17:40 10.09.2015

Політологи вбачають головну загрозу для України в дестабілізації внутрішньополітичної ситуації восени

3 хв читати
Політологи вбачають головну загрозу для України в дестабілізації внутрішньополітичної ситуації восени

Українські політологи в новому політичному сезоні вбачають головну загрозу в можливій дестабілізації внутрішньополітичної ситуації в країні.

"Сьогодні ми бачимо посилення політичної турбулентності, і питання в тому, чи вийдемо ми з цього з меншими втратами, чи вдасться нам в умовах незавершеної війни зберегти політичну стабільність і продовжити рух до реформ, чи новий сплеск політичної нестабільності може, на жаль, загальмувати початок реформ і до певної міри дискредитувати нас в очах наших міжнародних партнерів", - сказав голова Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" в четвер.

Він зазначив, що нині стала актуальною тема долі коаліції та перспектив нинішньої конструкції влади. На його думку, частина політичних гравців думає про парламентські вибори і розглядає місцеві вибори як певний плацдарм для провокації дострокових парламентських виборів.

"У мене є побоювання, що в результаті успіху на місцевих виборах "Самопомочі" та "Батьківщини" у них може виникнути спокуса вийти з коаліції та домагатися дострокових парламентських виборів. Але дострокові вибори навряд чи принесуть нам стабільність і велику ефективність влади, тому що найімовірніше в новому парламенті не буде домінуючих політичних сил і буде серйозний ризик, що ми потрапимо в "грецьку пастку", коли кожні нові вибори не вирішують політичної кризи, а швидше загострюють її", - вважає В.Фесенко.

Говорячи про можливе переформатування Кабінету Міністрів, політолог зазначив, що, з одного боку, це спосіб "переукладення шлюбного договору" учасників коаліції та створення нового балансу інтересів, щоб було більше мотивів у невеликих фракцій залишатися в коаліції, а з іншого боку, це необхідно для посилення кадрового потенціалу уряду, тому що є претензії до фігур окремих міністрів. "Але є ризик захопитися цією грою, і якщо буде ослаблена виконавча влада, то це може загальмувати реформи", - додав він.

Директор компанії персонального та стратегічного консалтингу Berta Communications Тарас Березовець вважає, що загострення внутрішньополітичної ситуації в Україні відбулося насамперед через конфлікт, який виник у президента Петра Порошенка з олігархами, зокрема з Ігорем Коломойським.

На його думку, нині певні сили намагаються реалізувати сценарій, спрямований на проведення дострокових президентських і парламентських виборів. "Але, як завжди, спочатку підніматимуть ставки і вимагатимуть президентських виборів, а потім скажуть, що згодні на дострокові парламентських вибори", - прогнозує він.

Т.Березовець вважає, що ці сили хотіли б провести дострокові вибори Верховної Ради навесні 2016 року. "Тому що влада завжди програє вибори навесні. Впливає складний зимовий час, опалення, зростання тарифів, загальна депресія, і вибори, які відбувалися навесні, як правило, влада програвала", - пояснив він.

У свою чергу директор Міжнародного інституту демократій Сергій Таран вважає, що нині українську політику радикалізують зовнішні сили в особі керівництва Російської Федерації, популізм українських партій і олігархи, які, на його думку, бояться європейських реформ в Україні, що створюють вільний ринок, демонополізують різні сфери економіки та ламають корупційні схеми олігархів.

Він зазначив, що така радикалізація може призвести до досить гострої ситуації і під час майбутніх місцевих виборів.

С.Таран зазначив, що в новому політичному сезоні є інтрига навколо долі уряду. "Вже зрозуміло, що він змінюватиметься, принаймні міністри, і залишається інтрига, чи збереже своє місце прем'єр-міністр Арсеній Яценюк", - пояснив він.

При цьому політолог прогнозує, що нинішня коаліція збережеться, тому що "альтернатива їй набагато гірше". Він вважає, що розвал коаліції приведе до зміни уряду, а це створить проблеми співпраці з міжнародними партнерами, може призвести до загострення військових дій на Донбасі, оскільки Росія та підтримувані нею бойовики захочуть скористатися внутрішньополітичною кризою в Україні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна потребуватиме додаткового фінансування у розмірі 200 мільярдів євро, - депутат Європарламенту

Україна має отримати заморожені $300 мільярдів до проведення будь-яких перемовин з Росією

Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні - Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ

Президенти Бразилії та ПАР не поїдуть на Саміт миру у Швейцарії - ЗМІ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Зеленський пропонує Раді денонсувати угоду між Україною та Білоруссю про взаємне спрощення зміни громадянства

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

Міністр оборони Естонії: Ідея відправлення військ в Україну нікуди не поділася, проте конкретної дискусії щодо цього не було

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА