12:46 14.12.2017

Аграрний комітет Ради 19 грудня розгляне президентський проект закону про земельну децентралізацію

2 хв читати
Аграрний комітет Ради 19 грудня розгляне президентський проект закону про земельну децентралізацію

 Парламентський комітет з питань аграрної політики та земельних відносин планує розглянути на засіданні 19 грудня внесений президентом України проект закону №7363 про передання в комунальну власність об'єднаним територіальним громадам земель державної власності, що перебувають за межами населених пунктів.

"Аграрний комітет має намір розглянути законопроект (№7363 - ІФ) на найближчому засіданні, запланованому на 19 грудня, і рекомендувати Верховній Раді прийняти його за основу", - сказав заступник голови аграрного комітету Олександр Бакуменко на конференції "Децентралізація, управління землями та розвитку громад" у четвер у Києві.

Він зазначив, що в парламенті зареєстровано кілька законопроектів, що стосуються питань земельної децентралізації. Однак, за словами О. Бакуменка, саме президентський документ є комплексним у вирішенні багатьох проблем управління, розпорядження і контролю в сфері землекористування.

Як повідомлялося, президент України 6 грудня цього року вніс до Ради проект закону про передання в комунальну власність об'єднаним територіальним громадам земель державної власності, що перебувають за межами населених пунктів.

7 грудня документ було включено до порядку денного Верховної Ради, але він був розглянутий.

Згідно з пояснювальною запискою до законопроекту, до завершення процесу об'єднання територіальних громад право розпоряджатися державними землями за межами населених пунктів належатиме райдержадміністраціям.

Проект закону передбачає, що буде визначено спрощено порядок передання таких земель територіальним громадам та установам, а також зміни їхніх кордонів. Територіальні громади також отримають право змінювати цільове призначення земельних ділянок приватної власності, розташованих на їхніх території.

Право державного контролю за використанням та охороною земель законопроект передає від Держгеокадаства облдержадміністраціям, виконавчим комітетам сільських, селищних і міських рад.

Проект закону також зобов'язує сільгоспвиробника сплачувати податок на доходи фізосіб з оренди землі до місцевих бюджетів. При цьому органи місцевого самоврядування отримають право встановлювати індивідуальні пільги зі сплати місцевих податків.

Законопроект передбачає перехід до диференційованих ставок єдиного податку для четвертої групи платників, залежно від ставок земельного податку, що встановлюють органи місцевого самоврядування. Також встановлюється, що частину єдиного соціального внеску за фермерів сплачуватиме держава.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Укравтодор" просит Киевсовет выделить землю для строительства транспортной развязки к массиву Чайки на Житомирской трассе

Порошенко підписав закон про зміну правил використання земельних масивів та запобігання аграрному рейдерству

Суд повернув у держвласність ділянку лісу в Бориспільському районі Київської області

СБ за підтримки ЄС впроваджує в Україні 5-річну програму управління земельними ресурсами

Гройсман: 387 тис. га земель передано у власність 251 ОТГ

Рада прийняла за основу законопроект про запобігання аграрному рейдерству

Майже половина українців не підтримує земельну та пенсійну реформи, приватизацію держпідприємств

Виділені за "кооперативною схемою" землі вартістю 38,4 млн грн повернені громаді

Кабмін планує до 1 вересня запустити електронні земельні торги через "ProZorro.Продажі"

Понад 7 млн га органічних сільгоспземель в Україні залишаються незадіяними

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА