18:14 21.05.2018

Скасування мораторію на продаж землі вкрай важливе для надання кредитів Україні - СБ

2 хв читати
Скасування мораторію на продаж землі вкрай важливе для надання кредитів Україні - СБ

Відкриття ринку землі залишається однією з пріоритетних реформ в Україні, вважає експерт Світового банку (СБ), керівник програми "Підтримка прозорого управління земельними ресурсами в Україні" Денис Нізалов.

"Скасування мораторію (на продаж землі - ІФ) украй важливе і з точки зору залучення приватних інвестицій, і з точки зору надання кредитів уряду України", - сказав він у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна".

Щодо приватних кредитів, на думку Д.Нізалова, існує невизначеність у правилах гри на ринку землі, яка перешкоджає надходженню інвестицій, зокрема у зрошення, переробку, зберігання, тваринництво, садівництво та інші галузі сільського господарства, які мають високу додану вартість, а також стимулюють зростання ВВП і поліпшення торговельного балансу України.

Як наголосив експерт, згода Міжнародного валютного фонду (МВФ) улітку 2017 року відстрочити вимогу про ухвалення закону "Про обіг землі" не означає його скасування. Ця вимога також залишається і серед умов інших програм міжнародного фінансування.

Д.Нізалов додав, що експерти СБ не бачать опору відкриттю ринку з боку фермерів, тоді як Всеукраїнська аграрна рада (ВАР) повідомляла, що більшість аграріїв виступають проти.

"Наші експерти багато їздять регіонами, зустрічаються з фермерами та органами місцевого самоврядування. Я не бачу опору відкриттю ринку. Всі розуміють: рано чи пізно ринок відкриється. Є об'єктивні побоювання: малі фермери не матимуть доступу до фінансування або не зможуть захистити свої права. Але на ці запитання є відповіді. Система захисту прав нині активно вдосконалюється", - пояснив він.

Крім того, за словами Д.Нізалова, чимало малих фермерів уже працюють на власній землі, яку вони отримали ще в 1990-х, і ці ризики їх не стосуються.

Водночас експерт зазначив, що опоненти реформи останнім часом повертаються до дискусії про модель запуску землі, аргументуючи свою позицію невчасністю реформи.

"Головний аргумент - "ми не проти ринку, але не зараз". Однак поетапні моделі, розтягуючи реформу в часі, створюють додаткові ризики й не дають можливості реалізувати ті вигоди для власників землі й держави, які асоціюються з ліберальною моделлю ринку", - вважає він.

Термін упровадження реформи, на його думку, визначається тільки політичним процесом.

"За наявності волі закон можна ухвалити вже восени. Якщо ні - впевнений, що цю реформу впровадить перший наступний уряд, незалежно від його політичної орієнтації, оскільки саме земельна реформа є чи не єдиним дієвим інструментом виходу з кризи та прискорення економічного зростання в короткостроковій перспективі", - уточнив експерт.

При цьому Д.Нізалов додав, що ринок уже існує: близько 2,5 млн га земель сільськогосподарського призначення нині перебувають у вільному обігу, решта - в тіньовому обігу через різні схеми.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Укравтодор" просит Киевсовет выделить землю для строительства транспортной развязки к массиву Чайки на Житомирской трассе

Порошенко підписав закон про зміну правил використання земельних масивів та запобігання аграрному рейдерству

Суд повернув у держвласність ділянку лісу в Бориспільському районі Київської області

СБ за підтримки ЄС впроваджує в Україні 5-річну програму управління земельними ресурсами

Гройсман: 387 тис. га земель передано у власність 251 ОТГ

Рада прийняла за основу законопроект про запобігання аграрному рейдерству

Майже половина українців не підтримує земельну та пенсійну реформи, приватизацію держпідприємств

Виділені за "кооперативною схемою" землі вартістю 38,4 млн грн повернені громаді

Кабмін планує до 1 вересня запустити електронні земельні торги через "ProZorro.Продажі"

Понад 7 млн га органічних сільгоспземель в Україні залишаються незадіяними

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА