19:51 15.03.2018

Україна має право ставити перед Заходом питання щодо перегляду обмежень з використання наявного потенціалу в галузі ракетних технологій і ВТС

2 хв читати
Україна має право ставити перед Заходом питання щодо перегляду обмежень з використання наявного потенціалу в галузі ракетних технологій і ВТС

Екс-секретар Ради національної безпеки і оборони України (1996-1999 рр.), директор Національного інституту стратегічних досліджень (НІСІ), радник президента Володимир Горбулін переконаний, що за нинішніх умов Україна має право порушувати перед західними союзниками питання щодо перегляду обмежень з використання наявного потенціалу в галузі ракетних технологій і ВТС.

Оцінюючи поточну ситуацію з реалізації потенціалу ВТС для забезпечення завдань обороноздатності в нових умовах під час міжнародної спеціалізованої конференції в Києві, В.Горбулін сказав: "Уся наша робота в експорті (оборонної продукції - ІФ) натикається на протистояння з боку наших деяких союзників із країн, які практично нас дуже сильно підтримують. Але, як ви знаєте, жодного виду озброєння ми від них ще отримали".

"Ми сьогодні вимушені працювати з багатьма країнами і використовувати наш науково-технологічний потенціал: ми працюємо з деякими арабськими країнами, з такими країнами, як Туреччина. Але все це викликає з боку західних партнерів одразу "посилання", що ми таким чином порушуємо режим нерозповсюдження ракетних технологій", - констатував він.

Екс-секретар РНБО нагадав, що під час вступу в Режим контролю за ракетними технологіями (РКРТ) у 1997 році Україна врахувала всі пропозиції США щодо використання наявного потенціалу в галузі ракетних технологій.

Він висловив упевненість, що в умовах чотирирічних воєнних дій у країні і довгострокових викликів гібридної війни РФ Україна має "моральне" право ставити перед західними союзниками питання про перегляд чинних обмежень щодо дальності для стратегічних ракет середньої дальності в інтересах власної обороноздатності. На цьому етапі, за словами В.Горбуліна, "це викликає чомусь у західних партнерів нерозуміння".

З огляду на це радник глави держави висловився за активізацію роботи з донесення цієї позиції України до європейських союзників, зокрема із задіюванням міжпарламентських зв'язків, насамперед за лінією ПАРЄ.

"Україна має право ставити перед усім світом питання про необхідність зміни умов (ВТС - ІФ) не лише в ракетних технологіях: з точки зору майбутнього створення (нових - ІФ) зразків озброєння", - наголосив В.Горбулін.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА