16:09 24.12.2019

Підозрювана у вбивстві Шеремета кардіохірург Кузьменко має намір довести свою невинуватість і повернути довіру пацієнтів

4 хв читати
Підозрювана у вбивстві Шеремета кардіохірург Кузьменко має намір довести свою невинуватість і повернути довіру пацієнтів

Підозрювана у вбивстві журналіста Павла Шеремета дитячий кардіохірург Юлія Кузьменко просить Апеляційний суд скасувати її арешт і розраховує, що зможе не лише довести свою непричетність до цього злочину, а й повернути довіру пацієнтів і свою репутацію.

У вівторок під час засідання Апеляційного суду Києва з розгляду скарги захисту Кузьменко на обрання їй запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою адвокат Владислав Добош зазначив, що у той час, коли за версією слідства Кузьменко закладала вибухівку в автомобіль Шеремета, вона перебувала вдома з дитиною, будучи у відпустці.

Він попросив суд скасувати ухвалу суду про обрання запобіжного заходу для Кузьменко зважаючи на безпідставність підозри як такої, а також у зв'язку з відсутністю будь-яких ризиків для слідства у разі обрання будь-якого іншого запобіжного заходу, не пов'язаного з триманням під вартою.

Суд також допитав одного зі свідків, про заслуховування яких просив адвокат - головлікаря лікарні, в якій працює підозрювана. За словами головлікаря, Кузьменко є високопрофесійним кардіохірургом, вона проводить унікальні операції новонародженим, отже, її відсутність на роботі негативно позначається на роботі відділення та на пацієнтах. Головлікар попросив суд обрати для Кузьменко такий запобіжний захід, який дав би змогу їй виконувати свої професійні обов'язки.

За його словами, клініка може надати всю документацію щодо робочого графіка Кузьменко. Головлікар не зміг однозначно сказати, чи була Кузьменко у відпустці в той момент, коли було скоєно злочин.

Колишній чоловік підозрюваної Дмитро Кузьменко під час надання свідчень повідомив, що 19 і 20 липня (2016 року) вона була у відпустці та перебувала вдома. "У Юлі в цей час були деякі проблеми зі здоров'ям, вони не давали їй змогу надовго залишати будинок... з 19 до 20 липня ми були всі разом в одній квартирі з сином", - сказав Кузьменко.

"Журналіста (Шеремета) я ніколи не знала... ніколи не перетиналися... почула (з новин - ІФ) вже за фактом того, що сталося", - розповіла підозрювана під час надання пояснень у суді.

Вона зазначила: "Прошу змінити мені запобіжний захід. Мені нема куди подітися, кордон я не перетну, на непідконтрольну територію не поїду... Ніде переховуватися не буду. Принципово".

Кузьменко наголосила, що має намір довести необґрунтованість обвинувачень на її адресу та відновити своє репутацію, довівши безпідставність обвинувачень.

"Моя позиція - не просто довести, що я не винна. Я не хочу бачити ні тіні сумніву в очах моїх пацієнтів, я хочу відновити своє чесне ім'я. Я готова та наполягаю на проведенні всіх слідчих дій", - заявила вона.

У свою чергу представник держобвинувачення зазначив, що експертиза встановила, що саме Кузьменко закладала вибухівку в автомобіль журналіста, і це не має нічого спільного з репутацією лікаря-хірурга.

"Факт того, що Кузьменко на момент вбивства була вдома, ніким не підтверджено", - сказав представник обвинувачення.

За його словами, всі підозрювані наразі "намагаються створити собі алібі".

Говорячи про ризики, які можуть виникнути в разі зміни Кузьменко запобіжного заходу, представник держобвинувачення назвав можливість знищення підозрюваною речових доказів, впливу на експертів, а також вчинення іншого злочину.

Як повідомлялося, вранці 20 липня 2016 року в центрі Києва було підірвано машину керівника інтернет-видання "Українська правда" Олени Притули, в якій перебував Шеремет. Журналіст загинув на місці незабаром після вибуху.

12 грудня 2019 року поліція провела низку обшуків і повідомила про підозру деяким фігурантам справи. Того самого дня відбувся брифінг за участю керівництва Нацполіції, МВС і президента України Володимира Зеленського, на якому було частково розкрито проміжні результати розслідування та названо імена підозрюваних у вбивстві Шеремета.

Про підозру у вбивстві Шеремета повідомлено трьом особам: військовій медсестрі Яні Дугарь, волонтеру та дитячому медику Юлії Кузьменко, а також музиканту та ветерану АТО Андрію Антоненку, усіх їх затримано. Подружжя Владислав та Інна Грищенки, також учасники АТО, були затримані в іншій справі, але є фігурантами справи щодо вбивства Шеремета.

Заступник голови Національної поліції, начальник кримінальної поліції Євген Коваль заявив, що основним мотивом убивства Шеремета була спроба дестабілізувати соціально-політичну ситуацію в країні.

13 грудня Печерський районний суд Києва обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 8 лютого 2020 року Кузьменко, для Дугарь суд обрав запобіжний захід у вигляді домашнього арешту до 8 лютого 2020 року. 14 грудня суд заарештував до 8 лютого 2020 року Антоненка.

20 грудня Апеляційний суд переніс засідання з розгляду апеляції на 24 грудня через неявку прокурорів на судове засідання. Незважаючи на перенесення розгляду апеляції, адвокат Кузьменко Добош наполягав на проведенні судового засідання того самого дня. Люди, які прийшли на засідання підтримати Кузьменко, не залишали зали протягом дня, після чого виникла штовханина, і військовослужбовці Нацгвардії витіснили з зали людей і вивели Кузьменко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден терміново підпише закон про надання допомоги Україні, щоб почати відправлення зброї та техніки цього тижня

Зеленський подякував Сенату США за схвалення життєво необхідної допомоги Україні

Сенат США підтримав закон про допомогу Україні

За 2023 рік в Україні зафіксовано 85 випадків сексуального насильства, пов'язаних із війною - звіт ООН

Війська РФ за минулий день понад 50 разів обстріляли Сумську область, поранено чотирьох жителів

Унаслідок нічного удару по Харкову поранено двох людей, окупанти завдали ударів і по центру Золочева

Окупанти вдарили по житловому комплексу в Харкові, поки що без постраждалих

НАТО не планує розміщувати американську ядерну зброю в інших країнах - Столтенберг

США можуть передати Україні ATACMS дальнього радіусу дії в новому пакеті допомоги - ЗМІ

У Дніпропетровській області сили ППО ввечері збили ще один російський безпілотник "Орлан-10"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА