14:39 14.11.2019

Поручитися за Писарука у справі VAB банку готові 14 осіб, серед яких члени правління НБУ та керівники бізнес-асоціацій

2 хв читати
Поручитися за Писарука у справі VAB банку готові 14 осіб, серед яких члени правління НБУ та керівники бізнес-асоціацій

Поручителями екс-першого заступника голови Національного банку України (НБУ) Олександра Писарука у справі про стабкредит VAB Банку готові виступити голова НБУ Яків Смолій, його перший заступник Катерина Рожкова, заступники Роман Борисенко, Дмитро Сологуб та Олег Чурій.

Як передає кореспондент "Інтерфакс-Україна", в переліку 14 осіб, готових стати поручителями, озвученому під час засідання Вищого антикорупційного суду з розгляду клопотання Спеціальної антикорупційної прокуратури (САП) про взяття Писарука під варту, - гендиректор інвесткомпанії Dragon Capital Томаш Фіала, директор Європейської Бізнес асоціації Анна Дерев'янко та президент Американської торговельної палати в Україні Андрій Гундер.

Поручитися за Писарука готові також екс-голова Райффайзен Банку Аваль Володимир Лавренчук, екс-голова "Київстару" Петро Чернишов, депутат Київради Сергій Гусовський, власниця компанії "Фармак" Філя Жебровська, голова правління банку "Авангард" Світлана Корчинська і колишній член правління VAB Банку Ірина Туровцева.

Як повідомлялося, детективи НАБУ 11-12 листопада повідомили про підозру Писаруку, Каленському, Шульзі, голові наглядової ради та заступнику голови правління VAB Банку, а також трьом посадовим особам приватних компаній, пов'язаних із власниками банку, в заволодінні грошовими коштами стабілізаційного кредиту VAB Банку на 1,2 млрд грн у жовтні 2014 року.

Правоохоронці зазначили, що проситимуть обрати запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави від 2,5 млн грн до 30 млн грн.

НБУ в листопаді 2014 року через 40 днів після надання стабкредиту визнав ВіЕйБі Банк (VAB банк, Київ) неплатоспроможним, а 20 березня 2015 року вирішив відкликати його банківську ліцензію та ліквідувати.

За даними НБУ, на початок жовтня 2014 року VAB Банк за розміром активів посідав 16-те місце (23,97 млрд грн) серед 166 банків, що діяли в країні. Його власник бізнесмен Бахматюк, мажоритарій агрохолдингів "Укрлендфармінг" та "Авангард", неодноразово звертався до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб і НБУ з пропозицією реструктуризувати борги, але Нацбанк відхилив його пропозиції та вимагає негайно стягнути заборгованість за кредитами рефінансування.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА