14:28 20.01.2015

В АП не коментують обвинувачення на адресу керівництва Міненерговугілля

2 хв читати
В АП не коментують обвинувачення на адресу керівництва Міненерговугілля

В Адміністрації президента України не коментують інформацію ЗМІ про грубе порушення інтересів країни в контрактах держпідприємства "Укрінтеренерго" з російським "Інтер РАО".

"Я знаю ситуацію, яка сьогодні була опублікована в пресі. Зараз ми всередині організації вивчаємо, проводимо діалог з Міністерством енергетики", - повідомив заступник голови Адміністрації президента Дмитро Шимків на брифінгу у вівторок.

За його словами, складно що-небудь коментувати, оскільки на сьогоднішній день проти України "працює серйозна машина з дискредитації".

"Я зараз не можу коментувати це питання, адже потрібно вивчити інформацію", - додав він.

Як повідомлялося, прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк зажадав від міністра енергетики та вугільної промисловості Володимира Демчишина до 12.00 вівторка надати пояснення у зв'язку з наявною інформацією про грубе порушення інтересів країни в контрактах держпідприємства "Укрінтеренерго" з російським "Інтер РАО". Копію відповідного доручення прем'єр-міністра №8 від 17 січня 2015 року оприлюднило видання LB.ua. Його справжність підтвердили в Міненерговугілля.

Згідно з документом, В. Демчишин має пояснити, чому як передумову для поставок електроенергії з Росії в Україну передбачено 100-відсоткове забезпечення Україною потреб в електроенергії споживачів окупованого Криму. Крім того, постає питання, чому в контракті між "Укрінтеренерго" і "Інтер РАО" зазначено, що електроенергія постачається до "Кримського федерального округу".

Міністру також доведеться пояснити, чому згідно з контрактом між "Укрінтеренерго" і "Інтер РАО" передбачено, що Росія постачатиме електроенергію безпосередньо в зону АТО (непідконтрольні української влади райони), а Україна зобов'язується оплачувати. За інформацією прем'єр-міністра, в угоді між українською і російською енергокомпаніями використано принцип "бери або плати".

Сам В. Демчишин, відповідаючи на брифінгу 31 грудня 2014 року на запитання агентства "Інтерфакс-Україна", заявив: контракт між "Укрінтеренерго" і "Інтер РАО" на імпорт електроенергії до України не містить принципу "бери або плати", а на поставку електроенергії в Крим - гарантій їх безперервності.

Перед підписанням документа з "Інтер РАО", Міненерговугілля кілька разів змінило голову "Укрінтеренерго". У підсумку документ з російською компанією в статусі в. о. голови "Укрінтеренерго" підписав Василь Андрієнко, який керував Державним департаментом пожежної безпеки при президентстві Віктора Януковича. Крім цього, на контракті з "Інтер РАО" стоїть підпис призначеного напередодні в.о. директора НЕК "Укренерго" Юрія Касіча, який раніше очолював "Чернігівобленерго" (підконтрольне російському бізнесмену Костянтину Григоришину).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сі Цзіньпін підтримає мирну конференцію щодо України, якщо за її проведення виступатимуть і Москва, і Київ

Макрон закликав Нетаньягу домовитися з ХАМАС про перемир'я та звільнення заручників

Порошенко після служби в Михайлівському соборі привітав усіх із Великоднем

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА