08:47 05.03.2020

Заступник голови ФПУ В.Саєнко про підсумки міжнародної моніторингової місії та соціальний діалог

4 хв читати
Заступник голови ФПУ В.Саєнко про підсумки міжнародної моніторингової місії та соціальний діалог

На минулому тижні Україну відвідала міжнародна моніторингова місія на чолі з лідерами міжнародних профспілкових рухів. Причина візиту – проблемні законопроекти 2708 закону про працю та 2681 закону про профспілки. Один з основних акцентів – потреба в державі здорового соціального діалогу.

«Нажаль, в Україні є складнощі не тільки з соціальним діалогом, а й розумінням Урядом принципів діяльності світового профспілкового руху і організації соціального діалогу в світі. Спроба затвердити законопроекти с порушенням міжнародних норм викликали неабиякий резонанс та хвилю негативних відгуків в бік нашого Уряду від багатьох міжнародних організацій»,розповів на своїй фейсбук сторінці Володимир Саєнко.

Нагадаємо, що в боротьбі за трудові права і свободи Україну підтримали понад 60-ти країн, 25 лютого по всьому світу прокотилася хвиля протестів #HandsOffUkraineUnions. В цей же день, за ініціативою СПО профспілок (до його складу входять найбільші профспілкові організації України: Федерація профспілок України, Конфедерація вільних профспілок України, Об'єднання всеукраїнських автономних профспілок, Об'єднання всеукраїнських профспілок і профоб'єднань «Єдність» і Федерація профспілок транспортників України) до Києва прибула моніторингова місія на чолі з першими особами Міжнародної конфедерації профспілок, Європейської конфедерації профспілок і Пан'європейського регіональної ради. В рамках візиту представники місії провели офіційні зустрічі з Головою Комітету соцполітики Галиною Третьяковою, міністром економіки Тимофієм Миловановим, представниками сторони роботодавців та уповноваженим з прав людини в Україні.

Декількома днями раніше, у 20-х числах лютого в Женеві відбулася 67-я конференція Комітету ООН з економічних, соціальних і культурних прав. На цій конференції піднімали і українське питання. Як повідомляється в міжнародних ЗМІ: «Пан Чен, заступник голови Комітету, попросив Уряд дати роз'яснення з приводу цих поправок, які представляють собою повний перегляд трудових відносин в країні і зроблять величезний негативний вплив на працівників».

Як зазначає заступник голови Федерації профспілок, на зустрічі високого рівня за участі голів Міжнародних профспілкових організацій за запрошенням Міністра були присутні не лише представники репрезентативних профспілок, але й ряд голів нерепрезентативних профспілок, які протягом усієї історії з боротьбою за трудовий закон та закон про профспілки не приховували свою провладну позицію. Це Національна конфедерація профспілок України на чолі з Петром Петриченком, Всеукраїнська профспілка робітників наземного, водного та авіатранспорту, голова Дмитро Сар’ян, Федерація малого та середнього підприємництва України, голова Вячеслав Рой та об’єднання незалежних профспілок авіапрацівників на чолі з Веніаміном Тимошенко.

«Безперечно і без сумніву - всі профспілки важливі та потрібні, але представництво їхнє має відбуватися на різниз рівнях, у когось на локальному, місцевому, у когось на регіональному, у когось на галузевому.  Не може голова профспілки до якої входить 10 людей представляти країну на високих рівнях. І це не вигадки чи забаганки знову процитую міністра економіки «правильних чи не правильних профспілок». Це міжнародний досвід, ефективні правила. Бо якщо вірити рекомендаціям міжнародних організацій, міжнародним нормам та стандартам репрезентативності, які Україна давно ратифікувала саме чітка диференціація представницьких функцій профспілкових організацій у всьому світі допомагає зберегти структуру профспілкового руху та уникнути імітації соціального діалогу, а система підтвердження цих представницьких функцій є запобіжником від участі жовтих та кишенькових профспілок у вирішенні питань загальнодержавного значення»,- прокоментував В.Саенко.

В Україні є 5 профспілкових організацій, що підтвердили свою репрезентативність, чисельність кожної від 6 млн до 200 тис. представників. Всі вони входять до спільного представницького органу.

Нагадаємо, що прийняття законопроекту про працю 2708 в турборежимі вдалося зупинити, зараз в рамках соціального діалогу тристороння робоча група при Комітеті соцполітики займається доопрацюванням проекту. МОП в свою чергу готує оцінку законопроекту на предмет порушення міжнародних Конвенцій, їх зауваження будуть готові вже найближчим часом і враховані під час роботи над проектом, якщо вірити обіцянкам Міністра економіки як ініціатора проекту, та Голови Комітету соцполітики як відповідальної за розробку законопроекту.

«Наше головне завдання простежити, чи будуть проекти, які потім стануть законами, відповідати міжнародним нормам і зобов'язанням, які взяла на себе Україна. Ми будемо стежити за тим, що відбувається і якщо треба буде, ми повернемося!», ‒ публічно заявив Оуен Тюдор, заступник генерального секретаря МКП.

Як зазначає голова місії Лука Вісентіні, загалом все пройшло успішно. Але підбиваючи підсумки, усі члени місії настійно порекомендували українському Уряду використовувати знання і досвід репрезентативних профспілок і репрезентативних спілок роботодавців в законотворчому процесі та налаштувати соціальний діалог, який би відповідав міжнародним стандартам, акцентувавши увагу на тому, що законодавчі поправки були розроблені за закритими дверима без змістовних консультацій з представниками профспілок.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА