12:04 04.12.2017

Парламент України може змінити оподаткування земель

2 хв читати
Парламент України може змінити оподаткування земель

Комітет Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин пропонує внести зміни до земельного законодавства в частині оподаткування для виведення з "тіні" ринку оренди землі.

Про це повідомив заступник голови парламентського комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Олександр Бакуменко на своїй сторінці в мережі Facebook, посилаючись на свій виступ під час зустрічі президента Петра Порошенка з представниками бізнесу 1 грудня в Києві.

За його словами, зокрема, пропонується зараховувати податок на доходи фізичних осіб від оренди землі до місцевих бюджетів за місцем розташування ділянки. Це, на думку О.Бакуменка, дасть змогу створити додатковий стимул для місцевих громад ефективніше контролювати офіційне оформлення оренди земельних ділянок.

Окрім цього, депутат повідомив, що комітет ініціює передачу місцевим органам самоврядування права визначати коло осіб, які можуть мати пільги щодо сплати земельного податку.

О.Бакуменко також вважає за доцільне перейти від фіксованих ставок єдиного податку четвертої групи до диференційованих, що залежать від встановлених органами місцевого самоврядування ставок земельного податку.

"Також необхідно розширити четверту групу платників єдиного податку шляхом включення до її складу сімейних фермерських господарств, що не мають статусу юридичної особи", - йдеться в повідомленні.

На його думку, ухвалення такого рішення дасть змогу наблизити податкове навантаження на одиницю площі фізичних осіб і "тіньовиків", що сприятиме укладенню офіційних договорів оренди та скороченню площі земель, що перебувають у тіньовій оренді. Окрім цього, зміни в оподаткуванні приведуть до скорочення кількості фермерських господарств, що працюють у "тіні", шляхом офіційної реєстрації дрібних сімейних господарств приватними підприємцями і надання їм державної підтримки.

О.Бакуменко зазначив, що пропозиції щодо оподаткування земель обговорювалися з широким колом експертів, а також знайшли підтримку в аграрних асоціацій, фахівців і народних депутатів податкового комітету.

Він повідомив, що загальна площа земель на підконтрольній Україні території (окрім АР Крим, окремих районів Донецької та Луганської областей), яка може бути передана в оренду фізичним і юридичним особам, становить 34,2 млн грн. Водночас в офіційній оренді перебувають лише 22,6 млн га.

Таким чином, потенційний обсяг земель, які перебувають у тіньовій оренді, становить близько 11,7 млн га.

За даними О.Бакуменка, враховуючи розмір податкового навантаження підприємствах, що працюють легально, загальні втрати держбюджету від тіньового обороту земель можна оцінити в 16 млрд грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Укравтодор" просит Киевсовет выделить землю для строительства транспортной развязки к массиву Чайки на Житомирской трассе

Порошенко підписав закон про зміну правил використання земельних масивів та запобігання аграрному рейдерству

Суд повернув у держвласність ділянку лісу в Бориспільському районі Київської області

СБ за підтримки ЄС впроваджує в Україні 5-річну програму управління земельними ресурсами

Гройсман: 387 тис. га земель передано у власність 251 ОТГ

Рада прийняла за основу законопроект про запобігання аграрному рейдерству

Майже половина українців не підтримує земельну та пенсійну реформи, приватизацію держпідприємств

Виділені за "кооперативною схемою" землі вартістю 38,4 млн грн повернені громаді

Кабмін планує до 1 вересня запустити електронні земельні торги через "ProZorro.Продажі"

Понад 7 млн га органічних сільгоспземель в Україні залишаються незадіяними

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА