16:15 18.01.2016

Споживчі настрої українців зросли до рівня річної давнини

2 хв читати
Споживчі настрої українців зросли до рівня річної давнини

Споживчі настрої українців у грудні поліпшувалися п'ятий місяць поспіль і до кінця 2015 року неcуттєво перевищили показник річної давнини, такі дані щомісячного дослідження оприлюднила компанія GfK Ukraine в понеділок.

"На тлі відсутності негативних новин і поступової макроекономічної стабілізації відбулося зменшення песимістичних настроїв щодо особистого становища в грудні, що призвело до зростання споживчих настроїв загалом", - коментують аналітики компанії.

Згідно з дослідженням GfK Ukraine, інтегральний індекс споживчих настроїв (ІСН) у грудні-2015 за шкалою від 0 до 200 виріс з 50 до 53,1 порівняно з 52,6 у грудні-2014.

Індекс поточного становища (ІТП) додав у грудні одразу 5,1 пункту (п.) – до 48,4, однак це все ще нижче показника грудня 2014 року – 49,9 пунктів.

Експерти уточнюють, що серед складових ІТП індекс поточного особистого матеріального становища збільшився на 3,9 п. – до 36,8, тоді як індекс доцільності робити великі покупки – відразу на 6,4 п., до 60.

Індекс економічних очікувань (ІЕО) в останній місяць минулого року зріс на 1,8 п.п. і досяг 56,3, що помітно вище 54,3 роком раніше. Водночас складові ІЕО змінилися досить парадоксально: якщо індекс змін особистого матеріального становища виріс на 6,2 п. – до 53,6, то індекс очікуваного розвитку економіки країни протягом найближчого року – загалом на 0,7 п., до 43,6, а індекс очікуваного розвитку економіки країни впродовж найближчих п'яти років навіть зменшився на 1,7 в. – до 71,8.

Серед інших позитивних змін у грудні експерти GfK Ukraine вказують на падіння індексів девальваційних очікувань одразу на 9,4 п. ─ до 150,3, інфляційних очікувань – на 2,1 п., до 187,2 і очікуваної динаміки безробіття – на 3,7 п., до 144,1.

GfK Ukraine проводить вибіркові дослідження домашніх господарств для визначення споживчих настроїв в Україні з 2000 року. Індекс за 2014 рік впав з 80,3 до 52,6 пунктів. Потім до березня 2015 року він впав до мінімуму у 41,1 п., навколо якого коливався ще два місяці, і відновив зростання лише в травні. У липні індекс опустився до значення 43,2, після чого почав демонструвати стабільне поліпшення.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пані посол США: Надання ракет ATACMS - іще один сигнал, що наша відданість справі захисту України непохитна

ТЧХУ та працівники "швидкої" надали допомогу постраждалим співробітникам ДСНС у Миколаєві

Українські прикордонники після бою з диверсантами РФ на Сумщині змусили їх відступити

Зеленський у Києві зустрівся з канцлером казначейства Великої Британії Гантом

Російська армія вночі обстріляла Дніпровський район Херсона, ніхто не постраждав - ОВА

Суд заарештував намісника Святогірської лаври на 60 діб

У прикордонних районах Чернігівської, Сумської та Харківської областей за добу зафіксовано 14 обстрілів із боку РФ

На Харківщині в результаті ворожих обстрілів пошкоджено ліцей, селищну раду, житлові будинки, інформації про постраждалих немає

Росіяни вночі обстріляли дві громади Сумської області, зафіксовано 14 вибухів

Асоціації АПК заявляють про підтримку міністра і просять ВАКС врахувати цей факт у слуханні про його арешт і заставу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА