16:06 22.05.2018

Рішення ЄСПЛ: Мораторій на продаж сільгоспземель порушує права людини

2 хв читати
Рішення ЄСПЛ: Мораторій на продаж сільгоспземель порушує права людини

Постійне продовження в Україні мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення порушує права людини, таке рішення ухвалив Європейський суд із прав людини за скаргами двох українських громадян, які отримали невеликі земельні ділянки в 2000 і 2004 роках.

"Жодна інша держава Ради Європи не мало такої повної заборони, зокрема й аналогічні країни з перехідною економікою...Суд встановив, що тягар, що накладається на двох заявників, був надмірним", - йдеться в рішенні суду, опублікованому у вівторок.

За рішенням суду заявникам виділяється по EUR3 тис. на відшкодування витрат, грошова компенсація не присуджується. Крім того уточнюється, що в подальшому за такими позовами суд утримуватиметься від грошових відшкодувань.

Як пояснюється в повідомленні суду, громадяни України С.Зеленчук і В.Цицюра отримали сертифікати власності успадкованих в 2007 і 2008 роках ділянок і передали їх в оренду компаніям. Продаж обох ділянок не можливий через мораторій на продаж сільськогосподарських земель відповідно до Земельного кодексу.

Головним фактором порушення прав власності заявників, згідно з рішенням суду, було те, що Україна послідовно окреслювала перед собою завдання дозволити покупку і продаж сільськогосподарських угідь, щойно інфраструктура ринку буде створена. Однак, усупереч цій меті, початковий мораторій, встановлений до 2005 року, було продовжено кілька разів і він діє досі.

Як зазначається, це вказує на відсутність узгодженості з боку влади. Більш того, зазначено, що для ухвалення необхідного законодавства було достатньо часу.

ЄСПЛ закликав Україну швидше законодавчо врегулювати ринок сільгоспземель, оскільки саме для такого законодавчого врегулювання і вводився мораторій.

"Суд постановив, що Україні слід прийняти відповідні законодавчі або вжити інших заходів для забезпечення справедливого балансу інтересів власником сільгоспземель і суспільства загалом. Суд наголосив, що він не вимагає негайного введення необмеженого ринку сільськогосподарських земель і що держава залишається вільною у виборі заходів, які слід ухвалити", - йдеться в рішенні ЄСПЛ.

У свою чергу міністр фінансів України Олександр Данилюк, коментуючи рішення суду, наголосив на важливості скасування мораторію для країни.

"На жаль, доводиться чекати рішення Європейського суду з прав людини, щоб дізнатися очевидне - мораторій на продаж землі є порушенням прав людини. Жодна державна політика, побудована на порушенні прав людини, не буде ефективною і результативною. Впровадження прозорого ринку землі є найважливішим для економічного і соціального розвитку України", - написав він своїй сторінці в Fаcebook.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Укравтодор" просит Киевсовет выделить землю для строительства транспортной развязки к массиву Чайки на Житомирской трассе

Порошенко підписав закон про зміну правил використання земельних масивів та запобігання аграрному рейдерству

Суд повернув у держвласність ділянку лісу в Бориспільському районі Київської області

СБ за підтримки ЄС впроваджує в Україні 5-річну програму управління земельними ресурсами

Гройсман: 387 тис. га земель передано у власність 251 ОТГ

Рада прийняла за основу законопроект про запобігання аграрному рейдерству

Майже половина українців не підтримує земельну та пенсійну реформи, приватизацію держпідприємств

Виділені за "кооперативною схемою" землі вартістю 38,4 млн грн повернені громаді

Кабмін планує до 1 вересня запустити електронні земельні торги через "ProZorro.Продажі"

Понад 7 млн га органічних сільгоспземель в Україні залишаються незадіяними

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА