13:31 25.11.2021

200 тис грн сплатила мешканка Закарпаття за несанкціонований відбір природного газу

2 хв читати
200 тис грн сплатила мешканка Закарпаття за несанкціонований відбір природного газу

За 10 місяців поточного року спеціалістами АТ «Закарпатгаз» виявлено майже майже 700 випадків крадіжок природного газу на загальну суму понад 3 млн грн. Це на 5% (31 випадок) більше, а ніж за аналогічний період минулого року. Станом на початок листопада, порушники уже відшкодували збитки і сплатили суму у розмірі 2,4  млн грн.

Переважна більшість порушень, а саме 545 випадки, здійснено побутовими споживачами, тобто населенням, а 142 — непобутовими. Найпоширеніші з них – несанкціоноване відновлення газоспоживання. Також фіксуються випадки незаконних врізок у газопроводи та втручання в роботу лічильників обліку газу. Виявляючи такі факти, спеціалісти діють відповідно до інструкцій.

Суми таких крадіжок дуже різняться: борги та штрафи деяких споживачів сягають десятків, а то й сотень тисяч гривень. Так, до прикладу, у січні цього року фахівці АТ «Закарпатгаз» знайшли несанкціонований газопровід у селі Теребля, що на Тячівщині. Споживачці, що здійснювала крадіжку, довелося сплатити майже 200 тисяч гривень.

«Деякі споживачі навіть після припинення газопостачання намагаються незаконно користуватися газом. По-перше, такі дії тягнуть за собою серйозні штрафи та відповідальність перед законом. По-друге, самовільне втручання у роботу системи газопостачання — особливо небезпечне. Такі дії можуть призвести до ситуацій із летальними наслідками», — прокоментував технічний директор АТ «Закарпатгаз» Сергій Козар.

За словами технічного директора, після виявлення протиправних дій з боку споживачів спеціалісти підприємства складають акт про порушення, припиняють постачання газу і передають матеріали на розгляд відповідної комісії. Комісія визначає суму завданих товариству збитків, а якщо споживач відмовляється її сплачувати, — справу передають до суду.

На підприємстві зазначають, що про факти несанкціонованого відбору газу можна повідомляти за номером гарячої лінії 067-817-85-22, або ж листом на адресу [email protected] . Це дасть змогу виявити порушника і припинити практику, коли за нечесну поведінку одних у підсумку розраховуються інші споживачі. Адже, при незаконному відборі газу із системи, та за відсутності сплати за нього, збільшується вартість виробничо-технологічних витрат підприємства, що напряму впливає на тариф на послугу з розподілу. Повідомлення на гарячу лінію приймаються також анонімно.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Вирішення проблем трудоресурсного забезпечення в Україні: сучасна економічна модель, освіта та житлові умови

АЛЛО передаватиме з кожної онлайн-оплати 100 гривень на медичні інновації в Superhumans Center

Sense SuperApp увійшов у ТОП-5 цифрових банків для бізнесу в регіоні

Чому саме індукція: 5 переваг трендової плити

Найцікавіші, найкреативніші та найоригінальніші подарунки для твоєї коханої жінки

1,15 млрд грн клієнти Sense Bank вклали у військові облігації

"Відчувай! Проявляй! Рухайся далі!": який вектор обрав девелопер ТРК в Україні Arricano для ініціатив у новому сезоні?

Poligon Project представляє BEREZEN - виставку сучасного мистецтва у Київському просторі живої культури «Кудрявка»

5,2 мільйона гривень на розвиток жіночого підприємництва: стартує новий сезон візійного акселератора "Відважна 2. Масштабування та діджиталізація"

28 березня відбудеться захід ProfVentFasad

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА