12:38 31.07.2020

На Закарпатті 27,4% непобутових споживачів ризикують залишитися без газопостачання в опалювальний період

2 хв читати
На Закарпатті 27,4% непобутових споживачів ризикують залишитися без газопостачання в опалювальний період

Залишитися без газопостачання в опалювальний період та отримати штраф від АТ "Укртрансгаз" можуть 468 підприємств Закарпатської області. Саме стільки не встановили засоби дистанційної передачі даних (модеми) на вузли обліку газу. Це — 27,4% від загальної кількості непобутових споживачів області, які, відповідно до положень чинного законодавства, зобов’язані встановити такі пристрої.

Засоби дистанційної передачі мають бути на лічильниках підприємств з обсягами споживання більше ніж 10 тис куб м газу на рік, або на яких встановлено лічильники типорозміру G-10 та більше. Це обладнання надсилає дані про обсяги споживання до оператора ГРМ щоденно.

“Це необхідно для належної організації добового балансування на внутрішньому ринку природного газу. Мета запровадження балансування – зробити ринок газу України конкурентним та прозорим. Для самих споживачів це гарантує забезпечення необхідними обсягами газу для стабільного функціонування", — пояснила комерційна директорка АТ “Закарпатгаз” Юлія Соколова.

Поки промислові підприємства уникають виконання вимог законодавства щодо встановлення засобів дистанційної передачі даних, фахівці АТ "Закарпатгаз" отримують дані про добове споживання у так званому "ручному режимі": використовуючи телефон, електронну пошту, СМС-повідомлення та Viber.

"Такі методи роботи значно ускладнюють збір даних й збільшують кількість помилок та неточностей, що призводить до відхилень між оперативними та фактичними даними про обсяги споживання. Такі відхилення є підставою для застосування штрафів з боку Укртрансгазу, відшкодовувати які зобов’язані самі ж непобутові споживачі. Тому набагато легше встановити модеми, які автоматично передають необхідну інформацію", — додала комерційна директорка АТ "Закарпатгаз" Юлія Соколова.

На необхідності встановлення модемів на газових лічильниках неодноразово наголошувала і Національна комісія з питань енергетики та комунальних послуг. Станом на 29 липня 2020 року, 1240 непобутових споживачів Закарпаття вимогу кодексу ГРМ виконали. Ці споживачі для отримання рахунків та вирішення інших супутніх питань використовують онлайн-сервіси. Зокрема, "Особистий кабінет" та електронну пошту.

У АТ "Закарпатгаз" звертають увагу: на тих об’єктах, де до початку опалювального сезону модеми не будуть встановлені, газопостачання не відновлять.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

70 тисяч літрів пального передала мережа ОККО для критичної інфраструктури Харківщини – перша віцепремʼєрка

Житловий комплекс компанії DIM "Новий Автограф" отримав поштову адресу

Від класики до стрітстайлу: різноманітність стилів у чоловічому одязі

Кримінальна відповідальність за незаконний обіг наркотиків: поговоримо чесно й без хайпу

Десантники з 80-ї ОДШБр отримали комплекс розвідки та знищення вартістю 50 млн грн від ОККО та "Повернись живим"

ЖК "Воздвиженка" звернулось до Президента та РНБО з приводу ризиків для інституту управління заарештованим майном через дії АРМА

Як перемогти в енергетичній війні з Росією

Катування на окупованих територіях України: The Reckoning Project подав позов в Аргентині

Інтернет магазин пружин – підбір пружин за розмірами, каталог пружин з розмірами, продаж пружин

25 квітня в Києві відбудеться форум "Надлюди" від Forbes Ukraine

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА