12:58 22.11.2021

Телеканал "Зоряний" презентує прем'єру документального циклу "Хто ми?" про проблеми демографії

3 хв читати

"Куди поділися люди? Просте питання, на яке немає простої відповіді. За 30 років Україна "недорахувалася" 10 млн. душ. Що сталося? Скільки нас буде до середини віку? А скільки до кінця? Хто житиме на цій землі?" - так описує команда телеканалу "Зоряний" теми, які порушуються у першому фільмі з 12-серійного циклу "Хто ми?"

Учасники демографічного серіалу - провідні експерти, академіки НАН України, фахівці першої величини: академіки Елла Лібанова, Василь Лазоришинець, Владислав Камінський, Тетяна Татарчук, Володимир Литвин, представники Держкомстату та Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи НАН України, відомі філософи, а також представники духовенства - усі вони - наші сучасники, які аналізують перспективи нашого майбутнього.

Автори проекту: продюсер Василь Кіба, режисер Тетяна Яцина та журналіст Ольга Скотникова.

 Ведучі фільмів: журналіст Тетяна Гаврильчук, актор та режисер Дмитро Костильов та іподьякон Олександр Пліска.

 У кожного з ведучих - своя лінія розслідування: куди ж поділися люди?

"Сьогодні я не можу сказати: скільки людей мешкає в Україні", - стверджує Елла Лібанова, директор Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи НАН України, адже останній перепис населення проводився 20 років тому, 2001-го.

"Скільки точно виїхало людей за 30 років? Точної цифри вам ніхто не скаже. Йдеться про три мільйони громадян", - говорить у фільмі Олексій Позняк, зав відділом міграційних досліджень Інституту демографії та соціальних досліджень. Він вважає, що "святе місце порожнім не буває" і в Україну приїжджатиме та осідатиме більше представників із Середньої Азії. Згодом може йтися про "політичну націю".

Як впливає вибір економічної моделі населення? За 30 років незалежності із карти України зникло 500 сіл. "В Україні в агросекторі обрали модель великих агрохолдингів", - нагадує Олександр Гладун, заступник директора Інституту демографії та соціальних досліджень з наукової роботи.

Для порівняння - у Польщі - за основу взяли фермерське господарство і там є "прив'язка" фермерів до землі, а великимагрохолдингам таке не потрібне, в них працюють наймані робітники. У результаті на величезних теренах ніхто не живе.

Що ж до народжуваності, то вона різко впала. 2020-го року в Україні на світ з'явилося 292 тисячі дітей. "На тисячу населення десь одинадцять і одна, одинадцять та чотири десятих. Такий період у нас був тільки в дев'яносто другому році - одинадцять і чотири десятих на тисячу і в цей період - одинадцятий - чотирнадцятий", - говорить у фільмі "Хто ми?" Наталія Власенко, радник голови Держкомстату. У наші дні на одну жінку припадає одна і дві десятих дитини.

Збільшення смертності та падіння народжуваності посилила пандемія коронавірусу. Але є і більш довгограючі причини. На думку академіка НАМН України В’ячеслава Камінського: "Сьогодні кожна п'ята родина в Україні не може мати дітей. А це - мільйон сімей!" В'ячеслав Камінський вважає, що необхідна держпідтримка для допомоги таким сім'ям у плані репродуктивної медицини.

Прем'єра першої серії документального демографічного проекту "Хто ми?" відбудеться 22 листопада о 20:00 на телеканалі "Зоряний".

Загалом автори готують до показу 12 серій, кожна з яких досліджує важливі складові демографічної ситуації у сучасній Україні.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА