17:27 21.11.2014

VAB Банк покладає відповідальність за погіршення свого фінансового становища на керівництво НБУ

4 хв читати
VAB Банк покладає відповідальність за погіршення свого фінансового становища на керівництво НБУ

ВіЕйБі Банк (VAB Банк, Київ) покладає відповідальність за погіршення свого фінансового становища на керівництво Національного банку України (НБУ).

"Із вересня 2014 року керівництво ПАТ "ВіЕйБі Банк" було відсторонено від управління фінустановою, а до критичного стану банку призвели дії НБУ", - зазначено в прес-релізі банку, переданому агентству "Інтерфакс-Україна".

Як повідомлялося, НБУ зарахував VAB Банк до категорії неплатоспроможних, і Фонд гарантування вкладів із 21 листопада ввів у банк тимчасову адміністрацію.

Згідно з прес-релізом, останніми місяцями банк переживав складні часи, пов'язані з критичною ситуацією у фінансовому та банківському секторах: головними чинниками кризи у галузі стали неконтрольована девальвація гривні та впроваджені НБУ обмеження.

При цьому, за даними фінустанови, керівництво банку протягом тривалого часу знаходило можливість вирішення поточних питань із ліквідністю для своєчасного обслуговування зобов'язань перед вкладниками та кредиторами.

"Уже у вересні ВіЕйБі Банк, так само як і інші банки та комерційні компанії, зіткнувся з суттєвими обмеженнями, введеними НБУ щодо клієнтських операцій, зокрема на міжбанківському валютному ринку. Такі кроки НБУ призвели до затримок обслуговування клієнтських рахунків фізичних та юридичних осіб. І як результат, банк не зміг вчасно виплатити купон за облігаціями", - вважають у банку.

У прес-релізі також зазначено, що у вересні-2014 до VAB Банку було введено кураторів від Нацбанку.

"Тим самим відбулося фактично усунення керівництва від управління фінустановою. Більшість рішень погоджували та приймали призначені представники Нацбанку", - наголошується в прес-релізі.

За даними прес-служби VAB Банку, з 18 вересня 2014 року було закрито ліміт для операцій НБУ з банком на міжбанківському валютному ринку України, що призвело до зупинення операцій клієнтів та паніки вкладників.

Згідно з прес-релізом, із метою підвищення ліквідності VAB Банку акціонери запропонували додатково капіталізувати установу на суму більше ніж 3,2 млрд грн.

При цьому керівництво банку спільно з Міністерством фінансів України за підтримки акціонерів розробило детальну програму оздоровлення, що передбачала додаткове внесення капіталу на поворотній основі у розмірі 4 млрд грн.

"Керівництво НБУ заявило про підтримку програми. Як наслідок, було підписано меморандум між Кабінетом Міністрів, НБУ та ВіЕйБі Банком щодо підтримки ліквідності фінустанови. Проте в подальшому реальні кроки НБУ призвели до фактичного зриву домовленостей та погіршення ситуації у банку", - зазначено в прес-релізі.

"Саме дії регулятора стали головною причиною, незважаючи на таку підтримку з боку Мінфіну України та акціонерів, що програма докапіталізації банку не була схвалена Міжнародним валютним фондом. І нині відповідальність за стан фінансової установи повністю лежить на керівництві Нацбанку", - вважають у банку.

Водночас у прес-релізі наголошується, що попри нинішню ситуацію керівництво VAB Банку та його акціонери продовжать роботу з Фондом гарантування вкладів фізичних осіб та НБУ щодо пошуку оптимальних рішень збереження фінустанови та забезпечення виплати заощаджень вкладникам і кредиторам.

Як повідомлялося, раніше головний бенефіціар ВіЕйБі Банку (VAB Банк, Київ) Олег Бахматюк заявляв, що має намір залучити інвестиційно-кредитні кошти з міжнародних ринків для підтримки установи в сумі 2,5-3 млрд грн, а також розраховував на участь уряду в докапіталізації кредитно-фінансової установи.

Акціонери VAB Банку на загальних зборах 17 листопада планували розглянути питання щодо збільшення статутного капіталу у 2,7 раза, або на 7 млрд грн, - 11,049 млрд грн шляхом додаткового випуску акцій.

VAB Банк на початку жовтня прострочив виплату $2 млн процентного доходу за єврооблігаціями у зв'язку посиленням валютного регулювання в Україні. Водночас банк зобов'язався вирішити це питання найближчим часом.

Після цього VAB Банк передав до НБУ план заходів щодо фінансового оздоровлення, що передбачає рекапіталізацію фінустанови за участю іноземних інвесторів. У свою чергу НБУ заявив про намір підтримати VAB Банк, забезпечивши платоспроможність фінустанови.

VAB Банк працює на фінансовому ринку України з 1992 року. О.Бахматюк через Quickcom Limited володіє 86,778% акцій банку.

Крім того, О.Бахматюк є основним бенефіціаром заснованого у 2005 році банку "Фінансова ініціатива" (єдиним акціонером банку на початок жовтня було ТОВ "Інвест-Сервіс").

За даними НБУ, на початок жовтня VAB Банк за розміром активів посідав 16-е місце (23,973 млрд грн), а банк "Фінансова ініціатива" - 19-е (17,227 млрд) серед 166 банків, що діяли в країні. Зобов'язання VAB Банку перед фізичними особами на початок жовтня становили 10,4 млрд, а банку "Фінансова ініціатива" - 4,594 млрд грн.

Частка цих банків у сумарних активах банківської системи - 3,1%, у зобов'язаннях перед фізособами - 3,7%.

Збиток VAB Банку за підсумками січня-вересня-2014 становив 49,824 млн грн, тоді як банк "Фінансова ініціатива" спрацював за цей період із прибутком - 0,499 млн грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА