10:23 04.07.2016

На фестиваль до Польщі не пустили український гурт "Ot Vinta"

2 хв читати
На фестиваль до Польщі не пустили український гурт "Ot Vinta"

Польські прикордонники не пустили до Польщі український гурт "Ot Vinta", пояснивши це тим, що діяльність музикантів начебто становить загрозу державному устрою та громадській безпеці, у зв'язку з чим Об'єднання українців Польщі висловило протест і закликало владу цієї країни не провокувати наростання напруження між двома народами.

"У пояснювальній записці (польської прикордонної служби - ІФ) зазначено, що гурт є "загрозою для державного устрою і громадського порядку", - йдеться в заяві голови Об'єднання українців Польщі Петра Тима, яку він оприлюднив на своїй сторінці у Facebook у неділю.

У документі він повідомляє, що в неділю, 3 липня, "Ot Vinta" мав виступати у Варшаві у рамках фестивалю Plac Defilad. Гурт досить відомий у Польщі, адже перед цим він уже понад 20 разів виступав із концертами в цій країні.

П.Тима нагадує, що перед цим "Ot Vinta" було заборонено виступати на фестивалі, організованому Об'єднанням українців у Польщі "Ніч на Івана Купала", 2 липня в Перемишлі.

Тоді концерт гурту було скасовано за наполяганням місцевої організації вболівальників футбольного клубу "Полонія", представники якої звинуватили музикантів у "просуванні бандерівської ідеології".

Українці Польщі вважають, що останнє рішення польської влади є черговим актом антиукраїнської істерії, яка останнім часом нагнітається в польському суспільстві. "Об'єднання українців у Польщі з тривогою спостерігає за агресивними діями, спрямованими проти Українців у Польщі", - йдеться в заяві.

Також П.Тима нагадує, що "минулого року відбулася хвиля руйнування" невідомими українських пам'ятників у Польщі, зокрема на військовому кладовищі в Пікуличах, що перебуває під опікою Ради охорони пам'яті боротьби і мучеництва.

"Комусь дуже хочеться ... щоб у польсько-українських відносинах не було спокою. І щоб між Польщею та Україною підтримувався стан перманентного напруження, щоб завадити розвитку добросусідських відносин", - висловив переконання голова Об'єднання українців у Польщі.

У зверненні також висловлюється припущення, що провокація чергової хвилі ненависті до українців має на меті завдати удару по тісній співпраці НАТО з Україною напередодні варшавського саміту Альянсу, який має відбутися 8-9 липня.

"Йдеться також про те, щоб продемонструвати світу, що східний фланг НАТО не посилює, а послабляє (Альянс - ІФ), існування начебто наростаючого польсько-українського конфлікту та польсько-литовського", - йдеться в заяві.

У зв'язку з цим об'єднання закликає владу Польщі не провокувати подальшого зростання напруження такими діями, як заборона на в'їзд до країни музичному колективу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА