17:17 02.11.2016

Голова профільного комітету Ради закликає до якнайшвидшого ухвалення закону про реструктуризацію боргів ТКЕ

4 хв читати

Верховній Раді необхідно максимально прискорити прийняття законопроекту про врегулювання заборгованості теплокомуненерго (ТКЕ) за спожиті енергоносії (№5273), схваленого у першому читанні 20 жовтня, щоб зняти з підприємств боргове навантаження, штучно створене державою, вважає перший заступник голови парламентського комітету з питань ПЕК Олександр Домбровський.

"Йдеться не про реальну заборгованості, а про пені та штрафи, нараховані на борги, створені державою в рамках своїх зобов'язань перед органами місцевого самоврядування. Тому я впевнений, що цей закон потрібно голосувати, що теплову енергетику країни необхідно рятувати", – сказав він журналістам у кулуарах парламенту в середу.

О. Домбровський зазначив, що як колишній мер і голова обласної державної адміністрації знає, наскільки болісною є проблема відносин теплової генерації з монополістом – НАК "Нафтогаз України".

Депутат висловив жаль, що президент під тиском міжнародних фінансових організацій застосував право вето до законому, нещодавно ухваленого Радою. На думку О. Домбровського, глава держави перебував у складній ситуації, оскільки у нього були певні зобов'язання перед Міжнародним валютним фондом (МВФ) та міжнародними фінансовими інституціями, які не розуміють реальної ситуації і глибини проблем в Україні, підходячи до їх вирішення на базі виключно фіскально-фінансової моделі.

"А Україна – це не лише бюджет або фіскальні інституції, це, передусім, люди, інфраструктура, все це вимагає іншого ставлення. Я думаю, це єдиний варіант, який може гарантувати, що ми захистимо житлово-комунальну енергетику... Я думаю, що і президент підтримає таку позицію", – сказав керівник комітету.

Водночас він висловився за підвищення ефективності роботи ТКЕ, вказавши, що за останній рік в Україні ситуація на ринку енергоносіїв значно змінилася. Якщо трохи більше року на ринку постачальником газу був один "Нафтогаз", то після запуску з 1 жовтня 2015 року закону "Про ринок природного газу" у країні понад 20 офіційних імпортерів природного газу в Україну та понад 200 трейдерів газу.

"І сьогодні треба надати можливість нам, як споживачам, вибирати – у кого я хочу купувати газ. І треба надати можливість конкурувати постачальникам газу, щоб ми в них цей газ купували", – наголосив О. Домбровський.

На його думку, історичний досвід України – використовувати спецрахунки для 100% розрахунків за природний газ, є рудиментом старої монопольної системи, "коли була одна інституція, і газ можна було купувати лише у неї, і всі підприємства стояли на колінах".

Як повідомлялося, 20 жовтня Верховна Рада україни 265 голосами прийняла в першому читанні урядовий законопроект (№5273) "Про заходи, спрямовані на врегулювання заборгованості теплопостачальних та теплогенерувальних організацій і підприємств централізованого водопостачання та водовідведення за спожиті енергоносії".

Раніше заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Едуард Кругляк зазначав, що законопроект передбачає призупинення виконавчого провадження, зокрема, розблокування фінансово-господарської діяльності підприємств, зняття арештів з майна і поточних рахунків, зупинення нарахування пені та штрафних санкцій за енергоносії.

За його словами, в документі також прописується процедура поетапного зниження рівня кредиторської заборгованості за спожиті такими підприємствами енергоресурси, зокрема, відшкодування з держбюджету заборгованості з різниці в тарифах для населення та бюджетних організацій, реструктуризація кредиторської заборгованості шляхом укладення договору про розстрочення боргу строком на 60 місяців із залученням гарантій місцевих бюджетів. У разі дотримання вимог процедури реструктуризації та повної виплати боргу законопроект передбачає списання раніше нарахованих пені та штрафних санкцій.

У свою чергу прем'єр-міністр Володимир Гройсман зазначив, що ухвалення законопроекту надасть можливість вирішити питання боргів ТКЕ і водоканали на умовах реструктуризації.

Законопроект погоджено з Міжнародним валютним фондом (МВФ).

Згідно з пояснювальною запискою, кредиторська заборгованість теплопостачальних та теплогенерувальних організацій за природний газ, використаний для виробництва теплової енергії і надання послуг з централізованого опалення і постачання гарячої води за станом на 1 липня 2016 становила 18,7 млрд грн.

За даними НАК "Нафтогаз України", пені, штрафні та фінансові санкції, нараховані за позовом постачальника природного газу за несвоєчасні розрахунки теплопостачальними організаціями за спожитий газ на 1 січня 2016 року становили 2,6 млрд грн та протягом першого півріччя зросли в 1,7 рази – до 4,5 млрд грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА