15:57 09.07.2021

Через не обслуговування внутрішніх газових мереж, зростає кількість витоків газу

2 хв читати
Через не обслуговування внутрішніх газових мереж, зростає кількість витоків газу

 Витоки газу на внутрішніх мережах є причиною половини викликів екстреної служби "104". Лише цього року аварійно-диспетчерська служба локалізувала 11 тисяч витоків газу. Основна кількість випадків обумовлена відсутністю вчасного технічного обслуговування внутрішніх газових мереж.

 Відповідно до чинного законодавства, відповідальність за внутрішні мережі газопостачання та газове обладнання у приватних будинках і квартирах несуть їх власники  та балансоутримувачі.

9 липня 2021 року фахівці "Івано-Франківськгазу" спільно з головами ОСББ міста обговорили зміни до Закону України "Про житлово-комунальні послуги"  та  необхідність техобслуговування газопроводів. Зустріч відбулася у форматі круглого столу, задля відкритого діалогу учасників.

"Протягом останніх кількох років  тисячі кілометрів внутрішніх мереж перебувають у неконтрольованому стані, що може призвести до аварійності, - зазначає директор з капітального будівництва АТ "Івано-Франківськгаз" Олександр Мандрик - Технічне обслуговування внутрішніх мереж, профільне міністерство зробило ринковою послугою. Відповідно, Держрегулятор у тарифі на доставку газу не передбачив витрати на такі роботи".

Тому, для забезпечення безперебійного газопостачання та уникнення нещасних випадків, ОСББ, балансоутримувач чи власник має укласти договір на  ТО внутрішніх систем газопостачання багатоквартирного будинку з газорозподільною компанією чи іншою організацією, яка має право на виконання таких робіт.

Проте, як свідчить статистика, балансоутримувачі/ОСББ чи їх власники не поспішають укладати договори на технічне обслуговування внутрішніх газових мереж. Що призводить до аварійності, а в деяких містах України – вибухів.

Питання відповідальності за безпечне газоспоживання законодавчо обумовила Верховна Рада України, проголосувавши за зміни до Закону України "Про житлово-комунальні послуги", які набрали чинності 1 травня 2021 року. Відтепер, якщо балансоутримувачі, ОСББ чи їх власники не укладуть відповідні договори, то вони автоматично  приєднаються до типового договору на технічне обслуговування мереж будинку  з газорозподільною компанією – "Івано-Франківськгаз".

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Лана Зеркаль закликає до прискорення інтеграції енергетичних ринків та залучення приватного сектору

Бейсболки: чому варто придбати та як вибрати ідеальну модель

70 тисяч літрів пального передала мережа ОККО для критичної інфраструктури Харківщини – перша віцепремʼєрка

Житловий комплекс компанії DIM "Новий Автограф" отримав поштову адресу

Від класики до стрітстайлу: різноманітність стилів у чоловічому одязі

Кримінальна відповідальність за незаконний обіг наркотиків: поговоримо чесно й без хайпу

Десантники з 80-ї ОДШБр отримали комплекс розвідки та знищення вартістю 50 млн грн від ОККО та "Повернись живим"

ЖК "Воздвиженка" звернулось до Президента та РНБО з приводу ризиків для інституту управління заарештованим майном через дії АРМА

Як перемогти в енергетичній війні з Росією

Катування на окупованих територіях України: The Reckoning Project подав позов в Аргентині

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА