18:17 18.09.2014

Потреби в реструктуризації держборгу України немає - міністр фінансів

2 хв читати
Потреби в реструктуризації держборгу України немає - міністр фінансів

Україна завдяки програмі stand by із Міжнародним валютним фондом (МВФ) і фінансової допомоги інших міжнародних донорів сьогодні не відчуває потреби в реструктуризації суверенного боргу, заявив міністр фінансів України Олександр Шлапак на відеоконференції з учасниками Львівського фінансового форуму в четвер.

"Спільно з МВФ ми дійшли висновку, що в України зараз немає потреби говорити про реструктуризацію заборгованості", - сказав глава Мінфіну.

За словами міністра, вранці в четвер на рахунках уряду було акумульовано від 8,5 до 9 млрд грн і майже $2 млрд, що надає нам можливість "абсолютно спокійно дивитися в майбутнє".

"Якщо ситуація погіршиться, то ми обговорюватимемо, що робити далі. Я впевнений, що Україна впорається з усіма своїми зобов'язаннями", - наголосив О.Шлапак.

Як повідомлялося, міжнародне рейтингове агентство Fitch наприкінці серпня знизило довгостроковий рейтинг дефолту емітента (РДЕ) України в національній валюті з "B-" до "CCC", або "надзвичайно спекулятивного рівня, при цьому РДЕ в іноземній валюті було підтверджено на рівні "CCC".

Кілька експертів останнім часом заявили про підвищення ймовірності реструктуризації державного боргу у зв'язку з затягуванням військового конфлікту на сході країни, погіршенням економічної ситуації, девальвацією валюти і швидким зростанням держборгу до ВВП.

МВФ в оновленій програмі stand-by наприкінці серпня прогнозував збільшення валового державного боргу України в поточному році з 40,9% ВВП до 67,6% ВВП із виходом його на пік у 73,4% ВВП у 2015 році. За розрахунками Фонду, потреби у фінансуванні знизяться з 23,1% ВВП у поточному році до 18% ВВП у наступному.

За оцінками аналітиків Goldman Sachs, оприлюдненими поточного тижня, власники українських облігацій можуть втратити близько 35-50% своїх вкладень, якщо Україна вдасться до реструктуризації державного боргу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сі Цзіньпін підтримає мирну конференцію щодо України, якщо за її проведення виступатимуть і Москва, і Київ

Макрон закликав Нетаньягу домовитися з ХАМАС про перемир'я та звільнення заручників

Порошенко після служби в Михайлівському соборі привітав усіх із Великоднем

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА