11:20 10.11.2021

З початку року "Криворіжгаз" зафіксував 245 випадків незаконного використання газу

2 хв читати
З початку року "Криворіжгаз" зафіксував 245 випадків незаконного використання газу

За десять місяців 2021 року АТ "Криворіжгаз" виявило 245 випадків несанкціонованого використання газу. З них 75 шляхом врізання в систему газопостачання. За спожитий, але неоплачений газ порушники мають сплатити понад 1,8 млн. гривень донарахованих збитків.

Відповідно до вимог Кодексу ГРС, за незаконне використання газу недобросовісні споживачі мають відшкодувати заподіяні збитки газорозподільній компанії. У середньому за кожним фактом порушення донараховують близько 25 тис. гривень.

"Важливо розуміти, що несанкціоноване втручання в роботу газових мереж не лише протизаконно, а й несе загрозу цілісності системи, що в свою чергу є небезпечним для життя та здоров'я оточуючих", - зазначила головний інженер АТ "Криворіжгаз" Лілія Кодій.

Також було виявлено 170 фактів втручання в роботу газового лічильника побутовими споживачами. Цим порушникам було здійснено донарахування на суму більше 2,8 млн. гривень. Це сума коштів за раніше використаний, але неоплачений газ.

Експертизи газових лічильників споживачів проводяться за участю незалежних експертів метрології та стандартизації. Оплата збитків за несанкціоноване використання газу та вартість експертизи лічильника здійснюється за підтвердженням факту крадіжки газу. Якщо втручання в роботу лічильника не підтверджено експертизою, то споживач не сплачує її вартість.

У грудні 2018 року НКРЕКП було внесено зміни до Кодексу ГРС. Відповідно до змін, за втручання в роботу лічильника з простроченим терміном повірки, споживачеві, крім вартості експертизи, доведеться сплатити збитки за несанкціоноване використання газу. Тобто незалежно від того чи прострочений термін повірки лічильника, порушники мають сплатити вартість експертизи - близько 3 тис. гривень та збитки за незаконне використання газу. Розмір збитків розраховується в кожному випадку індивідуально.

Довідка: Регіональна Газова Компанія – сервісна компанія, яка розробляє інноваційні та комплексні рішення для енергетичного сектору, спрямовані на підвищення якості клієнтського обслуговування, модернізацію галузі та впровадження європейських стандартів роботи операторів ГРМ. Під брендом РГК працює 20 газорозподільних компаній, в яких зайняті 38 тисяч фахівців. Вони обслуговують 250 тис. км газопроводів та понад 8 млн. споживачів газу.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА