14:24 04.05.2020

Автор ГРІГОЛ КАТАМАДЗЕ

Завдання та повноваження майбутньої Служби фінансових розслідувань

3 хв читати
Завдання та повноваження майбутньої Служби фінансових розслідувань

Грігол Катамадзе, президент ВГО АППУ, віце-президент Європейської асоціації платників податків, член Наглядової Ради УРБ,  Надзвичайний і Повноважний Посол 

Для будь-якої сучасної держави, в тому числі і для України, головним викликом є ​​сприяння і збереження здорового бізнес-клімату. Спектр фінансово-економічних злочинів щорічно розширюється і поступово змінюється, а значить ростуть і виклики, на які необхідно адекватно реагувати державним інституціям.

Економічний розвиток держави є основою для посилення і руху вперед  добробуту окремо взятого громадянина, а також є гарантією для стабільного і поступового розвитку. У сильній з економічної точки зору державі вільний конкурентоспроможний бізнес створює робочі місця, розвиває виробництво, сплачує податки і розширює ареал економічних можливостей держави. Відповідальністю і обов'язком відповідних державних органів є захист здорового бізнес-середовища, встановлення причин і умов,  які сприяють вчиненню злочинів та їх попередження. Для досягнення цього необхідно в Україні провести фундаментальні зміни. а саме необхідно повністю поміняти існуючий податковий кодекс, прийняти новий, заснований на принципах спрощення адміністрування та податковій лібералізації, що буде сприяти економічному руху, створить сприятливі умови для ведення бізнесу.

Хочу поділитися деякими міркуваннями з питання створення дуже важливого органу - Служби фінансових розслідувань. На моє глибоке переконання основною метою цього органу повинен бути захист кожного громадянина, сумлінного підприємця, бізнес-середовища в цілому, а також сприяння економічному розвитку країни і державним інтересам. Попередженням та виявленням злочинів в економічній та фінансовій сферах, цей орган дасть сигнал суспільству, що той, хто вчинить такого роду злочин, незалежно від постаті, його посади, буде відповідати перед законом.

Впевнений, що в нинішніх умовах, коли взаємовідносини суб’єктів економічних процесів та державних, контролюючих, фіскальних і правоохоронних органів виходять за межі правового поля, держава більш відчутно і рішуче повинна впливати на фінансові процеси, створюючи умови для розвитку економіки та бізнесу, жорстко контролювати та невідворотно «карати» учасників злочинних фінансових схем.

Достатньо довіри та авторитету з боку суспільства, щоб Служба фінансових розслідувань, як правоохоронній орган, забезпечила правильно вибудувану нею політику. Якщо від самого початку закласти міжнародні стандарти, високу компетенцію співробітників і активну комунікацію з суспільством - це забезпечить набагато більш високу ступінь легітимації та ефективності. На даний момент ми спостерігаємо цілком протилежний процес стосовно діючих відповідних органів, що дискредитували себе в очах українського суспільства.

Враховуючи специфіку боротьби з економічними злочинами з боку держави до Служби фінансових розслідувань має бути постійна увага, СФР повинна знаходитися в процесі свого розвитку: це створення та розвиток її матеріально-технічної бази, постійне вдосконалення оперативно-технічної та аналітичної можливостей. На тлі зростаючої економічної злочинності в Україні, особливо в регіонах, необхідно особливу увагу приділити питанню підбору висококваліфікованих кадрів, постійному підвищенню їх кваліфікації, міжвідомчій і внутрівідомчій координації, активному вибудовуванню взаємодії з міжнародними партнерами.

Основні завдання та повноваження Служби фінансових розслідувань, на мою думку, це:

- превенція правопорушень у фінансово-економічній сфері;

- проведення в повному обсязі слідчих дій відповідно до підслідності КПК України;

- пошук і аналіз інформації, з метою подальшого її використання;

- виявлення і превенція адміністративних правопорушень у фінансово-економічній сфері;

- виявлення причин правопорушень у фінансово-економічній і грошово-кредитній сферах та інші.

Я твердо переконаний, що наразі серед великої кількості законодавчих «антикризових» ініціатив є одна, яка має бути розглянута найближчим часом – це створення нового єдиного органу, який буде  розслідувати  фінансові та економічні злочини – Служби фінансових розслідувань, і зволікати владі з цим  питанням не потрібно.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА