12:26 10.05.2016

Розслідувачі Panama Papers оприлюднили дані про 469 пов'язаних з українцями офшорів

3 хв читати
Розслідувачі Panama Papers оприлюднили дані про 469 пов'язаних з українцями офшорів

Міжнародний консорціум журналістів-розслідувачів (ICIJ) оприлюднив оновлену базу даних, до якої до оприлюднених ще у 2013 році у рамках Offshore Leaks даних про 120 тис. фірм додано відомості ще про 200 тис. офшорів, зареєстрованих через Mossack Fonseca - Panama Papers.

На запит щодо країни Україна представлена ICIJ база видає інформацію про 469 офшорних компаній, 643 особи або компанії, що відіграють якусь роль у цих офшорах, про 20 посередників і 558 адрес.

У базі відсутні паспортні дані, якась інформація про рахунки або електронне листування, оскільки від публікації цієї інформації розслідувачі на нинішньому етапі утрималися, хоча під час першої видачі матеріалів про відомих політиків на початку квітня вони оприлюднили ці дані.

Окрім цього, у відповідь на запит база видає власників акцій на пред'явника або повтори імен і прізвищ. Наприклад, якщо ввести прізвище засновників збанкрутілої агрокомпанії "Мрія" Гута, то на виході отримаємо 19 позицій на Івана, Клавдію, Миколу та Вікторію Гут.

Таким чином, у Panama Papers згадано близько 350 імен і прізвищ, пов'язаних з Україною. Серед відомих у політичних і бізнес-колах, зокрема, Петро Порошенко, Олег Свинарчук, Борис Колесніков, Ігор Урбанський, Олег Дубина, Ігор Ахметов, Олександр Клименко, В'ячеслав Москалевський.

Крім того, в списках - Арсен Іванющенко, Володимир Авраменко, Руслан Циплаков, Наталія Бондарева, Вадим Гриб, Борис Бобов, Сергій Будкін, Сергій Матвієнков, Андрій Іванов, Олександр Каленков, Олексій Кредісов.

Деякі відомі прізвища з якихось причин прив'язані не до України, а до інших країн, наприклад, Олексій Миколайович Азаров - до Австрії, а у випадку з Павлом Лазаренком прив'язка відсутня.

Серед даних Offshore Leaks, зокрема, є імена та прізвища Бориса Ложкіна, Дмитра Фірташа, Гарика Корогодського, Андрія Пальчевського. Водночас, наприклад, у випадку з Б.Ложкіним країна прив'язки не визначена, у випадку з Д.Фірташем база видає дві відповіді на запит: в одній він прив'язаний до України, в іншій - до Австрії.

Як раніше зазначали юристи, сам по собі зв'язок українців з офшорами не є порушенням. Питання, зокрема, в тому, чи отримували вони ліцензію Нацбанку України на вивезення капіталу, зазначали ці компанії у своїх деклараціях або як пов'язані особи, якщо українське законодавство накладало на них такі зобов'язання.

Деякі згадані в списках особи вже встигли прокоментувати ці публікації. "Воно, звісно, приємно увійти до короткого листа найвідоміших українців. Але! Вони нарили відомості про мої офшори. Круто. А те, що я на їх заснування отримував ліцензію НБУ, начеб ніхто і не знає. Професіонали, нічого сказати", - написав Г.Корогодський у своєму блозі у Facebook.

У прес-службі Б.Колеснікова зазначили, що інформації про офшорну реєстрацію компанії "Конті" вже півтора року. "Вона є в публічному доступі з грудня 2014, коли була видана ліцензія НБУ на переоформлення активів", - наводять слова глави "опозиційного" уряду.

Він зазначив, що на той момент не був ні державним службовцем, ні депутатом. "Тому, як управляти підприємствами, не порушуючи українського законодавства, - це моя особиста справа", - заявив Б.Колесніков.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА