11:18 09.02.2018

Прокуратура розслідує справу Шепелева за статтею "держзрада"

2 хв читати
Прокуратура розслідує справу Шепелева за статтею "держзрада"

Співробітники Служби безпеки України 8 лютого затримали колишнього народного депутата України Олександра Шепелєва, у нього виявлено "посвідчення", видане так званим міністерством державної безпеки Донецької народної республіки на ім'я підполковника Боруха Миколи Володимировича. Стосовно нього розслідується, зокрема, кримінальне провадження за статтею "державна зрада".

"8 лютого 2018 року зазначену особу затримали співробітники Служби безпеки України. При собі в затриманого виявлено кілька документів, зокрема посвідчення співробітника так званого міністерства державної безпеки Донецької народної республіки. Стосовно цієї особи Головна військова прокуратура здійснює досудове розслідування за ... ч. 1 ст. 111 КК України (державна зрада)", - написала прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган на сторінці у Facebook.

Вона уточнила, що Головна військова прокуратура здійснює досудове розслідування у кримінальному провадженні за підозрою цього колишнього нардепа в скоєнні низки тяжких та особливо тяжких злочинів, з 2014 року О.Шепелєв перебував у розшуку.

Наразі, за даними Л.Сарган, із затриманим проводять процесуальні дії, пов'язані з обранням запобіжного заходу. До Печерського районного суду Києва подано клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, засідання суду заплановане на 11.30.

Прес-секретар також виклала фотокопії "посвідчення" "МДБ ДНР" на ім'я М.Боруха, паспорта громадянина України на це саме ім'я (зазначено, що він народився в 1967 році в Актюбінській області, Казахстан), а також посвідчення народного депутата України за 2007 рік (від фракції "Блок Юлії Тимошенко").

Як повідомлялося, колишнього народного депутата України (V і VI скликань) О.Шепелєва затримали в березні 2015 року російські правоохоронці після того, як улітку 2014 року він утік із лікарні швидкої допомоги в Києві разом з охоронцем. Екс-нардепа оголосили в міжнародний розшук правоохоронні органи України. Розшукуваного екс-депутата обвинувачували в Україні в розкраданні коштів "Родовід Банку" та замовленні кількох убивств, зокрема банкіра Сергія Кириченка в 2003 році та полковника МВС Романа Єрохіна у 2006-му, а у також замаху на вбивство банкіра Сергія Дядечка в 2012 році.

21 березня 2015 року російський суд виніс постанову про екстрадицію О.Шепелєва, але екс-нардеп увесь цей час залишався в РФ. 8 серпня екс-голова Державної пенітенціарної служби України Сергій Старенький повідомив про звільнення О.Шепелєва з російського СІЗО і звинуватив Генпрокуратуру та Мін’юст України в бездіяльності в питанні екстрадиції екс-нардепа в Україну.

РФ відмовила Україні у видачі О.Шепелєва.

У серпні 2016 року головний військовий прокурор України Анатолій Матіос повідомив, що стосовно О.Шепелєва зареєстровано кримінальне провадження за ч. 1 ст. 111 (державна зрада) Кримінального кодексу України.

О.Шепелєв - член фракції "Блок Юлії Тимошенко" (2007-2010), член фракції Партії регіонів (2010).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Незважаючи на затримку у схваленні в Конгресі США фінансування для України, допомога USAID не припинялася

Китай розпочав здійснення історичної місії зі збору зразків зі зворотного боку Місяця

Посол США: військова та економічна допомога, підтримка реформ і підзвітність - основні цілі виділених для України $61 млрд

Війська РФ за минулий день обстріляли 10 громад Сумської області

Мелоні підтвердила прихильність Італії організації у Швейцарії Глобального саміту миру в Україні

МЗС рекомендує громадянам України уникати відвідування місць масового скупчення людей у Тбілісі

Уряд продовжив на 1 місяць термін дії відстрочки від призову співробітникам "Укрзалізниці"

Затримано керівника ДП "Адміністрації річкових портів", якого підозрюють в одержанні хабаря за дозвіл влаштувати місця для відпочинку на причалах

Єрмак і Сіято обговорили ключові питання українсько-угорських відносин

У Бородянці Київської області "зникли" 20 млн грн на відновлення - Держаудитслужба

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА