14:28 15.01.2021

Тарифні збитки АТ "Закарпатгаз" за 2020 рік становлять майже 153 млн грн

2 хв читати
Тарифні збитки АТ "Закарпатгаз" за 2020 рік становлять майже 153 млн грн

У 2020 році АТ "Закарпатгаз" отримав майже 153 млн грн збитків. До такої ситуації призвело різке зростання цін на газ, який підприємство купує для технологічних потреб за тарифні кошти. У січні поточного року тенденція до зростання цін на газ зберіглася, через що нові тарифи, встановлені Регулятором з 1 січня 2021 року, також не покривають всіх обґрунтованих витрат Оператора ГРМ. Така хронічна збитковість дестабілізує діяльність газорозподільної компанії, яка забезпечує газом 275 тис клієнтів Закарпатської області.

За словами фінансової директорки АТ "Закарпатгаз" Наталії Дорохіної, майже 40% від отриманих тарифних коштів підприємство направляє на закупівлю обсягів газу для технологічних потреб. Впродовж другого півріччя 2020 року ціна на газ зросла на 54%, хоча у минулорічному тарифі на розподіл його вартість була на третину нижчою.

"Така суттєва різниця між ціною та вартістю газу, закладеною в тарифі АТ "Закарпатгаз", призвела до колосальних збитків. За підсумками 2020 року компанія отримала збитки в сумі майже 153 млн грн", — пояснила Наталія Дорохіна.

Аналогічна ситуація склалася і з тарифами на розподіл, що встановлені на 2021 рік. У зв’язку з різким здорожчанням природного газу на ринку, чинний з 1 січня 2021 року тариф на розподіл вже не покриває всіх економічно обґрунтованих витрат на придбання технологічного газу для АТ "Закарпатгаз".

Зокрема, в тарифі на розподіл на 2021 рік вартість технологічного газу встановлена на рівні 5 800 грн/тис куб м. За результатами ж торгів на європейському хабі TTF вартість січневого газу вже становить 9 650 грн/тис куб. м. АТ "Закарпатгаз" не змогло придбати газ на Українській енергетичній біржі. Компанія двічі, 29 та 30 грудня 2020 року, оголошувала торги з метою закупівлі технологічного газу, але так і не змогла придбати ресурс за передбачені в тарифі кошти.

В тексті Меморандуму з МВФ, що підписаний президентом та прем’єр-міністром, зазначено, що тарифи на розподіл мають покривати всі витрати Операторів ГРМ.

Наслідками невиконання Меморандуму з МВФ стануть зростання ризиків дестабілізації газопостачання споживачів області, розбалансування на рівні Операторів ГРМ та доведення підприємств галузі до дефолту вже у першому півріччі 2021 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Тиждень з Київською оперою на Подолі – 22 – 28 квітня

Лана Зеркаль закликає до прискорення інтеграції енергетичних ринків та залучення приватного сектору

Бейсболки: чому варто придбати та як вибрати ідеальну модель

70 тисяч літрів пального передала мережа ОККО для критичної інфраструктури Харківщини – перша віцепремʼєрка

Житловий комплекс компанії DIM "Новий Автограф" отримав поштову адресу

Від класики до стрітстайлу: різноманітність стилів у чоловічому одязі

Кримінальна відповідальність за незаконний обіг наркотиків: поговоримо чесно й без хайпу

Десантники з 80-ї ОДШБр отримали комплекс розвідки та знищення вартістю 50 млн грн від ОККО та "Повернись живим"

ЖК "Воздвиженка" звернулось до Президента та РНБО з приводу ризиків для інституту управління заарештованим майном через дії АРМА

Як перемогти в енергетичній війні з Росією

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА