16:34 10.10.2023

Чотиривалентна вакцина проти грипу виробництва Санофі вже доступна в Україні в сезоні 2023/2024

5 хв читати
Чотиривалентна вакцина проти грипу виробництва Санофі вже доступна в Україні в сезоні 2023/2024

Компанія Санофі повідомляє, що вакцина проти грипу виробництва компанії вже доступна в аптеках та приватних клініках України. Вакцина Санофі проти грипу, яка постачається в Україну, підходить для захисту дорослих, зокрема майбутніх матерів, підлітків та дітей віком від 6 місяців. Крім того, вона забезпечує пасивний захист немовлят віком до 6 місяців при введенні вагітним жінкам[i]. Введення вакцини має відбуватися у суворій відповідності до інструкції для медичного застосування лікарського засобу та діючих наказів МОЗ України.

Федір Іванович Лапій

Голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики, доцент кафедри педіатрії, імунології, інфекційних та рідкісних захворювань у Міжнародному Європейському Університеті

«Кожен сезон грипу непередбачуваний щодо його перебігу та наслідків. Єдина константа: люди, які хворіють на грип, наражаються на ускладнення. Особливо це стосується людей з так званої групи ризику - вагітні, люди віком понад 60-65 років, діти віком до 5 років, люди з серйозними супутніми хронічними патологіями. Саме тому нам потрібно захищати їх пріоритетно - вакцинувати. Хоча й для людей не з групи ризику тяжкого перебігу грипу є чимало ризиків. Наслідки грипу відчуває і громада загалом. Найновіші дослідження це добре демонструють. Грип — не просто короткочасна респіраторна інфекція, яка, як прийнято вважати, минає за декілька днів. Дослідження та дані клінічних випадків вказують на те, що грип здатен погіршувати існуючі хронічні розлади здоров'я, підвищувати ризик інших інфекцій, викликати проблеми з серцем та знижувати здатність до нормальної діяльності. Грип — серйозне захворювання, найкращим способом профілактики і запобігання якому лишається вакцинація. Як медичні працівники, ми зобов'язані підвищувати обізнаність про серйозність цієї загрози та пропагувати вакцинацію проти грипу як серед здорових дорослих, так і серед вразливих верств населення»

Дані показують, що у різних категорій людей грип може призвести до важких ускладнень. Грип може посилити низку попередньо існуючих хронічних розладів дихальної системи, зокрема астму та хронічне обструктивне захворювання легень[ii][iii]. Після інфікування грипом у дорослих віком старше 40 років у 8 разів частіше трапляється перший інсульт[iv], водночас у дітей віком до 14 років грип збільшує ризик пневмонії у 8 разів[v]. Майже у кожної третьої особи літнього віку, госпіталізованої з грипом, розвивається пневмонія[vi]. А для людей з діабетом ризик госпіталізації під час епідемії грипу вищий у шість разів[vii].

В Україні, відповідно до Центру Громадського Здоров’я України, протягом попереднього сезону грипу 2022/2023 було зареєстровано 3,9 млн випадків захворювання на грип, більше 140 тисяч госпіталізацій, спричинених вірусом грипу (з вересня 2022 року по квітень 2023 року).

    Анна Пастушина

    Керівник департаменту по роботі з вакцинами Санофі в Україні

«Грип — непередбачуване інфекційне захворювання. Ось чому вакцинація така важлива, особливо для осіб з підвищеним ризиком тяжкого перебігу інфекції. За допомогою наших вакцин проти грипу ми прагнемо не лише запобігти грипу, але й захистити якомога більшу кількість людей від його важких ускладнень, які можуть призвести до госпіталізації.

Минулого сезону грипу ми спостерігали підвищений попит на наші вакцини через високий рівень поширеності грипу після послаблення обмежень по COVID-19. В Санофі ми продовжуємо виробляти максимальну кількість вакцин проти грипу, яку дозволяє наш глобальний потенціал, орієнтуючись на очікуваний попит. Таким чином, компанія планує виконати свої зобов'язання щодо постачання вакцини проти грипу в країнах, де веде свою діяльність».

Щорічна вакцинація проти грипу — найкращий спосіб захисту від грипу та його ускладнень. Щороку можуть з'являтися різні штами грипу, і тому рік від року сезони грипу непередбачувані. Вакцина виробництва Санофі, яка постачається в Україну, це чотиривалентна вакцина проти грипу, що містить два штами вірусу грипу типу А та два штами вірусу грипу типу В відповідно до рекомендацій, виданих у лютому 2023 року Всесвітньою організацією охорони здоров'я (ВООЗ) для сезону грипу 2023–2024 років[viii].

Більшість людей одужують від грипу протягом тижня без медичного втручання. Однак грип створює серйозні ризики для вразливих груп, що призводить до широкого спектру тяжкості захворювання, включно зі смертельними випадками. Зокрема, ці ризики щорічно призводять до 3–5 мільйонів важких випадків та 290 000–650 000 смертей від респіраторних захворювань у всьому світі[ix]. Слід зазначити, що смертність, пов'язана з грипом, перш за все стосується осіб віком 65 років і старше в розвинених країнах, а під час епідемій високий рівень невиходу на роботу підриває продуктивність праці, в той час як медичні заклади стикаються з величезним перевантаженням[x].

[i] Інструкція для медичного застосування лікарського засобу ВАКСІГРИП® ТЕТРА / VAXIGRIP TETRA Спліт-вакцина для профілактики грипу чотирьохвалентна, інактивована, суспензія для ін’єкцій, РП №UA/16141/01/01

[ii] https://www.cdc.gov/flu/about/burden/faq.htm, станом на  вересень 2023 року

[iii] https://www.ecdc.europa.eu/en/seasonal-influenza/facts/factsheet, станом на  вересень 2023 року

[iv] Warren-Gash, C. et al. Eur. Respir. J. 51(3). pii: 1701794 (2018)

[v] Kubale J, et al. Clin Infect Dis. 2021 Dec 6;73(11):e4288-e4295

[vi] Goodwin, K., Viboud, C., & Simonsen, L (2006). Antibody response to influenza vaccination in the elderly: A quantitative review. Vaccine.2006.24(8):1159–1169. Доступно за посиланням: https://doi.org/10.1016/j.vaccine.2005.08.105, станом на  вересень 2023 року

[vii] Bouter KP, et al. Diabetes Res Clin Pract. 12:61-8 (1991)

[viii] Рекомендації ВООЗ щодо складу вакцини проти грипу для сезону грипу 2023–2024 рр. у Північній півкулі

Доступно за посиланням: https://www.who.int/publications/m/item/recommended-composition-of-influenza-virus-vaccines-for-use-in-the-2023-2024-nი-hemisphere-influenza-season ,  станом на  вересень 2023 року

[ix] https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/influenza-(сезонно); станом на  вересень 2023 року

[x] Thompson WW, Weintraub E, Dhankhar P, Cheng PY, Brammer L, Meltzer MI, Bresee JS, Shay DK. Estimates of US influenza-associated deaths made using four different methods. Influenza Other Respir Viruses. 2009 Jan;3(1):37-49. doi: 10.1111/j.1750-2659.2009.00073. x. PMID: 19453440; PMCID: PMC4986622.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА