20:55 29.12.2020

В Україні простоюють чотири із шести крохмальних заводів і всі виробництва картопляного пюре

3 хв читати

Київ. 29 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - ПБП "Вимал" і ТОВ "Крохмалепродукти Оране" - лише ці два з шести наявних в Україні крохмальних заводів розпочали роботу в 2020 році, тоді як інші перебувають у переддефолтному стані або повністю збанкрутували та мають величезні нереалізовані складські запаси продукції, виробленої у 2019-2020 маркетинговому році (МР), повідомив директор "Вималу" Сергій Самоненко.

"У період із 2017 до 2020 року імпорт з Білорусі зріс майже вдесятеро - з 877 тонн до 7100 тонн. Частина імпортованої продукції в Україні досягла 50%. Вона на 30% дешевша за український товар. Ми програємо в демпінговій війні через високу собівартість виробництва і закупівельні ціни на сировину", - назвав він причину такої ситуації в галузі на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" у вівторок.

За його словами, ще гіршою є ситуація в сегменті сушених картопляних пластівців (картопляного пюре), оскільки з трьох наявних ліній із виробництва картопляного пюре припинили роботу всі.

"100% цієї продукції Україна імпортує з-за кордону. Цей продукт є стратегічно важливим для забезпечення потреб збройних сил України. Нині наша армія використовує картопляне пюре виробництва Російської Федерації", - сказав Самоненко.

За його інформацією, сусідні держави, зокрема РФ, Білорусь та країни ЄС, мають держпрограми підтримки галузі картоплярства, у рамках яких виробникам компенсують відсотки за кредитами, витрати на придбання техніки, зрошення, насіння, а також діють регіональні програми стимулювання розвитку картоплярства та будівництва переробних підприємств.

Директор "Вималу" вважає, що держпрограма з підтримки промислового картоплярства в Україні буде неефективною без вирішення питання імпорту товарів, вироблених із картоплі у Білорусі та реекспортованих з її території. "Після того, як 1 січня 2017 року РФ в односторонньому порядку вийшла з режиму вільної торгівлі (ЗВТ), а з Білоруссю в України збереглася угода про вільну торгівлю, роль Білорусі на міжнародному ринку кардинально змінилася: вона перетворилася на майданчик для промислової торговельної агресії та реекспорту в Україну товарів із РФ. Це стосується не лише картоплі та продуктів із неї, а й низки інших продовольчих товарів", - вважає Самоненко.

Можливими варіантами вирішення проблем, на його думку, є напрацювання механізму захисту внутрішнього ринку України від проникнення крохмале- та картоплепродуктів із Білорусі, наприклад, шляхом виключення цих товарних позицій із режиму вільної торгівлі. Також директор "Вималу" запропонував зосередитися на збільшенні квоти на безмитне ввезення в ЄС груп "чутливих товарів" у рамках ЗВТ.

Як було озвучено на прес-конференції, щорічна внутрішня потреба України в картопляному крохмалі становить 16 тис. тонн, у 2019-2020 МР українські підприємства виробили 8,4 тис. тонн картопляного крохмалю, третину якого досі не реалізовано.

ПБП "Вимал" - найбільший виробник картопляного крохмалю в Україні. Має два переробні заводи в Чернігові, один з яких запущено в дію у 2018 році за кошти кредиту ЄБРР і власні інвестиції. Реалізуючи держпрограму з підтримки промислового картоплярства, "Вимал" має намір побудувати ще два підприємства з переробки відходів картоплі, що утворюються під час виробництва крохмалю, зокрема для випуску органічних добрив і протеїну, який використовують у птахівництві.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Рух "Маніфест 42" звернувся до президента з пропозиціями щодо запобігання тиску правоохоронців на бізнес

Чисельність вовків в Україні різко зменшилася до 2 тисяч, необхідні законодавчі зміни для збереження популяції

Обстріли росіянами ХФТІ у 2022 р. мали на меті завдання шкоди атомному об'єкту, їх і кваліфіковано як екоцид

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

Заступниця генпрокурора Літвінова: Розслідуємо воєнні злочини РФ проти довкілля, працюємо над притягненням злочинців до відповідальності

Новий керуючий заарештованими активами замість "ЖК "Воздвиженка" буде обраний до 12 червня - голова АРМА

Німецька MC-Bauchemie має намір інвестувати EUR 1,5 млн у розширення виробництва сухих будівельних сумішей

Понад 85% українців виступають за визнання нелегітимності правління Путіна й розрив усіх відносин із РФ, крім гуманітарних, - соцопитування

Українці найкраще ставляться до Канади, Латвії та Великої Британії, ставлення до Польщі та США суттєво погіршилося - соцопитування

Відправлення в Україну підрозділів країн-союзниць підтримують 3/4 українців - соцопитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА