14:44 21.08.2017

Матіос покладає провину за "іловайську трагедію" виключно на РФ

3 хв читати
Матіос покладає провину за "іловайську трагедію" виключно на РФ

У справі про "Іловайський котел" немає підстав для висунення обвинувачень громадянам України, вся провина за трагедію лежить на Росії, заявляє головний військовий прокурор України Анатолій Матіос.

"Я готовий запросити будь-яких фахівців права, хай відревізують наші слідчі дії. За цими слідчими діями – можу покласти руку на Біблію – підстав для висунення підозри громадянам України у тих наслідках, які наступили після прямого вторгнення Російської Федерації, немає", - сказав А.Матіос в інтерв'ю виданню Цензор.нет.

Він нагадав, що 24 серпня 2014 року сили АТО після значних втрат унаслідок обстрілу російських військових залишали м. Іловайськ.

"У разі залишення підрозділів на попередніх позиціях вони були б знищені артилерійським вогнем противника з території Російської Федерації. Мало місце критичне співвідношення військових сил України у районі міста Іловайськ з підрозділами Збройних сил РФ та терористичних організацій "ДНР" і "ЛНР", яке становило: особовий склад – 1 до 18; танки – 1 до 11; бронетехніка – 1 до 16; артилерія – 1 до 15; "Гради" - 1 до 24. Це документально підтверджені дані, отримані слідством СБУ, розвідувальних органів та об’єднаного штабу АТО", - наголосив А.Матіос.

Військовий прокурор нагадав, що внаслідок раптового вторгнення 24-25 серпня 2014 року регулярних підрозділів Збройних сил РФ і їх маршу в напрямку Іловайська батальйони МВС України "Дніпро-1", "Миротворець", "Світязь", "Херсон", "Івано-Франківськ", "Донбас" і сили сектора "Б" потрапили в оточення сил ворога, які значно переважали за чисельністю.

Водночас угруповання Збройних сил РФ вздовж східної ділянки державного кордону України налічувало: 35 батальйонно-тактичних та ротно-тактичних груп; щонайменше 45100 військовослужбовців; до 160 танків; 1360 БМП (БТР); 350 одиниць артилерії; 130 одиниць реактивних систем залпового вогню; 192 бойових літаки; 137 вертольотів.

При цьому А.Матіос наголосив, що ЗСУ реально на той не мали достатньої кількості сил для збільшення контингенту військ на Донецькому напрямку та одночасного забезпечення оборони інших ділянок державного кордону.

"За таких обставин та враховуючи надані вищим російським військовим командуванням під час чисельних переговорів, як на рівні генеральних штабів, так і на рівні бойових підрозділів, гарантії безпечного виходу з оточення генерал Хомчак (наразі начальник штабу - перший заступник командувача Сухопутних військ Збройних сил України Руслан Хомчак - ІФ) прийняв, вважаю, єдине правильне в тих умовах рішення для уникнення чисельних жертв українських воїнів – виходити наданими росіянами маршрутами під їхні гарантії", - сказав він.

Водночас головний військовий прокурор наголосив, що противник порушив домовленості й вимоги міжнародного законодавства і відкрив вогонь із важкого озброєння по колонах українських військових.

"Причинно-наслідковий зв'язок загибелі військових - дії росіян. Це доведено експертизою", - сказав А.Матіос.

Як відомо, офіційний Київ передав результати розслідування "іловайської трагедії" до Міжнародного кримінального суду.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА