20:55 29.12.2020

В Україні простоюють чотири із шести крохмальних заводів і всі виробництва картопляного пюре

3 хв читати

Київ. 29 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - ПБП "Вимал" і ТОВ "Крохмалепродукти Оране" - лише ці два з шести наявних в Україні крохмальних заводів розпочали роботу в 2020 році, тоді як інші перебувають у переддефолтному стані або повністю збанкрутували та мають величезні нереалізовані складські запаси продукції, виробленої у 2019-2020 маркетинговому році (МР), повідомив директор "Вималу" Сергій Самоненко.

"У період із 2017 до 2020 року імпорт з Білорусі зріс майже вдесятеро - з 877 тонн до 7100 тонн. Частина імпортованої продукції в Україні досягла 50%. Вона на 30% дешевша за український товар. Ми програємо в демпінговій війні через високу собівартість виробництва і закупівельні ціни на сировину", - назвав він причину такої ситуації в галузі на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" у вівторок.

За його словами, ще гіршою є ситуація в сегменті сушених картопляних пластівців (картопляного пюре), оскільки з трьох наявних ліній із виробництва картопляного пюре припинили роботу всі.

"100% цієї продукції Україна імпортує з-за кордону. Цей продукт є стратегічно важливим для забезпечення потреб збройних сил України. Нині наша армія використовує картопляне пюре виробництва Російської Федерації", - сказав Самоненко.

За його інформацією, сусідні держави, зокрема РФ, Білорусь та країни ЄС, мають держпрограми підтримки галузі картоплярства, у рамках яких виробникам компенсують відсотки за кредитами, витрати на придбання техніки, зрошення, насіння, а також діють регіональні програми стимулювання розвитку картоплярства та будівництва переробних підприємств.

Директор "Вималу" вважає, що держпрограма з підтримки промислового картоплярства в Україні буде неефективною без вирішення питання імпорту товарів, вироблених із картоплі у Білорусі та реекспортованих з її території. "Після того, як 1 січня 2017 року РФ в односторонньому порядку вийшла з режиму вільної торгівлі (ЗВТ), а з Білоруссю в України збереглася угода про вільну торгівлю, роль Білорусі на міжнародному ринку кардинально змінилася: вона перетворилася на майданчик для промислової торговельної агресії та реекспорту в Україну товарів із РФ. Це стосується не лише картоплі та продуктів із неї, а й низки інших продовольчих товарів", - вважає Самоненко.

Можливими варіантами вирішення проблем, на його думку, є напрацювання механізму захисту внутрішнього ринку України від проникнення крохмале- та картоплепродуктів із Білорусі, наприклад, шляхом виключення цих товарних позицій із режиму вільної торгівлі. Також директор "Вималу" запропонував зосередитися на збільшенні квоти на безмитне ввезення в ЄС груп "чутливих товарів" у рамках ЗВТ.

Як було озвучено на прес-конференції, щорічна внутрішня потреба України в картопляному крохмалі становить 16 тис. тонн, у 2019-2020 МР українські підприємства виробили 8,4 тис. тонн картопляного крохмалю, третину якого досі не реалізовано.

ПБП "Вимал" - найбільший виробник картопляного крохмалю в Україні. Має два переробні заводи в Чернігові, один з яких запущено в дію у 2018 році за кошти кредиту ЄБРР і власні інвестиції. Реалізуючи держпрограму з підтримки промислового картоплярства, "Вимал" має намір побудувати ще два підприємства з переробки відходів картоплі, що утворюються під час виробництва крохмалю, зокрема для випуску органічних добрив і протеїну, який використовують у птахівництві.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Український інститут майбутнього" пропонує нову ліберальну податкову реформу "4 по 10"

ВР пропонують замінити кримінальну відповідальність на адміністративну за зберігання зброї для самозахисту та її виготовлення без ліцензії - Устінова

"Авто-Регіон" у 2024 р. має намір збільшити частку турецьких Temsa на ринку автобусів України до 10% за рахунок шкільних

Лікарі та фармацевти вимагають активізувати боротьбу з нелегітимною рекламою фейкових ліків із використанням провідних медичних брендів

Виробники біометану закликають Раду невідкладно прийняти закон про відкриття його експорту

Частка позичальників мікрокредитів до зарплати після вторгнення РФ зросла з 42% до 67% - дослідження

Зовнішню політику української влади підтримують 70% громадян - соцопитування

Країни Балтії, Велика Британія, Німеччина, Канада та США лідирують у рейтингу позитивного ставлення до них українців, РФ очолює антирейтинг

В Україні 84% підтримують вступ до ЄС, 77% позитивно ставляться до НАТО - соцопитування

В Україні 79% підтримують проведення міжнародної мирної конференції, але лише 22% підтримали б участь у ній РФ - соцопитування

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА