12:30 17.03.2021

Боротьба з екологічною злочинністю має бути одним із пріоритетів правоохоронців - Зеленський

2 хв читати
Боротьба з екологічною злочинністю має бути одним із пріоритетів правоохоронців - Зеленський

Посилення боротьби з правопорушеннями у сфері охорони довкілля має бути одним з основних пріоритетів кримінальної політики, заявив президент України Володимир Зеленський у відеозверненні в середу, повідомляє прес-служба глави держави.

Зеленський наголосив, що Конституція України гарантує кожному громадянину право на безпечне для життя і здоров'я довкілля. Водночас, зазначив президент, на сьогодні погіршення якості повітря, питної води і продуктів є актуальною проблемою, яка негативно впливає на тривалість життя і захворюваність людей у всьому світі.

Крім того, населення України й світу все сильніше відчуває наслідки змін клімату та зростання техногенного навантаження на довкілля. Процеси нераціонального використання природних ресурсів, деградації лісів, водних басейнів і сільськогосподарських угідь, а також неефективність системи поводження з побутовими та промисловими відходами набули масштабного характеру.

Зеленський, зокрема, нагадав про екологічне лихо внаслідок незаконного видобутку бурштину. Вже було реалізовано низку кроків для легалізації видобутку і залучення до відповідальності незаконних видобувачів.

"Проте ще недостатньо інформації про покарання за резонансні злочини у цій сфері, передусім – вчинені організованими групами. Хотілося б також почути, що зроблено для приведення у придатний стан лісових земель, які в результаті варварського полювання на бурштин перетворилися на пустелі", - додав президент.

Гостро також стоїть питання про необхідність посилення охорони лісового фонду України. Президент уже підписав у 2019 році закон про заборону суцільних рубок на гірських схилах Карпат.

"Але громадяни поки що не отримали належної інформації про ліквідовані злочинні схеми у сфері обігу деревини, зокрема й посадки чиновників, причетних до них. Слабкою є й протидія контрабандному переміщенню деревини через митний кордон України", - наголосив Зеленський.

Окрім того, він акцентував увагу на процесах самовідновлення природних комплексів у зоні відчуження навколо Чорнобильської АЕС і наголосив, що головною метою діяльності в Чорнобильській зоні є мінімізація екологічно негативних наслідків аварії і безумовна безпека в поводженні з радіоактивними відходами.

"Масштаби та суспільна небезпека екологічної злочинності вимагають від правоохоронних та інших державних органів роботи на 200 відсотків своїх можливостей. Посилення боротьби з правопорушеннями у сфері охорони довкілля повинно бути одним із основних пріоритетів кримінальної політики", - наголосив президент.

"Сьогодні можу сказати вам: у нас немає запасної України. Вона має бути квітучою, мальовничою, з прекрасними лісами, чистими морями, річками, озерами та чистим повітрям, яким на повні груди будуть дихати наступні покоління українців. А всі, хто заважає цьому – від злочинців до державних службовців, що їх прикривають, мають споглядати чисте українське небо через ґрати", - резюмував він.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА