17:00 23.12.2020

Воєнний конфлікт на Донбасі веде до екологічної катастрофи в регіоні та Україні, але влада ігнорує проблему - думка

3 хв читати
Воєнний конфлікт на Донбасі веде до екологічної катастрофи в регіоні та Україні, але влада ігнорує проблему - думка

Київ. 23 грудня ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Війна на сході України принесла не лише економічну та соціальну кризу, а й масштабні екологічні проблеми, які допровадять регіон до екологічної катастрофи, вважають представники ВГО "Земляцтво - рідний Донбас" й експерти.

"Умови, в яких опинився регіон, принесли не лише втрати військовослужбовців і мирного населення, а й понад 7 тис. кв. км замінованих сільгоспугідь, згорілі ліси і посадки, а також втрати джерел питної, прісної води й затоплені шахти", - розповів член правління ВГО "Земляцтво - рідний Донбас" Борис Адамов на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" в середу.

За його словами, критичність ситуації в тому, що воєнні дії відбуваються в індустріально навантаженому старому промисловому регіоні, в якому налічується понад 4 тис. потенційно небезпечних промислових об'єктів. Адамов зазначає, що десять років тому, до воєнного протистояння, екологічна ситуація на Донбасі також була критичною і до 37% шкідливих викидів у балансі України припадало на Донеччину.

Цього ж року додалася проблема можливої радіоактивності в області. При цьому воєнний конфлікт лише посилив соціально-економічне становище, екологічну ситуацію і медичні проблеми, пов'язані з життєдіяльністю людей у регіоні.

За словами голови правління ВГО "Земляцтво - рідний Донбас" Тетяни Бахтеєвої, на Донбасі критично не вистачає медикаментів, якісного лікування та медпрацівників. Крім того, відзначалася нестача транспорту для перевезення хворих і нормальних умов для життя. Причиною такої занедбаності ситуації експерти вважають відсутність зацікавленості влади регіону та низьку зарплату лікарів.

"У бюджеті на 2021 рік зарплата лікарів становить 6 тис. грн, зарплата медсестер - 4 тис. грн. Близько 150 тис. моїх колег-медиків поїхали працювати за кордон, де дають повну соціальну гарантію. Це забезпечення дітей (садки, школи), квартири тимчасового проживання і гідна зарплата, яка для сімейного лікаря в Польщі становить EUR3 тис.", - розповіла Бахтеєва.

За її словами, на сьогодні на підконтрольній владі України території регіону розміщується 139 лікарень. За даними ООН, від початку війни було пошкоджено 150 лікарень. Крім того, жителі 40 населених пунктів, розташованих поблизу лінії розмежування, не мають доступу до меддопомоги.

Члени правління "Земляцтво - рідний Донбас" Валентин Ландик і Сергій Третьяков вважають, що влада України ігнорує проблеми Донецької області, що є однією з ключових проблем. На переконання Третьякова, без вирішення екологічних проблем воєнний конфлікт не буде вирішено. Таку саму позицію поділяє заслужений юрист України Валерій Бондик.

При цьому, на думку політолога Андрія Бузарова, якщо екологічна катастрофа станеться на Донбасі, вона автоматично вийде за його межі. У цьому контексті він відзначає проблему відсутності ефективності роботи комітету з питань реінтеграції.

У контексті реінтеграції політолог виділив три групи людей, які опікуються цим питанням: люди, які курирують це лише через свою посаду; ті, хто генетично ненавидить українців на Донбасі; і група корупціонерів, які під виглядом реінтеграції хочуть заробити великі гроші.

"Справа в державній політиці, яка з 2014 року не змінилася до грудня 2020 року. Якщо ми подивимося на ситуацію в березні, коли було призначено (віце-прем'єр-міністра України - міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексія - ІФ) Резнікова, він звільнив людей, які працювали в міністерстві і були вихідцями з Донбасу. А після всіх дій назвав Донбас раковою пухлиною України", - зазначив Бузаров.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Німецька MC-Bauchemie має намір інвестувати EUR 1,5 млн у розширення виробництва сухих будівельних сумішей

Понад 85% українців виступають за визнання нелегітимності правління Путіна й розрив усіх відносин із РФ, крім гуманітарних, - соцопитування

Українці найкраще ставляться до Канади, Латвії та Великої Британії, ставлення до Польщі та США суттєво погіршилося - соцопитування

Відправлення в Україну підрозділів країн-союзниць підтримують 3/4 українців - соцопитування

Із зовнішніх процесів на Україну найгірше впливають проблеми у відносинах із Польщею, ситуація у США та політика уряду Угорщини - соцопитування

ТОВ "ЖК "Воздвиженка" попросило владу втрутитися в ситуацію з АРМА щодо заміни управителя заарештованими активами

Асоціації виробників будматеріалів працюють над відповідністю своєї продукції для оборони стандартам НАТО - президент ВСВБ

Україні необхідні стандарти з переробки будівельних відходів руйнувань - президент ВСВБ

Споживання цементу в Україні 2023 року зросло на 17% - асоціація "Укрцемент"

Мережа лабораторій "Ескулаб" виконує свої зобов'язання, але конфлікт між власниками зриває плани розвитку компанії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА