16:55 01.10.2015

Нацкомфінпослуг затвердила порядок застосування санкцій у сфері запобігання та протидії легалізації злочинних доходів

2 хв читати
Нацкомфінпослуг затвердила порядок застосування санкцій у сфері запобігання та протидії легалізації злочинних доходів

Національна комісія, що здійснює держрегулювання у сфері ринку фінансових послуг (Нацкомфінпослуг), у четвер затвердила порядок застосування санкцій, передбачених законом "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення", а також порядок пред'явлення відповідних вимог та здійснення контролю їх виконання.

Згідно з документом, факти недодержання законодавства встановлюються під час виїзних і безвиїзних планових та позапланових перевірок, здійснення нагляду за діяльністю суб'єктів первинного фінансового моніторингу. Як зазначено в документі, директор департаменту (керівник самостійного структурного підрозділу) Нацкомфінпослуг приймає рішення про застосування санкцій або про закриття провадження в справі. При цьому санкції можуть бути застосовані до порушника протягом шести місяців із дня виявлення порушення, але не пізніше ніж через три роки після його вчинення.

Рішення про застосування санкцій або закриття провадження у справі вручається керівнику або уповноваженому представнику суб'єкта первинного фінмоніторингу або надсилається рекомендованим листом із повідомленням про вручення не пізніше п'яти робочих днів із дня його ухвалення.

Згідно з розпорядженням, підставою для закриття провадження у справі є надання документів, що підтверджують факт відсутності порушень за період, що перевіряється. Крім того, підставою є закінчення на момент розгляду справи термінів, в які може бути застосовано санкції (шість місяців із дня виявлення порушення і не пізніше трьох років після здійснення порушення).

У разі невиконання або неналежного виконання законодавства до суб'єкта первинного фінмоніторингу застосовуються відповідні штрафні санкції. Так, штраф за порушення вимог щодо ідентифікації, верифікації, вивчення клієнтів - 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (нмдг) для юросіб та 100 для суб'єктів, що не є юрособами. Штраф за невиявлення, несвоєчасне виявлення та порушення порядку реєстрації фіноперацій, що підлягають фінмоніторингу, - 800 нмдг та 100 нмдг відповідно. Штраф за неподання, несвоєчасне подання, порушення порядку подання або подання недостовірної інформації; за порушення порядку зупинення фінансової операції; за неподання, подання не в повному обсязі документів, подання недостовірних, невідповідних документів і копій або втрату документів - 2 тис. нмдг і 200 нмдг. Штраф за порушення обов'язків, визначених законом і нормативними актами у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансування тероризму та фінансування розповсюдження зброї масового знищення, і не визначених у ст. 24 відповідного закону - 300 нмдг та 100 нмдг.

Повторне порушення, здійснене протягом трьох років із дня виявлення Нацкомфінпослуг аналогічного порушення, за яке до суб'єкта було застосовано санкції, спричиняє стягнення штрафу у розмірі 3 тис. нмдг для юросіб та 400 нмдг для суб'єктів - не юросіб.

При визначенні розміру штрафу враховуються обставини вчинення порушення та його наслідки.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Поліція в Тбілісі застосувала проти демонстрантів водомети і перцевий спрей після спроб зламати ворота будівлі парламенту

До 13 людей зросла кількість постраждалих у результаті обстрілу Золочева

США розширили санкційні списки проти РФ, додали авіакомпанію "Победа", низку підприємств

Словаччина надала тимчасовий захист соратнику Медведчука, який відповідав за проросійську пропаганду в Європі

Зеленський звільнив Вітюка з посади керівника департаменту кібербезпеки СБУ

Україна готує сім нових безпекових документів

Міноборони України розпочало розробку моделі Системи інтегрованої оборони

В Очеретиному залишаються 198 мирних громадян, у м. Часів Яр - 682 людини

Ознак формування наступальних угруповань або різких змін у кількості сил ворога в Криму не спостерігається - Плетенчук

Франція передала Україні 13 автомобілів для мобільних груп поліції з протидії насильству

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА