17:56 17.10.2016

Закон про трансплантацію може бути винесений на друге читання до кінця року - Сисоєнко

2 хв читати
Закон про трансплантацію може бути винесений на друге читання до кінця року - Сисоєнко

Законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів людини (закон про трансплантацію - ІФ) може бути винесений на голосування у Верховній Раді в другому читанні до кінця 2016 року

"Дуже розраховуємо, що до кінця року зможемо винести законопроект на друге читання", - повідомила заступник голови Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров'я Ірина Сисоєнко на прес-конференції в Інституті серця в Києві в понеділок.

За словами депутата, нині основна кількість пацієнтів, які вирушають на лікування за кордон у рамках держпрограми за кошти держбюджету, вирушає на трансплантацію, тому ухвалення цього законопроекту дасть змогу надати медичну допомогу значно більшій кількості українців.

І.Сисоєнко зазначила, що "останні рахунки за відправку на трансплантацію у рамках держпрограми лікування за кордоном сягнули $110 тис. до Білорусі та $130 тис. до Індії".

При цьому вона зазначила, що, зокрема, рахунок за трансплантацію серця в Індії для пацієнтки Вікторії Гонгало, яка померла, не дочекавшись операції, фактично не був сплачений.

"На момент смерті В.Гонгало рахунок не був сплачений. МОЗ сплатить індійській клініці лише фактично надані послуги", - сказав вона.

При цьому генеральний директор Інституту серця Міністерства охорони здоров'я Борис Тодуров відзначив зростання цін на операції з трансплантації органів у Білорусі.

"Коли програма трансплантації в Білорусі лише починалася, ціни там були невисокі - собівартість операції плюс невеликий прибуток. Так, операція з трансплантації серця могла коштувати близько $30 тис. На сьогодні білоруські клініки виставляють рахунки на більш ніж $100 тис. Проведення операції в Україні дало б змогу значно заощадити", - вважає хірург.

Він наголосив, що собівартість проведення операції з трансплантації серця в Інституті серця може становити близько $20-25 тис.

Як повідомлялося, заступник міністра охорони здоров'я Олександр Лінчевський повідомив, що у відомстві розпочала роботу робоча група зі створення координаційного центру трансплантології.

Верховна Рада 21 квітня 2016 року прийняла за основу альтернативний законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів людини (№2386А-1), що передбачає презумпцію незгоди на трансплантацію. Член парламентського комітету з охорони здоров'я Олексій Кириченко прогнозував, що закон про трансплантацію може бути винесений на друге читання і проголосований у жовтні.

Раніше парламентський комітет з питань охорони здоров'я не підтримав представлений МОЗ законопроект №2386-а, який передбачав, зокрема, "презумпцію згоди" і розподіл понять "трупний" і "живий" донор.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА