюк, Джордi Сарда Бонвехi є професiйним комерцiйним представником, працює в iнтересах багатьох iспанських компанiй.

"У цьому випадку Бонвехi технiчно органiзовував вiзит представникiв Gas Natural в Україну й мав супроводжувати їх пiд час церемонiї... Прибуття представникiв Gas Natural очiкувалося в понедiлок, проте вони так i не прилетiли до Києва. Зв'язавшись iз Барселоною, вiн (Джордi Сарда Бонвехi - IФ) вирiшив, що може сам пiдписати угоду, пiдтвердивши повноваження пiзнiше... Однак потiм сталося непорозумiння всерединi Gas Natural, i з’ясувалося, що Бонвехi фактично перевищив повноваження", - резюмував В.Дем’янюк.

На його думку, непорозумiння з Gas Natural Fenosa суттєво не позначаться на реалiзацiї проекту.

Об'єднана опозицiя "Батькiвщина" вимагає притягнути до вiдповiдальностi президента України Вiктора Януковича, прем'єр-мiнiстра Миколу Азарова та голову Державного агентства з iнвестицiй та управлiння нацiональними проектами України (Держiнвестпроект) Владислава Каськiва за угоду про спiвпрацю у рамках будiвництва LNG-термiнала з "невiдомим iспанським iнвестором".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА