16:16 03.03.2016

Краснов у 2013-2014 рр. перебував на зв'язку як агент у представника ГРУ РФ Голоскокова

4 хв читати
Краснов у 2013-2014 рр. перебував на зв'язку як агент у представника ГРУ РФ Голоскокова

Голова Цивільного корпусу "Азов-Крим" Станіслав Краснов з 2013-2014 років працював на російські спецслужби та перебував на зв'язку як агент у представника Головного розвідувального управління Генерального штабу Збройних сил Російської Федерації Костянтина Голоскокова, заявив керівник апарату представника СБУ Олександр Ткачук.

"Пан Краснов, принаймні з 2013-2014 років перебуває на зв'язку як агент у працівника Головного розвідувального управління на той момент Генштабу Міноборони Російської Федерації Костянтина Голоскокова", - заявив О.Ткачук на брифінгу в Києві в четвер.

За його словами, С.Краснов постійно контактує з К.Голоскоковим, використовуючи при цьому конфіденційні способи зв'язку надалі.

На слайді, продемонстрованому О.Ткачуком на брифінгу, К.Голоскоков значиться як так званий комісар російського молодіжного демократичного "антифашистського" руху "Наші", а також є кадровим офіцером російських спецслужб.

За інформацією СБУ, К.Голоскоков причетний до організації та реалізації на території України протягом 2013-2014 років акцій диверсійно-підривного характеру.

У СБУ уточнили, що на жорсткому диску комп'ютера, який було вилучено під час обшуку у С.Краснова, було багато листування з К.Голоскоковим. Водночас у СБУ не розголошують обставин їх знайомства.

Також, за словами О.Ткачука, протягом усього цього часу С.Краснов (позивний "Удот") працював і працює з російськими спецслужбами "на матеріальній основі".

О.Ткачук зазначив, що з 4 по 9 квітня 2014 року в Херсонській і Миколаївській областях активізувалася "російська діяльність" й ініціювалися протестні акції, під час яких група так званих антимайданівців планувала захоплення будівель облдержадміністрацій.

За його словами, для безпосередньої участі в цих акціях через Київ до Херсона приїхала на той час працівниця ГРУ Генштабу РФ Марія Коледа. "І саме про неї згадує Краснов у своїй розмові з Голоскоковим після того, як стало відомо, що пані Коледу затримала СБУ", - зазначив О.Ткачук.

Представник СБУ продемонстрував протокол допиту М.Коледи від 8 липня 2014 року, під час якого вона з пред'явлених їй чотирьох фотокарток "упевнено" впізнала С.Краснова як людину, яка біля київської станції метро "Шулявська" передала їй пістолет за вказівкою свого куратора К.Голоскокова, а також повідомила про наявність відеозапису очної ставки М.Коледи та К.Голоскокова, на якому вона підтверджує, що отримала зброю від С.Краснова.

О.Ткачук нагадав, що М.Коледу затримали після участі в масових заворушеннях у Миколаєві у квітні 2014 року. В одній із розмов зі своїм куратором, який СБУ поки що не оприлюднює, вона зізналася, що зробила кілька пострілів під час цих подій і, на її думку, від них хтось постраждав. Він повідомив, що М.Коледу у вересні 2014 року обміняли на українських заручників.

Представник СБУ також розповів, що 28 квітня 2014 року С.Краснов повідомив своєму куратору про пересування у напрямку Слов'янська Донецької області автомобілів українських активістів, які "хотіли допомогти правоохоронним органам звільнити місто". За його словами, С.Краснов поінформував про кількість цих людей і дав рекомендації, що слід у цій ситуації робити К.Голоскокову.

Крім того, О.Ткачук зазначив, що у конфіденційному листуванні з К.Голоскоковим, виявленому на жорсткому диску комп'ютера, яким користувався С.Краснов, містилося повідомлення останнього від 17 лютого 2016 року з детальним описом сховку і скриншотом карти місця його знаходження. "Наші оперативники змогли першими дістатися до цього місця, провели всі передбачені законом дії. На той момент Краснов перебував не в Київській області і зміг забрати сховок лише через кілька днів, що зафіксовано на відеореєстраторі автомобіля. Він чудово розумів, що забирає пластид", - заявив представник СБУ.

Відповідаючи на запитання журналістів стосовно списків "Азова", які, як стверджують в СБУ, С.Краснов передав російській стороні, О.Ткачук сказав: "Ми лише сьогодні отримали висновок експертів, в якому є ці електронні таблиці... Швидко проглянувши ці таблиці, ми можемо вже побачити, що це списки людей, активістів, які є членами "Азова".

О.Ткачук наголосив, що списки фігурують у листуванні С.Краснова зі своїм російським куратором К.Голоскоковим.

Відповідаючи на уточнювальне запитання, йдеться про Цивільний корпус "Азова" чи однойменний полк спецпризначення МВС України, представник СБУ сказав: "Зараз важко відповісти на запитання. Треба дати можливість експертам до кінця опрацювати ці матеріали".

Як повідомлялося, СБУ в четвер пред'явила С.Краснову підозру за новими статтями - ст. 258 (тероризм) і ст. 111 (держзрада) Кримінального кодексу України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Під Вовчанськом ворожий дрон влучив у вантажівку, водій важко поранений - Синєгубов

Австралія виділяє Україні пакет у 100 млн доларів - міністр оборони Марлз

Сирський на зустрічі у форматі Рамштайн розповів про загострення ситуації на фронті та потреби України

Суд заарештував голову Броварської райадміністрації Майбоженка без права застави - Офіс генпрокурора

Голові Броварської райадміністрації Майбоженку, який скоїв ДТП із чотирма постраждалими, висунуто підозру

Найближчими днями в Україні трохи потеплішає, місцями пройдуть короткочасні дощі

Шмигаль ознайомився з процесом зведення фортифікацій на кордоні з Білоруссю у Волинській області

Світ має всі можливості, щоб допомогти збивати кожну ракету і кожен дрон російських терористів - Зеленський

Унаслідок негоди без світла майже 4 тис. споживачів у 28 населених пунктах Сумської області - Міненерго

Пожежа виникла на інфраструктурному об'єкті в Дніпровському районі після удару ворога - голова ОВА Лисак

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА