18:13 08.05.2020

Автор НАТАЛІЯ ШМИГЕЛЬСЬКА

Карантин і агропромисловість: 5 порад, як врятувати бізнес

4 хв читати
Карантин і агропромисловість: 5 порад, як врятувати бізнес

Наталія Шмигельська, засновниця холдингу "Асторг", компанії "Укрптахосервіс" і ТМ "Готово"

Почну з головного: чітких правил виходу з кризи немає! Але є можливості. І криза – це, насамперед, пошук можливостей.

Мої топ-5 головних посткарантинних рішень з особистого досвіду:

1. Зосереджуватися не на витратах, а на прибутку.

2. Максимально продумати сценарії, які можуть статися в гіршому випадку, щоб бути озброєним.

3. Зберегти ключових (лояльних) співробітників.

4. Використовувати різноманітні онлайн-інструменти, щоб достукатися до партнерів, клієнтів, підрядників, стейкхолдерів.

5. Якщо бізнес пов'язаний з виробництвом, подумати, як вийти максимально швидко на експорт. Це може бути відвідування виставок при можливості, запуск експорт-менеджерів на фрілансі з існуючою необхідною клієнтською базою, участь в спеціалізованих виставках зі своїм стендом після відкриття кордонів.

Подивитися на бізнес відсторонено

Фокус і енергію потрібно направляти на можливості, а не на проблеми. Перегляньте стратегію. Пропишіть план взаємодії від великих клієнтів до дрібних. Розділіть між співробітниками обов'язки, поставте чіткі завдання і терміни з описом результату. Скорегуйте мотивацію за пріоритетами. Подумайте спільно з колективом про те, якою б ви хотіли бачити компанію через 5 років.

Аналіз бюджету

Безумовно, щоб чітко зрозуміти, як діяти в цей непростий час, варто неупереджено оцінити реальний стан компанії.

Якщо є запас стійкості хоча б місяця на три (продажі та збут в цілому після карантину – це відкрите питання для всіх), то можна чекати завершення карантину і виходити з безпосереднього стану бізнесу і ситуації на ринку.

Якщо запасу стійкості немає, то необхідно скоротити необов'язкові для функціонування бізнесу витрати до мінімуму. Тут впівсили діяти не потрібно. Витрати важливо скорочувати максимально кардинально, щоб не потопити весь корабель, а пожертвувати чимось заради порятунку всього бізнесу. При цьому важливо прискіпливо пояснити співробітникам ситуацію – розповісти, чому ці заходи дозволять бізнесу вижити.

Лояльність співробітників

Повинні залишитися основні «кити» в «костах», почасти це оплата роботи співробітникам, які і виведуть компанію з кризи. Якщо не зберегти кістяк, відновитися буде набагато складніше. Зараз важливо зосередитися на виживання і будь-якому додатковому прибутку.

Хочете залишити всіх співробітників – шукайте мінімальний варіант оплати праці. Придивіться до якості і лояльність кожного до вашого бізнесу. Я вважаю, що люди – найважливіше. Можна залишитися без офісу і підручних ресурсів, але зберігши команду, можна впевнено відновити всі процеси, заручившись, в тому числі, відповідною підтримкою лояльних співробітників.

Криза – це новий досвід, який робить нас сильнішими

Раніше люди ділилися на тих, хто купує через інтернет і на тих, хто не вірить у вдалу покупку онлайн. Зараз все змінилося. Багато хто усвідомив, що онлайн-покупки –  це зручно і комфортно. Важливо максимально швидко зробити все, щоб клієнт міг взаємодіяти з вашим продуктом в онлайні. Використовуйте цю можливість вже зараз.

Плани на експорт

У нас в країні будь-який бізнес можна адаптувати до виходу на експорт. Більшість цей напрямок недооцінюють або бояться зробити перші кроки. Але переваг дуже багато порівняно з європейськими країнами, в т.ч. вже і з Китаєм. Подумайте, можливо, у вашого бізнесу є можливості ширше, і ви можете працювати і на експорт, не тільки на внутрішній ринок. Це чудова можливість для зростання бізнесу під час кризи.

Не варто залишати думку, що рано чи пізно карантин закінчиться. На своєму прикладі, хочу сказати, що максимально використовувала період карантину для розвитку компанії. Наприклад, ми в нашій компанії під час карантину вивели на продаж нові страви з доставкою через популярні служби. Запустили сайт і додаток для сервісу доставки. Також адаптували наш асортимент в бік більш домашніх страв (з огляду на любов українців до самостійно приготованих страв) і, в цілому, розширили асортимент продуктів.

На завершення хочу порадити працювати над своїм ментальним здоров'ям. Підприємець повинен бути в ресурсі, а для цього повинен вміти працювати зі своїм стресом. Не забувайте, що ніякий карантин не відніме талант підприємця, якщо він є, а можливості для бізнесу будуть завжди, навіть під час кризи. Шукайте внутрішню тишу і спокій, щоб їх розгледіти.

Виживуть найсильніші – ті, хто вміють адаптуватися і уникати паніки. Будь-яка криза багатьом підприємцям дає поштовх до розвитку і шанс вийти на вільні ділянки ринку, звідки пішли ті, хто не впорався і прийняв рішення «закритися». Але це ж не про вас?

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

АНДРІЙ СТАСЕВСЬКИЙ

Моторні біопалива: чи здатна Україна до промислово-аграрного прориву

КОСТЯНТИН БОНДАРЄВ

Вибори до Європарламенту: збільшення ваги євроскептиків, але не критично

ЛЮДМИЛА КРІПКА

Якісний цемент для відбудови України

СЕРГІЙ СИЛІН

Мікрогенерація - шлях до автономності родин. Наявні можливості в Україні - до 10 ГВт на місяць

БОГДАН ДОВЖЕНКО ГРИГОРІЙ КУКУРУЗА

Чорна труба на 100 мільярдів за рік

ІРИНА ОЗИМОК

Як містам не програти боротьбу за молодь

ОЛЬГА ОНІЩУК

Які методи майнової агресії використовує росія для захоплення власності українців на ТОТ?

ДАНИЛО ГЕТМАНЦЕВ

Півроку керованого гнучкого курсу  - перші підсумки

МИКОЛА ФІЛОНОВ

За кулісами російського дискурсу: Як "виграла-програла" ФСБ від подій в "Крокусі"

АНДРІЙ ЄРМАК

А.Єрмак про гарантії безпеки для України: "Від скепсису до підписання 8-ї угоди"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА