18:08 20.07.2017

Вимогу МВФ про земельну реформу в Україні відстрочено

3 хв читати
Вимогу МВФ про земельну реформу в Україні відстрочено

Ключовими вимогами завершення четвертого перегляду програми EFF з Міжнародним валютним фондом (МВФ) є пенсійна реформа, приватизація і боротьба з корупцією, повідомив офіційний представник Фонду Вільям Мюррей (William Murray).

"Четвертий перегляд програми радою директорів можливий після того, як необхідні в рамках цього перегляду реформи будуть імплементовані. Основними з них є пенсійна реформа, заходи щодо прискорення приватизації і конкретні результати в боротьбі з корупцією", - сказав він під час традиційного брифінгу у Вашингтоні в четвер.

Крім цього, додав В.Мюррей, в рамках четвертого перегляду важливими також є продовження фіскальної реформи і реформа енергетичного сектора.

Що стосується земельної реформи, за словами представника МВФ, вона, як і раніше, є важливою умовою програми. Разом з тим, щоб досягти консенсусу з ключових питань, необхідно відстрочити її до кінця року.

Відкрита МВФ в березні 2015 року чотирирічна програма EFF загальним обсягом SDR12,348 млрд (близько $16,75 млрд за поточним курсом) з першим траншем в $5 млрд спочатку передбачала щоквартальний перегляд програми, виділення в 2015 році ще трьох траншів по SDR1,18 млрд (близько $1,6 млрд) і зменшення квартальних траншів в 2016-2018 рр. до SDR0,44 млрд ($0,6 млрд).

Україна змогла отримати з невеликою затримкою другий транш за цією програмою на $1,7 млрд на початку серпня 2015 року, після чого виникла тривала пауза через невиконання умов, політичну кризу і зміною уряду.

Після приходу нового Кабміну на чолі з В.Гройсманом в квітні 2016 року переговори про продовження фінансування було відновлено, проте МВФ вирішив виділити третій транш у розмірі $1 млрд тільки в середині вересня, четвертий - 3 квітня 2017 року.

За новим графіком подальших переглядів економічної програми України, затвердженим радою директорів разом з четвертим траншем, до кінця 2017 були заплановані три перегляди: четвертий - у середині травня, п'ятий - в середині серпня, шостий - в середині листопада. У разі успішного виконання владою встановлених програмою вимог Україна за підсумками четвертого перегляду може залучити $1,907 млрд, за підсумками п'ятого - $1,28 млрд, за підсумками шостого - $1,28 млрд. Загалом - близько $4,46 млрд.

У 2018 році плануються інші чотири перегляди, за підсумками яких Україна може залучити близько $955 млн. Загалом - близько $3,82 млрд.

Разом з тим НБУ за підсумками засідання монетарного комітету 6 липня заявив, що в поточному році очікується отримання двох траншів від МВФ за програмою EFF замість раніше запланованих трьох. Відповідно центробанк знизив прогноз надходжень від Фонду до 2017 року до $3 млрд. Як вказано в інфляційному звіті за липень, НБУ підвищив суму очікуваних надходжень від МВФ в 2018 році до $4,5 млрд.

Міністр фінансів України Олександр Данилюк 5 липня заявив, що очікує восени рішення МВФ щодо надання Україні чергового кредитного транша в рамках програми EFF.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Укравтодор" просит Киевсовет выделить землю для строительства транспортной развязки к массиву Чайки на Житомирской трассе

Порошенко підписав закон про зміну правил використання земельних масивів та запобігання аграрному рейдерству

Суд повернув у держвласність ділянку лісу в Бориспільському районі Київської області

СБ за підтримки ЄС впроваджує в Україні 5-річну програму управління земельними ресурсами

Гройсман: 387 тис. га земель передано у власність 251 ОТГ

Рада прийняла за основу законопроект про запобігання аграрному рейдерству

Майже половина українців не підтримує земельну та пенсійну реформи, приватизацію держпідприємств

Виділені за "кооперативною схемою" землі вартістю 38,4 млн грн повернені громаді

Кабмін планує до 1 вересня запустити електронні земельні торги через "ProZorro.Продажі"

Понад 7 млн га органічних сільгоспземель в Україні залишаються незадіяними

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА