12:07 21.12.2012

Зовнiшнiй вигляд Гостиного двору в Києвi буде збережено, iнвестицiї в реконструкцiю становитимуть близько 200 млн грн - "Укрреставрацiя"

4 хв читати

Проект реконструкцiї Гостиного двору, розташованого на Контрактовiй площi, 4 в Києвi, не передбачає надбудов i прибудов до будiвлi, внутрiшнiй двiр буде накрито скляним ковпаком, при цьому об'єкту повернуть його первiсну торговельну функцiю, повiдомив директор ПАТ "Спецiальне науково-реставрацiйне проектне будiвельно-виробниче пiдприємство "Укрреставрацiя" (Київ), що є орендарем об'єкта, Дмитро Ярич.

"Нiяких надбудов, змiн метричних параметрiв, добудов, прибудов не буде згiдно з проектом, який пройшов держекспертизу й на пiдставi якого ми отримали дозвiл на початок робiт. Там буде можливiсть здiйснювати торгiвлю, тобто первiсну функцiю буде вiдновлено. Iнвестицiї в сам проект становитимуть близько 200 млн грн. Це разом iз витратами на захист вiд впливу метрополiтену", - сказав вiн на прес-конференцiї в агентствi "Iнтерфакс-Україна" в Києвi в четвер.

Д.Ярич повiдомив, що компанiя має затверджений проект, який пройшов держекспертизу й має позитивний висновок, а також дозвiл на початок проведення робiт, датований 15 листопада 2012 року.

За даними директора "Укрреставрацiї", на сьогоднi площа об'єкта становить 9,433 тис. кв. м i пiсля реконструкцiї збiльшиться майже до 20 тис. кв. м. Зростання показника зумовлене тим, що вiн враховує площу внутрiшнього двору.

Реконструкцiю об'єкта буде виконано за 17 мiсяцiв. "За проектом ми на два роки розраховуємо", - додав директор "Укрреставрацiї".

Д.Ярич повiдомив, що наразi на територiї об'єкта тривають пiдготовчi будiвельнi роботи.

Директор "Укрреставрацiї" також повiдомив, що акцiонери компанiї ухвалили рiшення взяти фiнансову участь у благоустрої скверу iм. Сагайдачного, прилеглого до об'єкта. Iнвестицiї в благоустрiй наразi прораховуються.

Коментуючи iнциденти, що сталися на територiї "Гостиного двору" 19 грудня, Д.Ярич сказав, що оцiнку всiм дiям дадуть правоохороннi органи. При цьому, якщо буде доведено, що охоронцi Гостиного двору з компанiї "Охорона безпеки бiзнесу" дiяли поза законом, "Укрреставрацiя" готова оголосити новий конкурс на змiну охоронної компанiї.

Як повiдомляв вiддiл зв'язкiв iз громадськiстю ГУМВС України, в Києвi о 4:50 ранку 19 грудня до Подiльського районного управлiння мiлiцiї надiйшло повiдомлення про те, що на територiю "Гостиного двору" намагаються увiрватися невiдомi люди. Мiлiцiя проводить перевiрку за фактом iнцидентiв на територiї "Гостиного двору".

У свою чергу, проектний директор ТОВ "Проектнi системи ЛТД" Андрiй Миргородський на прес-конференцiї повiдомив, що пiсля реконструкцiї будiвля, яка сьогоднi перебуває в аварiйному станi, збереже свiй колiр i конфiгурацiю.

"Якщо сьогоднi 80% примiщень знову повернуть цю функцiю (торговельну - IФ), то, думаю, мiсiю нашу стосовно iсторiї до цiєї будiвлi буде виконано. Сам iнститут "Укрреставрацiя" залишається в цiй будiвлi... у верхнiх примiщеннях вони займатимуть ту саму площу, яку займають. Два поверхи будуть вiдкритi для доступу киян i гостей - це будуть торговельнi примiщення", - сказав вiн.

А.Миргородський також додав, що в результатi реконструкцiї з будь-якого фасаду до будiвлi можна буде зайти, i двiр буде призначений для проведення виставок, там можуть бути розмiщенi вiдкритi кафе.

"Те, що буде нове, - ми накриваємо внутрiшнiй двiр скляним ковпаком, так званим "лiхтарем". Це робиться, щоб раз i назавжди прибрати потрапляння води у внутрiшнiй двiр", - сказав А.Миргородський.

А.Миргородський зазначив, що на об'єктi можна проводити роботи, i є документи, якi пiдтверджують, що Гостиний двiр не є пам'яткою архiтектури.

У свою чергу вiце-президент Нацiональної спiлки архiтекторiв України Лариса Скорик додала, що з наукової точки зору цей об'єкт є не автентичною, а лише вiдбудованою спорудою.

Крiм того, як повiдомив вiце-президент Академiї будiвництва України Анатолiй Беркута, для бiблiотеки, яка наразi розмiщена в Гостиному дворi, буде облаштовано спецiальне примiщення в "Мистецькому арсеналi".

Як повiдомлялося, Київська мiська рада 20 вересня 2012 року надала ПАТ "Спецiальне науково-реставрацiйне проектне будiвельно-виробниче пiдприємство "Укрреставрацiя" земельну дiлянку площею 1,02 га в Подiльському районi столицi в оренду на п’ять рокiв для реконструкцiї Гостиного двору пiд торговельно-офiсний центр iз благоустроєм i гостьовою стоянкою.

Президент України Вiктор Янукович 3 серпня пiдписав закон, який передбачає вилучення Гостиного двору з перелiку пам'яток культурної спадщини, що не пiдлягають приватизацiї.

До цього Кабiнет Мiнiстрiв постановою пiд №1380 вiд 15 серпня 2011 року вилучив будiвлю Гостиного двору зi списку пам'яток архiтектури. Згiдно з документом, будiвлю вилучено з перелiку об'єктiв, що перебувають пiд охороною держави.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА