16:54 25.09.2020

Володимир Саєнко про відновлення реабілітації застрахованих осіб: між людьми і державою – одна поправка до законопроекту

2 хв читати
Володимир Саєнко про відновлення реабілітації застрахованих осіб: між людьми і державою – одна поправка до законопроекту

Реабілітацію в цьому році не отримали 40 тис. осіб, у тому числі з інвалідністю. За даними експертів, відсутність вчасної реабілітації як одного з важливих етапів лікування призводить до підвищення рівня інвалідизації, збільшення звернень за лікарняними листами. Така ситуація, в свою чергу,  підвищить потребу страхових виплат по лікарняних та тимчасовій втраті працездатності, збільшить фінансове навантаження на бюджет у наступному році.

У бюджеті ФССУ 2020 року на всі вищезазначені видатки було передбачено 905 млн грн. За період січень ‒ квітень 2020 року профінансовано послуг лише на суму 171 млн грн, економія коштів за період квітень – жовтень становить 409 млн грн.

Важливо розуміти, що відновлення реабілітації не потребує видатків з держбюджету – кошти передбачені бюджетом ФССУ, а саме сформовані з ЄСВ, які сплачують роботодавці.

За підрахунками ФССУ необхідний обсяг коштів для фінансування необхідних витрат на період жовтень ‒ грудень 2020 року становить 236 млн грн. На рівні держави ця сума не є стратегічною, до того ж, вона закладена у бюджеті ФССУ, проте вона стратегічно важлива для життя десятків тисяч простих українців, які потребують лікування. Інсульт, інфаркт, цукровий діабет, хвороби шлунково-кишкового тракту, ендокринної системи, травми опорно-рухового апарату не чекатимуть, поки відмінять карантин, та не відступлять на час пандемії. В складних умовах усім нам потрібно розуміти, що кинувши всі сили на нову хворобу, ми залишили відкритим великий фронт, на якому лютує не менш страшний ворог.

Піднімаючи це питання ми сподіваємось на відповідальність і здоровий глузд депутатів. Нехай не тих, які ініціюють антинародні законопроекти, але тих, хто візьме на себе відповідальність за збереження здорової нації і її достойного життя. Проблема має бути вирішена на законодавчому рівні найближчим часом, бо людські хвороби не чекатимуть на закінчення карантину.

Крім того, це дозволить уникнути збільшення навантаження на держбюджет 2021 року, зменшить соціальну напругу та збільшить довіру до державних органів з боку громадян України та застрахованих осіб, які постраждали від цієї законодавчої ініціативи.

Наразі ми звернулися з офіційними листами до Голови та членів Комітету з питань бюджету, аби на черговому засіданні вони розглянули та схвалили поправки до законопроекту № 3692 щодо відновлення видатків ФССУ, подані народним депутатом України, членом Комітету з питань бюджету, за участю представників застрахованих осіб, а саме профспілок, громадських об’єднань, та представників Правління та Виконавчої дирекції ФССУ, які обгрунтують необхідність відновлення реабілітації.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА