10:47 18.06.2020

З початку року  на Хмельниччині виявили 28 крадіжок природного газу

3 хв читати
З початку року  на Хмельниччині виявили 28 крадіжок природного газу

Незважаючи на  відчутне здешевлення  енергоносія,  окремі споживачі все ж вдаються до  безоблікового споживання блакитного палива. Так, з початку року, фахівці АТ "Хмельницькгаз" виявили 28  фактів незаконного використання газу та нанесення збитків на суму понад 500 тис. грн.

Із загальної кількості крадіжок 18 були пов’язані з втручанням в роботу лічильників, одна  - самовільною врізкою в систему газопостачання у приватному секторі. Окрім того,  зафіксовано дев’ять  випадків самовільного відновлення споживачами газопостачання. Однак, кількість крадіжок значно зменшилася порівняно з минулими роками,  завдяки придбанню та використанню газовиками високоточного обладнання та систематичному контролю.

Найбільше крадіжок природного газу  виявляється співробітниками ДЦ "Хмельницькстандартметрологія" під час зняття лічильників на державну повірку, а також при візуальній перевірці цілісності пломб та лічильного механізму. Тож при виявлених пошкодженнях, прилади обліку відправляють на державну експертизу для підтвердження або спростування фактів втручання з метою зменшення показань.

Водночас, окремі споживачі, яким було припинене газопостачання через багатотисячні борги, продовжують незаконно використовувати газ, накопичуючи ще більшу заборгованість та наражаючи на небезпеку себе та оточуючих. Так,  з початку року фахівцями компанії виявлено  одну  врізку до підземного газопроводу та 9  випадків самовільного відновлення газопостачання. Відтак, усі порушники від’єднані від подачі газу, крім того, згідно Кодексу газорозподільних систем, їм нараховані відповідні штрафні санкції.

"На жаль, навіть незважаючи на складні для всіх часи пандемії, недобросовісні клієнти вдаються до крадіжок газу та не задумуються про небезпечні наслідки, - розповідає технічний директор АТ "Хмельницькгаз"  Дмитро Дідич. – Однак, завдяки придбаному нами найсучаснішому спеціальному обладнанню, вдається безпомилково виявляти місця незаконного використання енергоносія. Тож за допомогою відеоінспекційних камер та трасошукачів, ми дистанційно та оперативно виявляємо крадіжки газу, навіть на значній відстані від помешкання".

Відповідно до законодавства, для порушників, які незаконно споживають газ, передбачене застосування штрафних санкцій. Середній розмір відшкодування коливається від 20 до 200 тис грн. Однак, більшість порушників визнають свою провину і сплачують штраф, тому кількість судових позовів незначна. Наразі лише одна справа передана до судових органів на суму крадіжки понад 4 тис.грн..

Відтак, несанкціоновані втручання в газову мережу не лише завдають збитків, але й становлять загрозу для оточуючих. Адже, як правило, несанкціоновані підключення здійснюють "фахівці з вулиці", що може стати причиною аварії чи вибуху,  втратою здоров’я та помешкання.

Тому АТ "Хмельницькгаз" звертається до подолян з проханням повідомляти про відомі факти крадіжок газу та інші порушення за телефонами компанії (067) 311 58 85 або  104 за винагороду. Анонімність гарантується.

Довідка:
АТ "Хмельницькгаз" - газорозподільна компанія, яка здійснює свою діяльність на території Хмельницької облсті, окрім м.Шепетівки та Шепетівського району,  у співпраці з брендом РГК.

Регіональна Газова Компанія – сервісна компанія, яка розробляє інноваційні та комплексні рішення для енергетичного сектору, спрямовані на підвищення якості клієнтського обслуговування, модернізацію галузі та впровадження європейських стандартів роботи операторів ГРМ. Під брендом РГК працює 20 газорозподільних компаній, в яких зайняті 38 тисяч фахівців. Вони обслуговують 250 тис. км газопроводів та понад 8 млн. споживачів газу.

У 2019 АТ "Хмельницькгаз" доставила понад 400 тис. своїх клієнтів біля 600  млн куб.м газу.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

5 причин, чому стежити за футболом варто на Sport.ua

Тиждень з Київською оперою на Подолі – 22 – 28 квітня

Лана Зеркаль закликає до прискорення інтеграції енергетичних ринків та залучення приватного сектору

Бейсболки: чому варто придбати та як вибрати ідеальну модель

70 тисяч літрів пального передала мережа ОККО для критичної інфраструктури Харківщини – перша віцепремʼєрка

Житловий комплекс компанії DIM "Новий Автограф" отримав поштову адресу

Від класики до стрітстайлу: різноманітність стилів у чоловічому одязі

Кримінальна відповідальність за незаконний обіг наркотиків: поговоримо чесно й без хайпу

Десантники з 80-ї ОДШБр отримали комплекс розвідки та знищення вартістю 50 млн грн від ОККО та "Повернись живим"

ЖК "Воздвиженка" звернулось до Президента та РНБО з приводу ризиків для інституту управління заарештованим майном через дії АРМА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА