14:34 08.06.2017

У ЄС сподіваються, що ВР не ухвалить закон щодо пролонгації дії підвищеного експортного мита на металобрухт

3 хв читати
У ЄС сподіваються, що ВР не ухвалить закон щодо пролонгації дії підвищеного експортного мита на металобрухт

У представництві Європейського Союзу в Україні стурбовані через наміри Верховної Ради продовжити дію підвищеного експортного мита на металобрухт і закликають парламент не створювати торговельну суперечку з ЄС.

"Сьогодні Верховна Рада планує розглянути питання продовження дії експортних мит на металобрухт. Цей крок порушить домовленість з ЄС про скасування цих мит. Хоча ми розуміємо складну ситуацію, в якій опинилася українська металургія, продовження дії мит на металобрухт не є збалансованим рішенням і суперечить міжнародним зобов'язанням України", - йдеться в повідомленні на сторінці представництва ЄС на сторінці в Фейсбуці.

В Євросоюзі сподіваються, що депутати Верховної Ради будуть поважати міжнародні зобов'язання, публічно взяті на себе Україною, і "уникнуть ще одного двостороннього торговельного спору з ЄС".

Як повідомлялося, в кінці травня Верховна Рада внесла до порядку денного законопроект №6382 про пролонгацію дії підвищеного вивізного мита на брухт чорних металів у розмірі EUR30/тонна ще на два роки.

12 липня 2016 року було ухвалено закон України №1455-VIII "Про внесення змін до деяких законів України щодо зниження дефіциту брухту чорних металів на внутрішньому ринку", яким з 15 вересня 2016 року в рік були підвищені ставки експортного мита на металобрухт з EUR10/тонна до EUR30/тонна. Одночасно була скасована реєстрація імпортних контрактів по лому.

У квітні 2017 року Верховній Раді зареєстровано законопроект №6382 про пролонгацію дії експортного мита на металобрухт в розмірі EUR30/тонна ще на два роки. Ідея законопроекту підтримується як профільними об'єднаннями виробників і галузевими асоціаціями металургів, так і підприємствами військово-промислового комплексу країни.

Збирачі брухту виступають за скасування вивізного мита на металобрухт. При цьому керівництво "Української асоціації вторинних металів і ресурсів" ("УАВторметресурс") 16 травня звернулося до Світового банку (СБ) із закликом не допустити згортання реформ в Україні та погіршення легкості ведення бізнесу внаслідок наміру пролонгувати дію вивізного мита на брухт чорних металів у розмірі EUR30/тонна ще на два роки.

При цьому в асоціації зазначали, що в 2016 році була підвищена на рік експортне мито на брухт в порушення взятих перед СОТ і ЄС зобов'язань. Дія цього закону, внаслідок неприкритого втручання з корисливих мотивів у ринкові механізми економічних відносин, фактично, ліквідує малий та середній бізнес в Україні, вважають в "УАВторметресурсі".

"З огляду на те, що з моменту підвищення експортного мита на металобрухт минуло вже понад 6 місяців, просимо доручити МЕРТ дати свою оцінку ситуації на ринку металобрухту і провести за участю представників брухтозаготівельних галузі спільний детальний аналіз наслідків введення експортного мита в розмірі EUR30/тонна", - пропонують збирачі брухту.

В іншому листі "УАВторметресурсу" від 18 травня на адресу спікера ВР Андрія Парубія висловлювалося прохання Асоціації не допустити внесення законопроекту №6382 до порядку денного Ради "без попереднього проведеного детального аналізу дії підвищення експортного мита на металобрухт".

Комітет Верховної Ради з питань промислової політики і підприємництва 17 травня ухвалив рішення рекомендувати парламенту прийняти законопроект №6382 за основу і в цілому з техніко-юридичним доопрацюванням.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Поліція в Тбілісі застосувала проти демонстрантів водомети і перцевий спрей після спроб зламати ворота будівлі парламенту

До 13 людей зросла кількість постраждалих у результаті обстрілу Золочева

США розширили санкційні списки проти РФ, додали авіакомпанію "Победа", низку підприємств

Словаччина надала тимчасовий захист соратнику Медведчука, який відповідав за проросійську пропаганду в Європі

Зеленський звільнив Вітюка з посади керівника департаменту кібербезпеки СБУ

Україна готує сім нових безпекових документів

Міноборони України розпочало розробку моделі Системи інтегрованої оборони

В Очеретиному залишаються 198 мирних громадян, у м. Часів Яр - 682 людини

Ознак формування наступальних угруповань або різких змін у кількості сил ворога в Криму не спостерігається - Плетенчук

Франція передала Україні 13 автомобілів для мобільних груп поліції з протидії насильству

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА