13:02 24.11.2021

Обсяг продажу в Україні "сірої" техніки та електроніки за рік пандемії знизився на 12%, до 18 млрд грн – дослідження

3 хв читати

Київ. 24 листопада. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Загальний обсяг продажу побутової техніки та електроніки, ввезеної за "сірими" імпортними схемами у 2020 році (без належних митних процедур та повної сплати податків та зборів), знизився на 12% - майже до 18 млрд грн, або на 16% до загального обсягу продажу досліджуваних категорій, свідчить дослідження GfK.

"Частка "сірого" імпорту скоротилася з 23%, які ми фіксували у 2019 році, до 16% загалом за сезон із квітня 2020 року до березня 2021-го. Однак є окремі категорії, які є антилідерами. Це аксесуари та фототехніка", – сказала консультант GfK Тетяна Ситник під час прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" у середу.

За даними дослідження, частка "сірого" імпорту від загальної вартості продажу категорії аксесуарів зросла до 33% порівняно з 31% у 2019-му, фототехніки – до 37% порівняно з 33% роком раніше. Інші категорії товарів показали зниження обсягу "сірого" ринку.

"У грошах скорочення обсягу "сірого" імпорту (в гривнях) становило лише 12%", - зазначила консультант GfK.

За словами Ситник, ринок побутової техніки та електроніки у пандемічний рік показав зростання на 24% у грошовому виразі у гривні, у кількісному виразі зростання становило 10%. Найбільше зростали обсяги продажу комп'ютерів та моніторів (75%), ноутбуків (50%) та планшетів (45%), а також побутової техніки – пилососів (41%), дрібної побутової техніки (34-35%).

"Ми оцінювали 14 продуктових категорій, які становлять 80% загального продажу побутової техніки та електроніки", - зазначила Ситник, додавши, що основна частка "сірого" імпорту припадає на смартфони та телевізори.

За її словами, в опитуванні щодо частки "сірого" імпорту на ринку взяв участь 71 представник імпортерів, повністю анкету заповнили 59.

Тенденція до скорочення "сірого" імпорту фіксується, проте є перекіс у бік преміальних товарів, зазначає керівник юридичного департаменту ТОВ "Самсунг Електронікс Україна Компані" Євген Школа.

За його словами, різниця в ціні телевізора преміального сегмента (від 30 тис. грн) між "сірим" та легальним імпортом становить 30-40%.

Як зазначив Школа, переважно "сіре" ввезення в Україну телевізорів відбувається з Польщі.

Крім того, Тетяна Ситник повідомила, що частка преміальних мобільних телефонів у "сірому" сегменті у 2019 році становила 40%, у 2021-му - вже 19%. Таке скорочення відбулося за рахунок обмежень пересування людей на кордоні, що пов'язані з пандемією.

Як пояснила Ситник, опитані експерти та учасники справді пояснюють зниження частки "сірого" імпорту обмеженнями міжнародних пересувань (33%), а також дефіцитом товарів (26%), діями з боку виробників (25%). Проте, зазначила вона, такий стан речей є ситуативним і тимчасовим, тому залишаються побоювання щодо зростання частки "сірого" імпорту до рівня 2019-го разом із відновленням попиту.

Водночас респонденти відзначали слабкий контроль з боку державних органів.

Генеральний директор асоціації "Українські імпортери побутової електроніки" Софія Арасланова наголосила на необхідності посилення заходів у сфері митного контролю, збереження фіскалізації для всіх без винятку суб'єктів підприємницької діяльності.

"Зростання частки схеми недостовірного декларування означає широкий фронт робіт для митних органів", - зазначила вона.

Як повідомлялося, оцінений обсяг продажу побутової техніки та електроніки, ввезеної в Україну за "сірими" імпортними схемами у 2019 році, становив 20,5 млрд грн ($792 млн), або 23% від загального обсягу продажу досліджуваних категорій.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Український інститут майбутнього" пропонує нову ліберальну податкову реформу "4 по 10"

ВР пропонують замінити кримінальну відповідальність на адміністративну за зберігання зброї для самозахисту та її виготовлення без ліцензії - Устінова

"Авто-Регіон" у 2024 р. має намір збільшити частку турецьких Temsa на ринку автобусів України до 10% за рахунок шкільних

Лікарі та фармацевти вимагають активізувати боротьбу з нелегітимною рекламою фейкових ліків із використанням провідних медичних брендів

Виробники біометану закликають Раду невідкладно прийняти закон про відкриття його експорту

Частка позичальників мікрокредитів до зарплати після вторгнення РФ зросла з 42% до 67% - дослідження

Зовнішню політику української влади підтримують 70% громадян - соцопитування

Країни Балтії, Велика Британія, Німеччина, Канада та США лідирують у рейтингу позитивного ставлення до них українців, РФ очолює антирейтинг

В Україні 84% підтримують вступ до ЄС, 77% позитивно ставляться до НАТО - соцопитування

В Україні 79% підтримують проведення міжнародної мирної конференції, але лише 22% підтримали б участь у ній РФ - соцопитування

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА