13:02 24.11.2021

Обсяг продажу в Україні "сірої" техніки та електроніки за рік пандемії знизився на 12%, до 18 млрд грн – дослідження

3 хв читати

Київ. 24 листопада. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Загальний обсяг продажу побутової техніки та електроніки, ввезеної за "сірими" імпортними схемами у 2020 році (без належних митних процедур та повної сплати податків та зборів), знизився на 12% - майже до 18 млрд грн, або на 16% до загального обсягу продажу досліджуваних категорій, свідчить дослідження GfK.

"Частка "сірого" імпорту скоротилася з 23%, які ми фіксували у 2019 році, до 16% загалом за сезон із квітня 2020 року до березня 2021-го. Однак є окремі категорії, які є антилідерами. Це аксесуари та фототехніка", – сказала консультант GfK Тетяна Ситник під час прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" у середу.

За даними дослідження, частка "сірого" імпорту від загальної вартості продажу категорії аксесуарів зросла до 33% порівняно з 31% у 2019-му, фототехніки – до 37% порівняно з 33% роком раніше. Інші категорії товарів показали зниження обсягу "сірого" ринку.

"У грошах скорочення обсягу "сірого" імпорту (в гривнях) становило лише 12%", - зазначила консультант GfK.

За словами Ситник, ринок побутової техніки та електроніки у пандемічний рік показав зростання на 24% у грошовому виразі у гривні, у кількісному виразі зростання становило 10%. Найбільше зростали обсяги продажу комп'ютерів та моніторів (75%), ноутбуків (50%) та планшетів (45%), а також побутової техніки – пилососів (41%), дрібної побутової техніки (34-35%).

"Ми оцінювали 14 продуктових категорій, які становлять 80% загального продажу побутової техніки та електроніки", - зазначила Ситник, додавши, що основна частка "сірого" імпорту припадає на смартфони та телевізори.

За її словами, в опитуванні щодо частки "сірого" імпорту на ринку взяв участь 71 представник імпортерів, повністю анкету заповнили 59.

Тенденція до скорочення "сірого" імпорту фіксується, проте є перекіс у бік преміальних товарів, зазначає керівник юридичного департаменту ТОВ "Самсунг Електронікс Україна Компані" Євген Школа.

За його словами, різниця в ціні телевізора преміального сегмента (від 30 тис. грн) між "сірим" та легальним імпортом становить 30-40%.

Як зазначив Школа, переважно "сіре" ввезення в Україну телевізорів відбувається з Польщі.

Крім того, Тетяна Ситник повідомила, що частка преміальних мобільних телефонів у "сірому" сегменті у 2019 році становила 40%, у 2021-му - вже 19%. Таке скорочення відбулося за рахунок обмежень пересування людей на кордоні, що пов'язані з пандемією.

Як пояснила Ситник, опитані експерти та учасники справді пояснюють зниження частки "сірого" імпорту обмеженнями міжнародних пересувань (33%), а також дефіцитом товарів (26%), діями з боку виробників (25%). Проте, зазначила вона, такий стан речей є ситуативним і тимчасовим, тому залишаються побоювання щодо зростання частки "сірого" імпорту до рівня 2019-го разом із відновленням попиту.

Водночас респонденти відзначали слабкий контроль з боку державних органів.

Генеральний директор асоціації "Українські імпортери побутової електроніки" Софія Арасланова наголосила на необхідності посилення заходів у сфері митного контролю, збереження фіскалізації для всіх без винятку суб'єктів підприємницької діяльності.

"Зростання частки схеми недостовірного декларування означає широкий фронт робіт для митних органів", - зазначила вона.

Як повідомлялося, оцінений обсяг продажу побутової техніки та електроніки, ввезеної в Україну за "сірими" імпортними схемами у 2019 році, становив 20,5 млрд грн ($792 млн), або 23% від загального обсягу продажу досліджуваних категорій.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Київська організація Червоного хреста звернулася до правоохоронних органів у зв'язку з порушеннями в Печерській організації після відповідного звернення на інформлінію - голова міськорганізації

Рух "Маніфест 42" звернувся до президента з пропозиціями щодо запобігання тиску правоохоронців на бізнес

Чисельність вовків в Україні різко зменшилася до 2 тисяч, необхідні законодавчі зміни для збереження популяції

Обстріли росіянами ХФТІ у 2022 р. мали на меті завдання шкоди атомному об'єкту, їх і кваліфіковано як екоцид

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

Заступниця генпрокурора Літвінова: Розслідуємо воєнні злочини РФ проти довкілля, працюємо над притягненням злочинців до відповідальності

Новий керуючий заарештованими активами замість "ЖК "Воздвиженка" буде обраний до 12 червня - голова АРМА

Німецька MC-Bauchemie має намір інвестувати EUR 1,5 млн у розширення виробництва сухих будівельних сумішей

Понад 85% українців виступають за визнання нелегітимності правління Путіна й розрив усіх відносин із РФ, крім гуманітарних, - соцопитування

Українці найкраще ставляться до Канади, Латвії та Великої Британії, ставлення до Польщі та США суттєво погіршилося - соцопитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА