09:33 05.03.2016

ФМУ і ПМГУ закликають президента не допустити підвищення залізничних тарифів, ініціювати перегляд балансу брухту й порушити проблеми ГМК на Нацраді реформ

3 хв читати
ФМУ і ПМГУ закликають президента не допустити підвищення залізничних тарифів, ініціювати перегляд балансу брухту й порушити проблеми ГМК на Нацраді реформ

Федерація металургів України (ФМУ) і ЦК профспілки трудящих металургійної та гірничодобувної промисловості України (ПМГУ) закликають президента країни не допустити чергового підвищення залізничних тарифів на вантажні перевезення, ініціювати перегляд балансу металобрухту 2016 і розглянути ситуацію в гірничо-металургійному комплексі (ГМК) на Національній раді реформ.

Відповідного листа, копія якого є в агентства "Інтерфакс-Україна", глава ФМУ Сергій Біленький і ЦК ПМГУ Сергій Комишов надіслали на адресу президента України Петра Порошенка в п'ятницю.

У листі акцентується увага на критичній ситуації в економіці, необхідності формування і реалізації довгострокової зваженої промислової політики, яка б визначила загальнодержавний підхід щодо підтримки і розвитку окремих галузей, враховуючи їх ролі в економіці України, потенціал до розширення виробництва і створення передумов для зростання в суміжних галузях, вплив на ринок праці і життєдіяльність окремих регіонів і місцевих суспільств.

При цьому глави ФМУ і ЦК ПМГУ відзначають загрозу подальшого погіршення ситуації в ГМК у разі запланованого підвищення тарифів на вантажні залізничні перевезення, а також реалізації затвердженого балансу брухту чорних металів на 2016 рік, що передбачає високий рівень експорту металобрухту в 1,1 млн тонн і брак цієї сировини для вітчизняних метпідприємств.

"Просимо Вас терміново вжити всіх заходів для недопущення підписання наказу міністра інфраструктури про індексацію тарифів на вантажні залізничні перевезення в 2016 році, ініціювати перед КМУ проведення повторного детального аналізу поточної редакції фінансового плану ПАТ "Укрзалізниця" на 2016 рік за участю представників вантажовідправників і галузевих асоціацій, а також підготовку альтернативного варіанта фінплану за нульової індексації вантажних залізничних тарифів з урахуванням резервів щодо вартості палива, електроенергії, інших резервів в операційних витратах та інвестпрограмі на 2016 рік", - зазначено в листі.

Металурги також просять главу держави ініціювати перед Кабінетом Міністрів і Міністерством економрозвитку і торгівлі перегляд розрахункового балансу освіти і споживання брухту чорних металів на внутрішньому ринку на 2016 рік з урахуванням заявлених планів основних його споживачів - "ArcelorMittal Кривий Ріг", "Інтерпайп", "Електросталь", "Азовсталь", Маріупольський меткомбінат ім. Ілліча, "Запоріжсталь", меткомбінат ім. Дзержинського - і необхідності корекції прогнозу брухтозаготівлі на 2016 рік з урахуванням фактичних даних початку поточного року.

Крім того, висловлюється прохання ініціювати перед Кабміном, Міністерством юстиції і Нацдержслужбою проведення перевірки дотримання усіх норм чинного законодавства під час затвердження поточної редакції розрахункового балансу освіти і споживання брухту чорних металів на внутрішньому ринку на 2016 рік.

Не пізніше квітня 2016 року винести на розгляд Нацради реформ або провести окрему нараду під головуванням президента і за участю відповідних органів влади, представників ГМК, галузевих профспілок, експертних організацій, асоціацій, на якій розглянути поточну ситуацію і перспективи розвитку ГМК, держполітики в цій галузі, розробку і впровадження комплексної державної стратегії із стабілізації ситуації в галузі.

"Ми розуміємо, в яких складних умовах тепер опинилася Україна. Проте, на нашу думку, сьогодні саме той час, який потребує прийняття тільки відповідальних, зважених і державницьких рішень. У поточній ситуації вважаємо неприпустимим приймати недалекоглядні несистемні рішення, випробовуючи на міцність залишки української економіки і терпіння працівників промисловості, оскільки через сумнівну позицію окремих держчиновників можна надовго втратити промисловий і трудовий потенціал країни. Зазначені держслужбовці, врешті-решт, відповідають лише своєю посадою, а за наслідки їхніх безвідповідальних рішень відповідатимуть наступні покоління, на плечі яких ляже увесь вантаж деіндустріалізації та тривалої стагнації", - констатується в листі.

Глави ФМУ і ЦК ПМГУ також висловили "готовність підтримати і виконувати ініціативи президента, парламенту й уряду України, спрямовані на відновлення економічного зростання і збереження промислового та трудового потенціалу держави".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА