13:08 29.04.2021

Пілотний проект щодо Національної інфраструктури геопросторових даних презентують у травні - міністр агрополітики

3 хв читати

Київ. 29 квітня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Пілотний проект щодо Національної інфраструктурі геопросторових даних (НІГД), що оперує вже більш ніж тисячею наборів геоданих із різних регіонів країни, буде презентований публіці вже в травні і впроваджений на всій території України в 2021 році, повідомив глава Міністерства аграрної політики та продовольства під час прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна".

"Наразі портал перебуває у стадії дослідної експлуатації. Незабаром будь-яка людина зможе зайти і за допомогою простого пошуку проглянути інформацію не лише про природні ресурси держави, а й ознайомитися зі встановленими обмеженнями, охоронними зонами або червоними лініями. У рамках пілотного проекту вся зазначена інформація перебуватиме у відкритому доступі", - зазначив міністр.

Лещенко заявив, що впровадження НІГД дасть можливість повністю оцифрувати всі масиви даних на території України, здійснити дерегуляцію існуючих процедур, відкрити публічний доступ до інформації, створити додаткову вартість у кожному аспекті геопросторових даних, залучити інвестиції й мінімізувати вплив бюрократичних складових. Робота порталу також забезпечить велику ефективність управління та підвищить довіру громадян до влади.

Він уточнив, що під час реалізації проекту громадяни та іноземні інвестори зможуть отримати через геопортал доступ до відкритих даних без звернення до чиновників, що дасть змогу звести до мінімуму можливу корупційну складову. Міністр нагадав, що перший етап проекту завершився в грудні 2020 року, він реалізовувався у Львівській і Харківській областях, Львові, Житомирі, Білій Церкві, Миколаєві, Маріуполі і Полтаві, а також 75 об'єднаних територіальних громадах у всій країні.

За словами Лещенка, наразі триває реалізація другого етапу проекту, на порталі доступна вже більше ніж тисяча наборів даних різного типу і територіальної приналежності. У подальшому, у міру наповнення порталу даними, анонсовано запровадження додаткових послуг, аналітичних елементів і додаткових кейсів для кожної сфери української економіки.

Він зазначив, що унікальність системи НІГД полягає в тому, що всі дані, які будуть відображені в ній, не зібрані фізично, а інтегровані за допомогою сервісів у режимі онлайн. Наприклад, якщо у Львові буде внесено зміни в містобудівну документацію або оновлено місцеві ортофотоплани, це миттєво з'явиться на Національному геопорталі.

"Ми прекрасно розуміємо, що будь-які дані втрачають актуальність після їх копіювання, тому головною унікальністю системи є її здатність відображати всі дані в режимі реального часу. Вони не просто зібрані фізично, а інтегровані за допомогою онлайн-сервісів. Крім того, усі сервіси доступні для громадян в машинозчивувальному форматі, що дає змогу інтегрувати цю систему з аналогічними ресурсами", - уточнив міністр.

Лещенко відзначив позитивну динаміку наповнення геопорталу інформацією у зв'язку з отриманням громадами розширених повноважень управління і прогнозує приріст кількості даних у системі в рази до кінця нинішнього року. За його даними, ухвалення Верховною Радою законопроекту №2194 про внесення змін до Земельного кодексу України також прискорить цей процес.

"Наразі Дережгеокадастр розробив і погодив із центральними органами виконавчої влади та передав на розгляд Кабінету Міністрів проект постанови про порядок функціонування НІГД. Ми очікуємо, що найближчим часом ця постанова буде затверджена, і з'явиться готова комплексна правова основа для функціонування національної інфраструктури, зокрема для функціонування порталу", - уточнив перший заступник голови Держслужби з питань геодезії, картографії та кадастру Анатолій Мірошниченко, що взяв участь у прес-конференції.

За словами міністра, Держгеокадастр працює над проектом, який забезпечуватиме функціонування сільськогосподарського ринку землі в Україні. У цьому консолідованому порталі відображатимуться дані про землекористування та пов'язані з ними дані Державної податкової служби, Міністерства юстиції, Державної судової адміністрації, Держводагентства та інших відомств.

"Ми фактично виходимо на геопортал, який є початком нового етапу розвитку держави. Дуже важливо, що на 30-му році незалежності ми відходимо від відомчої і закритої роботи з геопросторовими даними до максимально відкритого, прозорого і зрозумілого цифрового процесу", - підсумував Лещенко.

Як повідомлялося, проект НІГД реалізується у рамках ініційованої президентом у 2019 році земельної реформи.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Український інститут майбутнього" пропонує нову ліберальну податкову реформу "4 по 10"

ВР пропонують замінити кримінальну відповідальність на адміністративну за зберігання зброї для самозахисту та її виготовлення без ліцензії - Устінова

"Авто-Регіон" у 2024 р. має намір збільшити частку турецьких Temsa на ринку автобусів України до 10% за рахунок шкільних

Лікарі та фармацевти вимагають активізувати боротьбу з нелегітимною рекламою фейкових ліків із використанням провідних медичних брендів

Виробники біометану закликають Раду невідкладно прийняти закон про відкриття його експорту

Частка позичальників мікрокредитів до зарплати після вторгнення РФ зросла з 42% до 67% - дослідження

Зовнішню політику української влади підтримують 70% громадян - соцопитування

Країни Балтії, Велика Британія, Німеччина, Канада та США лідирують у рейтингу позитивного ставлення до них українців, РФ очолює антирейтинг

В Україні 84% підтримують вступ до ЄС, 77% позитивно ставляться до НАТО - соцопитування

В Україні 79% підтримують проведення міжнародної мирної конференції, але лише 22% підтримали б участь у ній РФ - соцопитування

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА